Και μετά την κατάκτηση των 3.000, τι;

Το γεγονός ότι σε ανοδική συνεδρίαση, με αιχμή τον FTSE-20 (2,2%), ενισχύεται σημαντικά η ζήτηση, δηλαδή οι συναλλαγές, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για τη συνέχεια. Σε νέο υψηλό η Πειραιώς, με συναλλαγές πλέον του 1,2 εκατ. τεμαχίων η Εθνική και στο 2 προς 1 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετά την υπέρβαση και των 3.000 μονάδων ο επόμενος τεχνικός στόχος για το Γ.Δ. είναι η εδραίωση της ”κυριαρχίας” στα επίπεδα των 3.020 και πλέον μονάδων.

Το ενδεχόμενο αυτό είτε συμβεί... αύριο είτε... μεθαύριο δεν ακυρώνει ούτε το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των ξένων για την ελληνική αγορά ούτε αναιρεί γενικότερα την τάση ορισμένων μετοχών.

Για τη μετοχή της Εθνικής η μέχρι στιγμής υψηλή τιμή είναι τα 26,98 ευρώ.

Για τη δε Eurobank τα 25,85 και την Alpha τα 27,06 ευρώ.

Η μετοχή, ωστόσο, που πρώτη οδηγείται στην καταγραφή νέας υψηλής τιμής μετά το μέχρι στιγμής 3,6% είναι η Πειραιώς, καθώς η τιμή της διαμορφώνεται προς τα 15,26 ευρώ (προηγούμενο υψηλό στα 14,86 ευρώ).

Στην περίπτωση της Πειραιώς οι συναλλαγές προσεγγίζουν πλέον το 1 εκατ. τεμάχια, με περισσότερες των 2.800 πράξεις (στις 14:55), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ανάλογος αριθμός πράξεων έχει πραγματοποιηθεί στις Εθνική, Eurobank και ακολουθεί η Alpha στις 1.840 μέχρι τις 15:00.

Αιχμή, όμως, της αντίδρασης ήταν, είναι και παραμένει η Εθνική, καθώς μετά την πριμοδότηση των ξένων οι συναλλαγές ξεπερνούν το 1,2 εκατ. τεμάχια.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τις 14:55 το σύνολο των συναλλαγών προσέγγιζε τα 190 εκατ. ευρώ, που πρακτικά οδηγεί στην υπόθεση ότι σε ανοδική συνεδρίαση με τον FTSE-20 να υπεραποδίδει (2,2%) σημειώνεται σημαντική αύξηση του τζίρου, στοιχείο που από μόνο του εδραιώνει περαιτέρω την ανοδική τάση μετοχών, δεικτών και αγοράς.

Με αυτό το κλίμα να επικρατεί, η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 2 προς 1, ενώ από το Mid 40 διαμορφώνεται θετικά η τιμή 27 μετοχών και από τον SC-80 άλλων 46 (στις 15:05).

Με βάση τις συναλλαγές, παρουσιάζει ενδιαφέρον η πορεία των Αττικής, Δέλτα Συμμετοχών, Εγνατίας, ΕΧΑΕ, Attica Group, Ηρακλή, ΟΛΠ, Χαλκόρ, Στρίντζη, Σαράντη, Άλκο, Frigoglass, Αuto Hellas και ορισμένες ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v