Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ”δίκιο” Βουρλούμη και η επικοινωνιακή ”πατάτα”

Αν κανείς είναι πιστός στις αρχές του νεοφιλελευθερισμού, δεν έχει λόγους να διαφωνήσει με τον κ. Βουρλούμη. Οι θέσεις του είναι σωστές και αναγκαίες, ακόμη και αν ο ΟΤΕ δεν κινδυνεύει με... χρεοκοπία! Δεν ξέρουμε αν ο κ. Βουρλούμης έχει ρωτήσει και τα μέλη της κυβέρνησης, αν εκείνοι ασπάζονται τις νεοφιλελεύθερες απόψεις. Δεν θα μας προξενήσει εντύπωση αν κάποια στιγμή ο κ. Βουρλούμης ”περιθωριοποιηθεί” ως ”ακραίος”...

Το ”δίκιο” Βουρλούμη και η επικοινωνιακή ”πατάτα”
Αν κανείς είναι πιστός στις αρχές του νεοφιλελευθερισμού, δεν έχει λόγους να διαφωνήσει με τον κ. Βουρλούμη. Οι θέσεις του είναι σωστές και αναγκαίες, ακόμη και αν ο ΟΤΕ δεν κινδυνεύει με... χρεοκοπία!

Δεν ξέρουμε αν ο κ. Βουρλούμης έχει ρωτήσει και τα μέλη της κυβέρνησης, αν εκείνοι ασπάζονται τις νεοφιλελεύθερες απόψεις. Δεν θα μας προξενήσει εντύπωση αν κάποια στιγμή ο κ. Βουρλούμης ”περιθωριοποιηθεί” ως ”ακραίος”...

Είναι αλήθεια, επίσης, ότι ο όλος επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος από τον κ. Βουρλούμη ήταν τραγικός. Δεν θα σχολιάσουμε το γεγονός ότι πληροφόρησε πρώτους απ’ όλους τους συνδικαλιστές.

Δεν θα σχολιάσουμε, επίσης, ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα παρέλειψε να προειδοποιήσει και να πληροφορήσει στη συνέχεια επαρκώς την αγορά και τους μετόχους της εταιρείας, τα μόνα αληθινά ”αφεντικά” του.

Δεν μπορούμε, όμως, να αφήσουμε ασχολίαστη την αυξημένη δόση κινδυνολογίας που περιέχεται στην έκθεση ιδεών και προτάσεων για το μέλλον του ΟΤΕ.

Εμείς είχαμε μέχρι σήμερα την εικόνα και την εντύπωση ότι ο ΟΤΕ είναι ένα μαγαζί γωνία. Ότι έχει προβλήματα, αλλά αυτά δεν αλλοίωναν σημαντικά την εικόνα της εταιρείας.

Αποκτήσαμε την εικόνα αυτή από τα δημοσιευθέντα οικονομικά στοιχεία, από τις εκθέσεις των ελληνικών και των ξένων χρηματιστηριακών εταιρειών, από τις κατά καιρούς επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας.

Κι ένα πρωί έρχεται ο κ. Βουρλούμης και μας λέει ότι η εταιρεία θα βγάλει φέτος ζημίες, ότι δεν θα δοθεί μέρισμα και ότι ο ΟΤΕ κινδυνεύει με ”λουκέτο”! Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που άλλαξε η διοίκηση του ΟΤΕ.

Αν είχαν περάσει δέκα χρόνια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νέα διοίκηση ήταν πρωταθλήτρια στις αστοχίες και οδήγησε στη χρεοκοπία ένα σούπερ κερδοφόρο μαγαζί. Αλλά δεν πρόκειται περί τούτου. Δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές των αποφάσεων της απερχόμενης διοίκησης.

Εδώ κάποιος λέει ψέματα. Ή η προηγούμενη διοίκηση ή η τωρινή. Και τα δύο μαζί αποκλείεται να συμβαίνουν. Αν και εφόσον είπε ψέματα η προηγούμενη διοίκηση, περιμένουμε ότι κάποιοι θα λογοδοτήσουν.

Επειδή παρουσίασαν (ενδεχομένως) ψευδή στοιχεία για την πορεία της εταιρείας και παρασύρθηκαν έτσι οι επενδυτές σε τοποθετήσεις στην εν λόγω μετοχή.

Αν λέει ψέματα ο κ. Βουρλούμης, δημιουργείται μέγα θέμα με τη μετέπειτα πορεία της μετοχής του ΟΤΕ.

Αυτό που μας εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ένας εκπρόσωπος της απερχόμενης διοίκησης να υποστηρίξει ότι ο κ. Βουρλούμης έχει άδικο!!!

Σκεφτείτε το: Ας πούμε ότι έχετε διατελέσει σε μία διοίκηση εταιρείας και εκείνοι που σας διαδέχονται σας λένε εμμέσως πλην σαφώς ψεύτη. Κι εσείς δεν έχετε βρει μία έστω κουβέντα για να πείτε;

Η ”ακραία” πολιτική του κ. Βουρλούμη μπορεί να οδηγήσει τον ΟΤΕ σε υψηλή κερδοφορία και αυτό είναι το ζητούμενο του επενδυτή. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κι άλλη λύση που να χωράει μέσα τους συνδικαλιστές και τους πολιτικούς, αλλά ακόμη κι αν υπάρχει αυτή η λύση δεν μας αφορά ως επενδυτές.

Η τοποθέτησή μας είναι εξ ορισμού κοντά στις θέσεις του κ. Βουρλούμη. Ακόμη κι αν ο ΟΤΕ δεν κινδύνευε με χρεοκοπία και το ζητούμενο ήταν απλά και μόνο η αύξηση της κερδοφορίας του.

Πολύ φοβόμαστε, όμως, ότι ο κ. Βουρλούμης δεν θα μπορέσει να κάνει πράξη τα όσα οραματίζεται. Ή θα αναγκαστεί να ”συμβιβάσει” απόψεις ή να παραιτηθεί.

Μακάρι να ήσαν διαφορετικά τα πράγματα. Μακάρι να αποδειχτεί ότι έχουμε άδικο. Αυτό θα αποτελεί τρανή απόδειξη ότι κάτι αλλάζει πράγματι σ΄ αυτή τη χώρα...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

ΥΓ.: Μπορεί σε γενικές γραμμές η στήλη να συμφωνεί με την αντίληψη του κ. Βουρλούμη για το επιχειρείν. Δεν μπορεί, όμως, να συμφωνήσει στον χειρισμό όλου του θέματος, όπως αυτός τελικά έγινε από τον κ. Βουρλούμη.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι οι μετοχές της εταιρείας είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και ότι η διαφάνεια απαιτεί ισότιμη και έγκυρη ενημέρωση των πάντων.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v