Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προτάσεις Αλ. Μωραϊτάκη για μετοχική σύνθεση ΑΕΔΑΚ

Προτάσεις για τροποποιήσεις επί συγκεκριμένων διατάξεων του ν/σ για ”Ανώνυμες εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων” κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλ. Μωραϊτάκης. Οι δύο εκδοχές που προτείνονται για τη μετοχική σύνθεση των ΑΕΔΑΚ.

Προτάσεις Αλ. Μωραϊτάκη για μετοχική σύνθεση ΑΕΔΑΚ
Προτάσεις για τροποποιήσεις επί συγκεκριμένων διατάξεων του ν/σ για ”Ανώνυμες εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες διατάξεις” ανέπτυξε χθες και εν συνεχεία κατέθεσε στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλ. Μωραϊτάκης.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις περιλαμβάνουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, Το πενήντα ένα τοις εκατό (51%) τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου της Α.Ε.Δ.Α.Κ. πρέπει να ανήκει σε ένα ή περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα ή/και ασφαλιστικές εταιρίες ή/και Α.Ε.Π.Ε.Υ. ή/και Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. ή/και πιστωτικούς συνεταιρισμούς.

Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες αυτούς, πρέπει να έχει ελάχιστο ολοσχερώς καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον ίσο προς το εκάστοτε οριζόμενο ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικού ιδρύματος ή ΑΧΕΠΕΥ/ΕΠΕΥ που δύναται να παρέχει την υπηρεσία αναδοχής τίτλων.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το πενήντα ένα τοις εκατό (51%) τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου της Α.Ε.Δ.Α.Κ. πρέπει να ανήκει σε ένα ή περισσότερα, μέχρι τέσσερα (4) πιστωτικά ιδρύματα ή/και ασφαλιστικές εταιρείες ή/και Α.Ε.Π.Ε.Υ. ή/και Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. ή/και πιστωτικούς συνεταιρισμούς του ν. 1667/1986 (ΦΕΚ Α’ 196).

Οι συμμετέχοντες αυτοί θα πρέπει όλες μαζί αθροιστικά, να έχουν ελάχιστο ολοσχερώς καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον ίσο προς το εκάστοτε οριζόμενο ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικού ιδρύματος, και η κάθε μία τουλάχιστον το ενα τέταρτο (1/4) αυτού.

Όπως σχολίασε ο κ. Μωραϊτάκης, η προτεινόμενη τροποποίηση είναι αναπτυξιακή, αντιμονοπωλιακή, δίκαιη και πολύ αυστηρότερη αυτής που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου με 125.000 ευρώ μπορεί ο Ευρωπαίος πολίτης με τα κατάλληλα ποιοτικά προσόντα να φτιάξει εταιρεία διαχείρισης.

Ακόμα, ο κ. Μωραϊτάκης πρότεινε την κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 4 που αφορά στην παροχή από την Α.Ε.Δ.Α.Κ. ιδίως της υπηρεσίας διαχείρισης ατομικών χαρτοφυλακίων πελατών. ”Αφού οι τράπεζες και οι ΑΧΕΠΕΥ, ΑΕΠΕΥ, που είναι οι ”μητέρες” των ΑΕΔΑΚ παρέχουν την υπηρεσία αυτή, δεν είναι κατανοητό γιατί όλοι πρέπει να διαχειρίζονται κεφάλαια πελατών”, είπε ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.

Όπως προσέθεσε, η τράπεζα θεματοφυλακής πρέπει να είναι μέλος του Συνεγγυητικού διότι έχει τα χρήματα και τους τίτλους πελατών, ιδιωτών και μεριδιούχων. ”Το ότι έχει υψηλά κεφάλαια δεν εγγυάται τη μη χρεωκοπία της. Στο εξωτερικό έχουν χρεωκοπήσει στο πρόσφατο παρελθόν και Τράπεζες. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την Τράπεζα Κρήτης αν δεν συνέδραμε το Δημόσιο” κατέληξε.

Σύμφωνα εξάλλου με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χρηματιστήριο, η αντίστοιχη πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προϋποθέτει την κατοχή πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από πιστωτικό ίδρυμα (δηλαδή τράπεζα) ή εταιρία που έχει ίδια κεφάλαια ίσα με 18,5 εκατ. ευρώ.

Αν υιοθετηθεί η πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχεδόν οι μόνες που θα μπορούν να συμμετέχουν κατά πλειοψηφία στις ΑΕΔΑΚ θα είναι οι τράπεζες, καθώς οι περισσότερες ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρίες δεν θεωρείται ότι θα μπορέσουν να ακολουθήσουν.



Αξίζει να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια μιας ΑΕΔΑΚ πρέπει να είναι τουλάχιστον 125.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v