Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SelasNet: Τι ”ψηφίζουν” 21 αναλυτές για Σοφοκλέους

Στις 2.522 μονάδες θα βρίσκεται σε 12 μήνες η Σοφοκλέους, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 21 αναλυτών, τις οποίες συγκέντρωσε η SelasNet. Το 85% κάνει λόγο για ”δίκαια αποτιμημένη αγορά”, ενώ ενισχυμένες είναι οι προσδοκίες εταιρικής κερδοφορίας. Θετικοί παραμένουν οι αναλυτές για τράπεζες. Ποιους κλάδους ξεχωρίζουν.

SelasNet: Τι ”ψηφίζουν” 21 αναλυτές για Σοφοκλέους
Στις 2.522 μονάδες θα βρίσκεται σε 12 μήνες η Σοφοκλέους, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 21 αναλυτών, τις οποίες συγκέντρωσε η SelasNet.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία στο χρονικό διάστημα από 14 έως 22 Σεπτεμβρίου 2004, πάντα σε επίπεδο 12μήνου, η μέση εκτίμηση των αναλυτών αναφέρεται σε κέρδη 6,8% σε ό,τι αφορά το Γενικό Δείκτη. Η πλέον αισιόδοξη εκτίμηση ”βλέπει” τον Γ.Δ. στις 2.800 μονάδες και η πλέον απαισιόδοξη στις 2.100.

Αναλυτικότερα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αν και αποκλείεται το σενάριο μιας ραγδαίας πτώσης του Γενικού Δείκτη στους επόμενους τρεις μήνες, η ποσοστιαία άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών, με ορίζοντα 12 μηνών, προβλέπεται μονοψήφια. Οι συγκρατημένες προσδοκίες οφείλονται στη λιγότερο αισιόδοξη εικόνα της παγκόσμιας και της εγχώριας οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι επενδυτικές τοποθετήσεις αποκτούν αμυντικό χαρακτήρα. Στην παρούσα δημοσκόπηση, οι προσδοκίες για τα επίπεδα εταιρικής κερδοφορίας εμφανίζονται ενισχυμένες, ενώ οι εγχώριοι συντελεστές, και ειδικότερα οι αποτιμήσεις και η εταιρική κερδοφορία, αναμένεται να συμπρωταγωνιστήσουν δίπλα στις ξένες εισροές στις βραχυχρόνιες εξελίξεις της αγοράς.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι τράπεζες, σε πείσμα των ενδοιασμών περί την υπερτίμησή τους, εξακολουθούν να θεωρούνται ”επενδυτικά ελκυστικές τοποθετήσεις”, αναφέρει η SelasNet.

Οι συμμετέχοντες διαβεβαιώνουν ομόφωνα (85%) ότι η αγορά είναι δίκαια αποτιμημένη. Η σύνθεση της τριάδας των πιο υπερτιμημένων κλάδων παραμένει αναλλοίωτη: Μ.Μ.Ε., Τράπεζες και Πληροφορική.

Στη απέναντι όχθη, η Ενέργεια αντικαθιστά τα Τυχερά Παιχνίδια και μαζί με τις Κατασκευές και το Λιανεμπόριο απαρτίζουν το ”τρίο” των πλέον υποτιμημένων κλάδων. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών πιστεύει ότι τα εταιρικά αποτελέσματα κερδοφορίας του 3ου τριμήνου δεν θα υστερούν έναντι του 2ου, ενώ με τριμηνιαία προοπτική, οι ειδικοί μεταστρέφουν τις προτιμήσεις τους από τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης προς τις αμυντικές και τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Επιπλέον, οι άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν, μάλιστα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ότι η ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή θα κυμανθεί στο 10-15% το 2004 και 5-10% το 2005, με μεροληψία στα άνω όρια των εν λόγω διαστημάτων. Αναφορικά με τη διαχείριση χαρτοφυλακίου, το ποσοστό ενός υποθετικού μικτού Αμοιβαίου Κεφαλαίου εσωτερικού με χρονικό ορίζοντα 12 μηνών που θα επενδυόταν σε μετοχές, οριοθετήθηκε μεταξύ 40%-60%.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, οι μακροοικονομικές προσδοκίες παρουσιάζονται χαμηλότερες για δεύτερη συνεχόμενη δημοσκόπηση.

Η αύξηση του Α.Ε.Π. υπολογίζεται σε 3,7% για το 2004 και 3,3% για το 2005 (3,9% και 3,4% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, αντίστοιχα, ενώ 4,2% και 3,6% στην προ-προηγούμενη). Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται ορικά να μειωθεί στο 3,1% και 2,9% για το 2004 και 2005, αντίστοιχα (3,2% και 3% στην προηγούμενη έρευνα).

Εν τέλει, ο εγχώριος μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να κινηθεί ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v