Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κολλημένοι στα μεσαία

Στη μεσαία και υγιή χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση μπορεί να παραμένει επικεντρωμένο το βραχυπρόθεσμο (και όχι μόνο) επενδυτικό ενδιαφέρον. Κυκλικό το ενδιαφέρον των ισχυρών παιχτών σε μετοχές του FTSE-20, που σταθεροποιείται υψηλότερα των 1.290 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διεθνείς αγορές και πετρέλαιο ας μη μας απασχολήσουν για τη σημερινή συνεδρίαση.

Αυτό γιατί, όπως φάνηκε χθες, υπάρχει διάθεση και να κρατηθεί υψηλότερα των 1.280-1.285 μονάδων ο FTSE-20 και να επιχειρηθεί λογικής έκτασης μόχλευση στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Χθες επιβεβαιώθηκε η κυκλικότητα με την οποία κινούνται οι ισχυροί παίχτες σε μετοχές του 20άρη.

Προφανώς αυτή την περίοδο κατοχυρώνουν υψηλότατες υπεραξίες από Εθνική, Eurobank, Alpha, Cosmote, και αντλούν κέρδη από Τιτάν, Motor Oil, Γερμανός, Intracom.

Χρήζει προσοχής η μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς η τρέχουσα αποτίμηση αρκετών μικρών, αλλά συμμαζεμένων εταιριών ελάχιστα αντιπροσωπεύεται στο ταμπλό.

Δεν θα περιοριστούμε στην αναφορά των βελτιούμενων εταιριών, όπως είναι οι Elmec, Κορδέλλου, Alco, αλλά στην περίπτωση των ΕΛΒΕ, Ίλυδας, των μετοχών του ασφαλιστικού κλάδου και ορισμένων αδικαιολόγητα απαξιωμένων κατασκευαστικών τίτλων.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν οι Σαράντης, μετά την επανάκτηση των 4 ευρώ, η κίνηση της Νotos προς την αντίσταση των 2,7 ευρώ, η σταθερά ανοδική, αλλά με λίγες συναλλαγές πορεία της Αβαξ, η επαναφορά της ΓΕΚ, η σταθερή στα 8,30 ευρώ Ελινόιλ, και ενδεχομένως οι ΕΧΑΕ, Ridenco, Ηρακλής.

Στην περίπτωση του Ηρακλή, θα λέγαμε πως ορισμένοι επιχειρούν να μην... ξεφύγει η τιμή υψηλότερα των 8,3 ευρώ σε αυτή τη φάση.

Πάντως, η διαδικασία μεταβίβασης της συμμετοχής της Εθνικής βρίσκεται στην τελική της φάση, καθώς ο όμιλος παραλαμβάνει τη σχετική μελέτη – πρόταση του εκτιμητικού οίκου.

Θα πρέπει, επίσης, να προσεχθεί η αντίδραση της μετοχής της Αστήρ προς τα 4,60 ευρώ με συναλλαγές 37.644 τεμαχίων και οι ”παραπλανητικές” συναλλαγές στα 1,52-1,54 της Κορασίδης.

Για την περίπτωση των Βωβός, Folli Follie, KAE, δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι περισσότερο από αυτό που δείχνει στο ταμπλό η αγορά.

Σημείωση: Από το πρωτοσέλιδο της σημερινής ”απόφασης” τεκμαίρεται ότι μεθοδεύεται παραγραφή των όσων σκανδαλωδώς συνέβησαν το βρόμικο ’99.

Το ότι δεν παρέστησαν στη χθεσινή δικάσιμη οι περισσότεροι από τους μάρτυρες παραπέμπει σε μία άλλη αμαρτωλή περίπτωση, πως μέσα από τις Πόρτες της ανοχής και των συμφερόντων εκφυλίζεται σε πλημμέλημα η υπόθεση του Σαμίνα. Προφανώς και ο κόσμος περιμένει δείγματα νέας γραφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v