Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill Lynch: ”Μέλι” για ελληνικές τράπεζες!

Εξαιρετικά θετική εμφανίζεται για τις ελληνικές τράπεζες η Merrill Lynch σε σχετική έκθεσή της με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι ”αποτελούν τα πλέον ελκυστικά οχήματα για απόκτηση συμμετοχής στον πανευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο”. Ξεχωρίζει τις Εθνική (αγαπημένη επιλογή), Alpha και Eurobank. Τι αλλάζει στις τιμές - στόχους.

Merrill Lynch: ”Μέλι” για ελληνικές τράπεζες!
Εξαιρετικά θετική εμφανίζεται για τις ελληνικές τράπεζες η Merrill Lynch σε σχετική έκθεσή της με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου και τίτλο ”Ακολουθήστε την ανάπτυξη” (”Follow the Growth”), σημειώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες ”αποτελούν τα πλέον ελκυστικά οχήματα για απόκτηση συμμετοχής στον πανευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο” και προσθέτοντας ότι διαπραγματεύονται με μικρό μόνο premium έναντι των ανταγωνιστών τους.

Η προσωρινή τους αδυναμία αποτελεί αγοραστική ευκαιρία τονίζει η Merrill Lynch, ενώ βλέπει την ύπαρξη upside potential περίπου 30% για τις Εθνική και Alpha. Ως προτιμώμενη μετοχή προβάλλει την Εθνική Τράπεζα, λόγω των ρυθμών ανάπτυξης των εσόδων της και της πιθανότητας βελτίωσης των συνθηκών κόστους.

Η τιμή-στόχος για την Alpha μειώνεται στα 32,7 (από 33,5) ευρώ, ενώ διατηρείται η σύσταση ”buy”. Για την Εθνική, η δίκαιη τιμή προσδιορίζεται στα 31,8 ευρώ με σύσταση ”buy”. ”Ουδέτερη” παραμένει η σύσταση για τη Eurobank, ενώ η αντικειμενική τιμή αναπροσαρμόζεται χαμηλότερα στα 26,9 από 27,23 ευρώ. Σύσταση ”πώληση” εξακολουθεί να υφίσταται για την Εμπορική.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε τη συνεδρίαση της 14ης Φεβρουαρίου στα 25,62 ευρώ, αυτή της Alpha στα 25,52 ευρώ, της Eurobank στα 25,14 ευρώ και της Εμπορικής στα 23,44 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, τα κέρδη 2004 της Εθνικής θα διαμορφωθούν στα 373 εκατ. ευρώ, της Alpha στα 393 εκατ. ευρώ, της Eurobank στα 355 εκατ. ευρώ και της Εμπορικής στα 44 εκατ. ευρώ.

Από τη μετάβαση στα λεγόμενα ΔΛΠ, το θέμα που ξεχωρίζει είναι αυτό των υποχρεώσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, κάθε τράπεζα θα επωμιστεί το βάρος του δικού της σχετικού ελλείμματος.

Το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού ταμείου της Εθνικής υπολογίζεται περίπου στα 220 εκατ. ευρώ προ φόρων, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για την Alpha εκτιμάται ότι είναι στα 350 εκατ. ευρώ, της Εμπορικής στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ για την Eurobank αναφέρεται πως δεν υπάρχει τρέχον μη χρηματοδοτούμενο έλλειμμα.

Με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να κατέχουν μερίδιο 80% της αγοράς η Ελλάδα προσφέρει ήπιες σχετικά συνθήκες ανταγωνισμού με περιθώρια κέρδους πολύ πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, τονίζεται, ενώ τα Βαλκάνια αναφέρονται ως υποσχόμενη επεκτατική προοπτική για τα ελληνικά ιδρύματα.

Για την Εθνική, η Merrill Lynch υπογραμμίζει ότι είναι η καλύτερα τοποθετημένη τράπεζα σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία και την πιθανότητα παραγωγής εσόδων και ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή από τις δραστηριότητες στα Βαλκάνια. Η Merrill Lynch εκτιμά ότι έως το 2009 το 14% των κερδών της Εθνικής θα προέρχεται από τις επιχειρήσεις της στα Βαλκάνια έναντι ποσοστού 10- 13% για τις Alpha και Eurobank.

Για την Alpha Bank, ο οίκος αναφέρει πως το ότι υποαπέδωσε των Εθνική και Eurobank περίπου 20- 30% τον προηγούμενο μήνα καθιστά τις μετοχές της τράπεζας διαπραγματευόμενες με discount της τάξης του 11%, έναντι του εκτιμώμενου για το 2006 P/E των δύο άλλων ιδρυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v