”Ξένος δάκτυλος” δείχνει άνοδο;

Σταθερά και μεθοδικά τοποθετούνται σε εταιρίες υποδομής οι ξένοι, επιβεβαιώνοντας την τακτική που έχουν χαράξει τον τελευταίο 1,5 χρόνο στη Σοφοκλέους. Υπό το πρίσμα αυτό, τυχόν καθυστέρηση στη λύση του Ασφαλιστικού των τραπεζών δεν αφήνει την αγορά χωρίς εναλλακτικές λύσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή υπεραντίδραση για τη μετοχή του Τιτάνα είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο κινούνται οι ξένοι διαχειριστές αυτή την περίοδο.

Εμφανώς και η άμεση προτεραιότητά τους δεν είναι οι τραπεζικές μετοχές, πλην Alpha, αλλά επιλεγμένες εταιρίες με υγιή διάρθρωση και σταθερό ρυθμό ανάπτυξης.

Κατά την εκτίμησή μας τα τελευταία 18 χρόνια που παρακολουθούμε την αγορά, είναι μάλλον η πρώτη φορά που τόσο μεθοδικά και συντονισμένα οι ξένοι αγοράζουν συμμετοχές και υποδομή ελληνικών επιχειρήσεων με ισχυρή παρουσία σε ξένες αγορές, ανάπτυξη και προσδοκώμενο όφελος.

Πάντα κατά την εκτίμησή μας, η απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο ορισμένων εταιριών τις προηγούμενες μέρες δε φαίνεται να είναι αποσπασματική κίνηση.

Και αυτό γιατί οι πληροφορίες που έρχονται από τα ξένα γραφεία αναφέρονται σε ενδεχόμενη απόκτηση ανάλογης συμμετοχής στο Μ/Κ και άλλων εισηγμένων.

Ο συλλογισμός των ξένων είναι απλούστατος.

Αντί να αγοράσουν εταιρίες ή υποδομές σε αγορές της Ανατολικής Ευρώπης τοποθετούνται μειοψηφικά σε επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και ελληνικές, που έχουν ήδη παρουσία σε αυτές τις αγορές.

Η περίπτωση των Σαράντη, Γερμανού είναι ενδεικτική και γι’ αυτό το λόγο εξηγείται το ενδιαφέρον ξένων για εταιρίες όπως Intralot, Notos Com, Tιτάν, Μυτιληναίος – Μέτκα, Chipita, Ρόκας, Frigoglass, Intracom και 2-3 ακόμη που είναι στα υπόψη τους.

Υπό αυτή την άποψη, η κωλυσιεργία στην επίλυση του Ασφαλιστικού των τραπεζών δε φαίνεται να προβληματίζει προς το παρόν ιδιαίτερα την αγορά.

Άλλωστε, για ενδεχόμενη αντιστάθμιση προετοιμάζονται στις τελευταίες συνεδριάσεις μεθοδικά οι μετοχές κυρίως του ΟΤΕ και δευτερευόντως της Cosmote.

Σημείωση: Οι αναστολές διαπραγμάτευσης πέφτουν σαν το... χαλάζι και όλοι στην αγορά ομολογούν πως οι αρχές κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είναι αρκετοί, όμως, και εκείνοι οι παράγοντες που εκτιμούν ότι οι ενδελεχείς έλεγχοι και η αυστηρότητα των εποπτικών αρχών εξαντλείται μέχρι στιγμής στους μικρότερες και πλέον αδύναμους.

Χρήζει δεύτερης ανάγνωσης το παρασκήνιο του ”Χαμαιλέοντα” για τους ”μουντζούρηδες” και τα ”τερτίπια”.

Θα θέλαμε να ξέρουμε κατά πόσο οι μέθοδοι και η τακτική ελέγχου των χρηματιστηριακών που ακολουθούνται τελευταία από την εποπτική αρχή

-ακόμη και με προσωπικά τηλεφωνήματα- ”ακουμπά” και τις ισχυρότερες, ακόμη και τις τραπεζικές ΑΧΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v