Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένοι δείχνουν το δρόμο

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν φαίνεται να πολυαπασχολούν κυρίως τους ξένους που αποκομίζουν σημαντικές υπεραξίες και υπεραμύνονται- όπως η CSFB- των επιλογών τους. ”Πάσα” εξάλλου για τόνωση του ενδιαφέροντος στη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση δίνει η αυξημένη αλλοδαπή συμμετοχή τον Σεπτέμβριο στους αντίστοιχους δείκτες. Για σήμερα, απαιτείται συντήρηση του εύρους 2.365- 2.380.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η συντήρηση, έστω και με... ακριβό πετρέλαιο των αγορών σε υψηλό επίπεδο, μπορεί να αποβεί καταλυτική και για τη Σοφοκλέους.

Θα πείτε τώρα ”τι τάση είναι αυτή που φέρνει πετρέλαιο και μετοχές σε παράλληλη ανοδική πορεία;”. Ενδεχομένως η απάντηση δίνεται από εκείνους τους ξένους αναλυτές που μας υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε σε προεκλογικό, για την Αμερική, μήνα.

Ας είναι, αφού οι ξένοι συνεχίζουν να τοποθετούνται κυκλικά σε μετοχές του FTSE-20, ανεβάζοντας ακόμη υψηλότερα τον πήχη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι ξένοι εξακολουθούν να βλέπουν ”μισοάδειο” το... ποτήρι της αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών και αιτιολογούν απόλυτα αυτή τους την προσέγγιση.

Στην πλειονότητά τους, οι Έλληνες διαχειριστές εξακολουθούν να βλέπουν το ίδιο... ποτήρι ως μισογεμάτο.

Δεν είναι όμως μόνο οι τράπεζες που ελκύουν τους αλλοδαπούς επενδυτές στην ελληνική αγορά, κάτι που φαίνεται ανάγλυφα και από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου για τη συμμετοχή τους στους ελληνικούς δείκτες. Σύμφωνα με αυτά, αυξημένες εμφανίστηκαν το Σεπτέμβριο οι επενδυτικές προτιμήσεις τους σε ό,τι αφορά τη μεσαία και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Μέχρι στιγμής, το ταμπλό δίνει την απάντηση και τα κέρδη.

Την ενισχύει, όμως, και η Credit Suisse, που επιμένει... τραπεζικά. Στη σχετική της ανάλυση δίνεται τιμή στόχος για Εθνική, Eurobank, Alpha, που θεωρητικά αντιστοιχεί σε επίπεδο του Γ.Δ. προς τις 2.500 μονάδες.

Προφανώς και χρήζει προσοχής η συγκεκριμένη ανάλυση (βλ. σχετικό θέμα).

Το πρόβλημα παραμένει ο ΟΤΕ, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση των εμπλεκόμενων πλευρών για το εγχείρημα αναδιάρθρωσης.

Στην Ελλάδα, οι παππούδες μας έλεγαν παλαιότερα πως ”το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς”. Η ουσία είναι πως εάν η κυβέρνηση είναι, όπως όλα δείχνουν, πρόθυμη να έρθει σε ρήξη θα πρέπει να το επιβεβαιώνει αν μη τι άλλο με ταχύτερο ρυθμό και χωρίς να φθείρεται κάθε φορά το εγχείρημα αναδιάρθρωσης.

Το ενδιαφέρον όμως, παραμένει στην υγιή μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς από την αρχή του χρόνου οι συγκεκριμένοι δείκτες υποαποδίδουν μέχρι και 40%.

Από τον ΜΚ-40, παρουσιάζει ενδιαφέρον η πορεία μετοχών που είτε κινούνται, είτε προσεγγίζουν τον ΚΜΟ 200 συνεδριάσεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι μετοχές των Ελληνικά Χρηματιστήρια, Τεχνική Ολυμπιακή, Δέλτα Singular, Ιντραλοτ, Eλβάλ, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Μαίλλης, Ηρακλής, Πλαίσιο, Μυτιληναίος.

Από τη χαμηλότερη, σε ανάλογη φάση βρίσκονται μετοχές των Φουρλή, Newsphone, Informer, Unisystems, Πήγασος, Ιατρικό Αθηνών, ΕΤΕΜ, Κυριακίδης, Σαράντης, Καρδασιλάρης, Jumbo, Chipita, Κατσέλης, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης, Μοχλός, Δάιος, REDS, και Ηλεκτρονική Αθηνών.

Το τι θα βγει από την επιχειρούμενη υπεραντίδραση μετοχών εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης είναι ένα ερώτημα.

Για αρκετές, όμως, μετοχές, ακριβώς επειδή σχετίζεται με τη μεσοπρόθεσμη πορεία 30 εβδομάδων ενδέχεται να αποκτά μονιμότερο χαρακτήρα.

Τεχνικά επιμένουμε, πως απαιτείται συντήρηση στο εύρος των 2.365-2.380 με περιορισμό των πωλήσεων στη διόρθωση και ενίσχυση των αγορών σε ενδεχόμενη κίνηση προς τις 2.410 μονάδες.

Η συγκεκριμένη περιοχή συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v