Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφαλτήριο για νέο βήμα

Η εκτίναξη των τραπεζών (4,40%) σε συνδυασμό με τις αυξημένες συναλλαγές ισχυροποιούν το εύρος των 2.365- 2.380 μονάδων ως βάση στήριξης, ενώ δεν αποκλείεται- στην περίπτωση που δεν διαταραχθεί το διεθνές κλίμα- να υπάρξει κίνηση προς τις 2.460 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δύο στα δύο ”κλεισίματα” του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 2.405 μονάδες και η τάση ισχυροποιείται. Θετική ένδειξη οι αυξημένες συναλλαγές της Πέμπτης, και η μείωση της προσφοράς την Παρασκευή, καθώς απορροφήθηκε σε μεγάλο βαθμό η μικρότερη από ό,τι αναμενόταν προσφορά.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζα, όπου οι συναλλαγές έφθασαν τα 720.000 τεμάχια, τα 373.000 στην Alpha, τα 562.000 στον ΟΤΕ, τα 35.700 στην Motor Oil.

Η κινητικότητα, που επιβεβαιώνεται από τις σχεδόν διπλάσιες συναλλαγές μέσα σε μια εβδομάδα, ενισχύεται από την αύξηση των πράξεων σε μετοχές εταιριών μεσαία κεφαλαιοποίησης, την πραγματοποίηση περισσότερων προσυμφωνημένων πράξεων, σε συγκεκριμένες μετοχές και τη διάθεση των ξένων να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στον FTSE 20 προς το 35%.

Στην περίπτωση που δεν διαταραχτεί το κλίμα στις διεθνείς αγορές, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να συνεχίσει την αντίδρασή του προς την επόμενη αντίσταση των 2.460 μονάδων με πιθανότατη την περαιτέρω διάθεση επιλογών και ρευστότητας προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Το ότι στην αγορά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο ορισμένα πράγματα, επιβεβαιώνεται από την επιρροή των ξένων (CSFB, UBS) για τις τράπεζες, την ενίσχυση της συμμετοχής τους στον ΜΚ 40 και SC 80, όσο και στον επόμενο κύκλο επαφών και παρουσιάσεων με Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες.

Το +2,38% του Γενικού Δείκτη στην εβδομάδα ισχυροποιεί το εύρος των 2.365-2.380 μονάδων ως βάση στήριξης και σημείο αναφοράς-εκκίνησης για τη συνέχεια.

Συγκριτικά η πορεία των δεικτών μεσαίας κεφαλαιοποίησης την προηγούμενη εβδομάδα, ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως υπάρχουν περιθώρια υπεραπόδοσης για αρκετές μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας.

Στα... παρελκόμενα των ημερών, η περαιτέρω ενδυνάμωση της συμμετοχής του Ολαγιάν με ποσοστό 17,9% στο μετοχικό κεφάλαιο της Chipita, τη στιγμή που ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος, ρευστοποιεί το 0,86% που είχε αγοράσει περίπου 45 λεπτά φθηνότερα το καλοκαίρι.

Περίπτωση ενδεικτική μιας κατάστασης που ταλαιπωρεί και θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί αρκετές εισηγμένες, είναι η εμφάνιση της Alpha Bank ως... βασικού μετόχου με 40,9% στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών έναντι ενεχύρων.

Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 125,53 εκατ. ευρώ, έναντι 130,27 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι με τη βοήθεια και θετικής έκθεσης της Credit Suisse First Boston, η Εθνική κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 4,59% με συναλλαγές 4,2 εκατ. τεμαχίων, και η Eurobank σημείωσε κέρδη 2,83% με συναλλαγές 2,5 εκατ. τεμαχίων.

Η Omega Bank, στην εβδομαδιαία της ανάλυση επισημαίνει ότι στις επόμενες συνεδριάσεις πρέπει να μελετηθεί η κίνηση του Γενικού Δείκτη σε σχέση με την πορεία του όγκου συναλλαγών.

Επίσης, τονίζεται στην ανάλυση, θα πρέπει να παρατηρηθεί η συμπεριφορά του δείκτη πάνω στην οριζόντια αντίσταση των 2.400 μονάδων. Ενδεχόμενη αποτυχία να υπερβεί τη συγκεκριμένη αντίσταση, θα έχει ως αποτέλεσμα η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση του Δείκτη να αντιστραφεί σε πτωτική, με σκοπό την επιβεβαίωση της πρώτης στήριξης στο επίπεδο των 2.390 μονάδων.

Ωστόσο, στην τεχνική ανάλυση η Omega Bank επισημαίνει ότι η ανοδική διάσπαση στο επίπεδο των 2.430 μονάδων κρίνεται ως ζωτικής σημασίας γεγονός για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία του Δείκτη, καθώς θα ενισχυθεί ιδιαίτερα το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, κυρίως για τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θέτοντας ως πρώτο στόχο την επόμενη περιοχή αντίστασης στο επίπεδο των 2.460 μονάδων.

Έως τότε όμως, τονίζεται χαρακτηριστικά, συνίσταται αναμονή, καθώς η προσέγγιση των 2.430 μονάδων ενδέχεται να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία βραχυπρόθεσμων ρευστοποιήσεων.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στη διάρκεια της εβδομάδας κατέγραψε η μετοχή της Έτμα (26,74%), ακολούθησε η Τασόγλου-Delongi με άνοδο 24%, η Ελλατέξ (+23,08), η Τρία Άλφα (+22,83%) και η Παΐρης (+21,88%).

Αντίθετα, τις υψηλότερες απώλειες στη διάρκεια της εβδομάδας κατέγραψε η μετοχή της Εμπορικός Δεσμός (-24,49%), ακολούθησε η Ιπποτούρ (-14,75%), η Ξιφίας (-14,44%), η Marfin Fiancial Group (-13,29%), και η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (-11,82%).

Ο FTSE/ASE 20 στη διάρκεια της εβδομάδας κατέγραψε άνοδο 2,71%, ο FTSE/ASE 40 ”κέρδισε” 2,54%, ο FTSE/ASE 80 σημείωσε κέρδη 1,06%, ενώ και ο FTSE/ASE 140 κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,58%.

Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 4,40%, κατά 1,35% υψηλότερα κινήθηκε ο βιομηχανικός κλάδος, κέρδη 7,25% εμφάνισε ο κλάδος της πληροφορικής και 1,35% αυτός της παράλληλης αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v