Θετικές ενδείξεις (και) από τα ”μεσαία”

Ακόμη και χωρίς εξέλιξη από το ασφαλιστικό μέτωπο των τραπεζών, ο FTSE-20 μπορεί να συντηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Πληθαίνουν οι θετικές ενδείξεις από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου η μία μετά την άλλη εταιρίες αυτής της κατηγορίας ελκύουν έμπρακτα πλέον το ενδιαφέρον των ξένων. Για την υπέρβαση των υψηλών 40 μηνών φαίνεται πως ετοιμάζονται στην αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ελλείψει ειδήσεων από το Ασφαλιστικό των τραπεζών, η αφορμή που θα μπορούσε να κινήσει επιμέρους την αγορά είναι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της Εθνικής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ισχυρός άνδρας του ομίλου της Εθνικής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία (βλ. σχετικό θέμα), βρίσκεται πολύ κοντά τόσο η παραχώρηση του ποσοστού που κατέχει στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής όσο και η στρατηγική συνεργασία με ξένο όμιλο, του Αστέρα.

Κατά την εκτίμησή μας, το στοιχείο που δίνει το διαφορετικό τόνο είναι η επιλογή τρόπου διαχείρισης των εγκαταστάσεων της Εθνικής Ακινήτων, κάτι που μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις για το μέλλον της θυγατρικής.

Για το συγκεκριμένο θέμα, όμως, θα επανέλθουμε, καθώς αυτή η εκδοχή, εάν και εφόσον αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η λήξη των συμβολαίων σειράς Φεβρουαρίου την ερχόμενη Παρασκευή αποτελεί μία παράμετρο διαμόρφωσης της τάσης για τον FTSE-20, όπου φαίνεται να αναζητείται εύρος διακύμανσης στο εύρος 1.595-1.628.

Εάν δεν προκύψει κάτι ιδιαίτερα θεαματικό από τον τραπεζικό κλάδο, αυτή η διάθεση ”μεταφράζεται” σε ανάλογη διακύμανση του Γ.Δ. στο εύρος των 2.880 (ελάχιστο όριο) και 2.965 μονάδων (υψηλό όριο).

Το σημαντικό είναι πως αν και πωλητές σε επιμέρους μετοχές των FTSE-20 οι ξένοι (χωρίς ωστόσο να φοβίζουν), εμφανίζονται αγοραστές σε άλλους τίτλους της ίδιας κατηγορίας, με τρόπο που λειτουργεί εξισορροπητικά.

Η ανακοίνωση αύριο των αποτελεσμάτων της Coca Cola-3Ε, οι επιθετικοί αγοραστές στις Πειραιώς, ΔΕΗ, η... πειθώς της Εθνικής, οι εξελίξεις από το μέτωπο OTE-Cosmote μπορεί να συντηρήσουν την αγορά σταθερά υψηλότερα των 2.900 μονάδων.

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα, το ενδιαφέρον θα παραμείνει ενεργό για μετοχές εταιριών όπου είτε τοποθετήθηκαν είτε πρόκειται να λάβουν θέση ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια.

Μετά την περίπτωση των Jumbo, Αλουμύλ, Μαΐλλης, αλλά και Τιτάν, Σαράντης, Τέρνα, φαίνεται πως τα ξένα ”σπίτια” βρίσκονται πολύ κοντά στην απόκτηση ανάλογης συμμετοχής σε εταιρίες όπως, για παράδειγμα, οι Frigoglass, Intracom, Notos Com.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως οι εξελίξεις στο χώρο της ακτοπλοΐας και των κατασκευών, παρά τη φαινομενική άπνοια, κινούνται με σαφώς ταχύτερο ρυθμό.

Θα πρέπει επίσης, καθώς αφορά θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, να αναφερθεί η τελευταία έκθεση της CSFB, όπου αναβαθμίζεται συνολικότερα ο χαλυβουργικός κλάδος.

Ο συγκεκριμένος οίκος εκτιμά πως ”η κινεζική ζήτηση για συγκεκριμένα εμπορεύματα θα συνεχίσει να αυξάνεται διεθνώς”, τάση που οδηγεί στην καταγραφή ισχυρότατων κερδών για ομίλους όπως η Βilliton, η Arcelor, και άλλων ισχυρών ”παιχτών” του κλάδου.

Παράλληλα, η μεστή κινήσεων στη δεύτερη ταχύτητα της αγοράς συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων την προσπάθεια ενίσχυσης περαιτέρω της δραστηριότητας του Ρόκα σε νέες αγορές και τις επενδύσεις της Μέτκα-Μυτιληναίος.

Σημείωση: Μετά την απόφαση, και σωστά, αναστολή της διαπραγμάτευσης των εταιριών Δάιος-Λεβαντάκης, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, όχι μόνο για τη χρηματιστηριακή G-Trade, αλλά και για την Genesis, όπου το πρόβλημα είναι σαφώς πιο σύνθετο, πολύπλοκο και μεγάλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v