Στην Εθνική τα ηνία της ανόδου

Στάζουν ”μέλι” για ελληνικές τράπεζες οι ξένοι, τη στιγμή που ενισχύουν σταθερά και μεθοδικά τη θέση τους σε μετοχές εταιριών υποδομής. Είναι ξεκάθαρη η στόχευση των πανίσχυρων ξένων οίκων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τεχνική εικόνα της αγοράς μας. Στο ”τιμόνι” της ανόδου η Εθνική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο ξένος ”δάκτυλος” παρεμβαίνει δύο φορές.

Τη μία μέσω της έκθεσης της Citigroup, όπου αναθεωρείται στα 30 ευρώ η τιμή-στόχος για την Εθνική, τη δεύτερη μέσω της Merrill Lynch για τον τραπεζικό κλάδο συνολικότερα.

Διαβάζοντας προσεκτικότερα τα δύο σχετικά θέματα, βεβαιώνεται η εκτίμηση και η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων προς συγκεκριμένο τμήμα υποδομών της ελληνικής οικονομίας.

Με τη Citigroup να δίνει το έναυσμα, η τιμή της Εθνικής κινήθηκε γρήγορα προς την ”κορυφή” των 26,98 ευρώ, παρασύροντας τον FTSE-20 και τον Γ.Δ. προς τις 2.983 μονάδες.

Οι ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές στον τίτλο της Εθνικής στα πρώτα 30 λεπτά περίπου της συνεδρίασης είναι προφανώς αποτέλεσμα επαναδραστηριοποίησης των ξένων.

Ένα στοιχείο που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αποτελεί ένδειξη διαμόρφωσης τάσης, είναι η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας για την απορρόφηση της ΕΘΝΕΧ από τον όμιλο της Εθνικής Τραπέζης.

Διαδικασία ενίσχυσης της κεφαλαιακής συμμετοχής της Εθνικής στη θυγατρική της Χαρτοφυλακίου, μέσω αύξησης 100 εκατ. ευρώ, δύο τινά μπορεί να σημαίνει.

Είτε ότι ο όμιλος της Εθνικής ενδιαφέρεται άμεσα για την ενίσχυσή της εν όψει κάποιας επιχειρηματικής κίνησης είτε γιατί εκτιμά πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός τρίτου και σαφώς επιθετικότερου ανοδικού κύκλου στη Σοφοκλέους.

Το ενθαρρυντικό είναι πως και άλλες εισηγμένες επιλέγουν αυτή τη χρονική συγκυρία για να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου, οι δε ξένοι λαμβάνουν ξεκάθαρα θέση υπέρ των ελληνικών τραπεζών, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει ορατή επίλυση του Ασφαλιστικού.

Το παράδοξο είναι πως οι ξένοι θεωρούν τις όποιες διορθώσεις καταγράφονται βραχυπρόθεσμα στην τιμή των τραπεζικών μετοχών ως ευκαιρία επανατοποθετήσεων.

Στο πλαίσιο όμως της παρουσίας των ξένων στο Μ/Κ ελληνικών εταιριών, θα πρέπει πέραν της χθεσινής ενδεικτικής περίπτωσης του Τιτάνα να υπολογιστεί σήμερα η αυξημένη εμπορευσιμότητα για τη μετοχή της Δέλτα Συμμετοχών στα 6,10 ευρώ, τα σημαντικά κέρδη της Coca Cola 3Ε (και λόγω αποτελεσμάτων), της Τράπεζας Κύπρου (στα 3,36 ευρώ), αλλά και άλλων τίτλων.

Με τον Γ.Δ. να σταθεροποιείται, μετά τις 11:35, στις 2.980 μονάδες, την Εθνική στο +3,5%, την Alpha στο 2,3%, την Εμπορική στο 2,1%, τη Εurοbank στο 1,7% και την Πειραιώς στο 1,6%, είναι πιθανή η καταγραφή υψηλής τιμής για τον FTSE-20 (συνεχίζει στις 1.649,4 μονάδες) και τον Γενικό.

Σημείωση: Η διαδικασία απορρόφησης της ΕΘΝΕΧ και όσα έχει δρομολογήσει η διοίκηση σε Εθνική Ακινήτων, Αστήρ και Ηρακλή αποδίδονται εύγλωττα από τη Citigroup στη διαπίστωση πως ”η Εθνική είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε απαραίτητες αλλαγές, ώστε να ενισχύσει τη θέση της”.

Στη έκθεση της Merrill Lynch δε, η στρατηγική των ξένων αποτυπώνεται στη διαπίστωση πως ”οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τα πλέον ελκυστικά οχήματα για απόκτηση συμμετοχής στον πανευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v