Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη τραπεζών- Γ.Δ. (update)

Ιδανικό το ξεκίνημα για την ελληνική αγορά, καθώς η έκθεση της CSFB- που πρώτο μετέδωσε το euro2day.gr- προστέθηκε στο συνολικά θετικό κλίμα και εκτίναξε τράπεζες και Γενικό Δείκτη. Υψηλός ο τζίρος και συντριπτικά περισσότερες οι ανοδικές μετοχές έναντι των καθοδικών. Στο ”τιμόνι” η Εθνική Tράπεζα με κέρδη άνω του 3,2%.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παρά την εντυπωσιακή αντίδραση του Γενικού Δείκτη, πέραν των 2.400 μονάδων και την και την εκτίναξη των τραπεζών, η Σοφοκλέους υστερεί έναντι των κύριων ευρωπαϊκών αγορών και του αμερικανικού χρηματιστηρίου σε απόδοση.

Είναι προφανές πως η υπεραντίδραση των αγορών ενέχει αρκετά χαρακτηριστικά κερδοσκοπίας και αυτό σπεύδουν να εκμεταλλευτούν ξένοι διαχειριστές.

Υπό την λογική των όσων συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές για ποιο λόγο να μην υπάρχει ένα ανάλογο ξέσπασμα και στη δική μας;

Ο εξαιρετικά υψηλός τζίρος στο πρώτο ημίωρο προϊονίζεται θετική συνέχεια, τη στιγμή που ο πρώτος στόχος, αυτός της προσέγγισης των 2.410 μονάδων, επιτυγχάνεται.

Το γιατί γίνεται αυτή η κίνηση διεθνώς, συντονισμένα κατά τον προεκλογικό μήνα Οκτώβριο ας το εξετάσουμε μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Αυτό, γιατί προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην επιθετική εντολή αγοράς προς τα 22,24 ευρώ της Alpha, τη στιγμή που η CSFB έδινε νωρίτερα το πρωί τιμή στόχο τα 23,4 ευρώ.

Ανάλογο το κλίμα σε Εθνική και Eurobank με 2,7% και 2,3% απόδοση, αντίστοιχα και ”επιθετικές” αγορές πέραν του μισού εκατ. τεμαχίων για τη μετοχή της Εθνικής.

Τι αγοράζουν οι ξένοι; Τα πάντα που μπορούν να προσφέρουν υπεραπόδοση ακόμη και αν τοποθετούνται στα 9,1 ευρώ της Motor Oil, στα 21,7 του Τιτάνα ή στα 13,92 ευρώ ης Cosmote.

Aγοράζοντας ”ελληνικό καλάθι” δεν θα μπορούσαν να περιφρονήσουν τον ΟΤΕ, όπου οι εντολές αγορών δίνονται προς τα 10,92 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο γενικότερο κλίμα θα σημειώσουμε συγκριτικά πως με τον FTSE-20 στο 1,7% ο ΜΚ-40 ενισχύεται κατά 0,8%, ο δε SC-80 κατά 0,5%.

Με τις συναλλαγές στα περίπου 20 εκατ. ευρώ η σχέση ανοδικών – καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου 4 προς 1 λόγος που μπορεί να διευρυνθεί υπέρ των πρώτων στη συνέχεια.

Στο στίβο μάχης των ανοδικών θα πρέπει να προσμετρηθούν για σήμερα, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, μετοχές των Φοίνιξ, Εθνική Ακινήτων-ΔΟΛ, ΕΤΜΑ, Νάουσα, Γιαννούσης, Εθνική Ασφαλιστική, Δέλτα Singular, Intralot, Εγνατία Τράπεζα, Σαράντης, Φουρλής, Αστήρ Παλλάς, Folli Follie, και αρκετές ακόμη μετοχές.

Είναι ενδεικτικό πως γύρω στις 11.30, 47 μετοχών το ποσοστό θετικής μεταβολής ξεπερνούσε το 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v