Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκά ρεύματα στη Σοφοκλέους

Οι θετικές επιδόσεις των διεθνών αγορών - μετά και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου - δημιουργούν θετικότατο κλίμα στη Σοφοκλέους και ωθούν σε σημαντική ενίσχυση το Γενικό Δείκτη. Κερδίζουν έδαφος αρκετές μετοχές εταιριών και μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Απαιτείται αύξηση συναλλαγών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αντίδραση χαμηλών, σχετικά, συναλλαγών στη Σοφοκλέους. Θα ήταν ακόμη πιο καλοδεχούμενη η αντίδραση του Γ.Δ. πάνω από την προηγούμενη υψηλή τιμή εάν συνοδευόταν με σημαντική αύξηση του τζίρου.

Συγκριτικά με τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, η μέση εμπορευσιμότητα των μετοχών του FTSE-20 (εξαιρούμενου βεβαίως του ΟΤΕ) είναι μέχρι στιγμής χαμηλότερη.

Αυτό βέβαια, δεν εμποδίζει μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, Cosmote, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Τιτάν να ενισχύουν την τιμή τους.

Στη μετοχή της Εθνικής, οι αγοραστές έχουν υποχωρήσει λίγο από την αρχικά υψηλή τιμή των 19,98 ευρώ, προς τα 19,86, χωρίς ωστόσο να αλλάζει μεσοπρόθεσμα η ανοδική τάση.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη μετοχή της Eurobank, όπου οι αγοραστές εμφανίζονται στα 19,36-19,38 ευρώ.

Ενδιαφέρον από πλευράς συναλλαγών, από τα 9,4-9,52 ευρώ εμφανίζεται στη μετοχή της Πειραιώς, ενώ τα 16 ευρώ (15,96) πλησιάζει ο ΟΠΑΠ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως συνεχίζονται σταθερά οι αγορές στον Τιτάνα (21,82 ευρώ), στη Motor Oil (8,58 ευρώ), κυρίως, όμως, στην Intracom προς τα 3,10 ευρώ.

Για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση, στη μετοχή της Intracom διαπιστώνεται ιδιαίτερα αυξημένη εμπορευσιμότητα σε μία ιδιαίτερη περίοδο για τον όμιλο.

Από τεχνικής και όχι μόνο πλευράς, η αντίδραση της μετοχής από τα 2,8 ευρώ παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, συνεχίζει προς τα 2,1 ευρώ η Δέλτα Singular, αυξάνονται οι συναλλαγές στα 3,3 ευρώ του Άκτωρα, ενώ με 29 πράξεις έχουν πραγματοποιηθεί 21.577 τεμάχια στη Δέλτα Συμμετοχών (2,63%).

Ενίσχυση της τιμής καταγράφεται για τις ΔΟΛ, Εγνατία, Εθνική Ακινήτων, ΕΧΑΕ, ΕΠΑΤΤ, Ηρακλής (για μία ακόμη συνεδρίαση), Ιατρικό Αθηνών, Μαΐλλης και Τέρνα.

Όμως, η αύξηση συναλλαγών ενδεχομένως να προοιωνίζεται κάτι θετικότερο διαπιστώνεται και στην περίπτωση των Intralot (13,04 ευρώ), Ιντρακάτ (0,84), Frigoglass (3,08 ευρώ), Κορασίδης (1,56 ευρώ), Notos Com, Hyatt, Lykos και 4-5 ακόμη μετοχών.

Εάν στη συνέχεια, προς τις 15.00 διαπιστωθεί σταδιακά αύξηση των εντολών αγοράς, θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα ικανοποιητική η σημερινή εικόνα της αγοράς.

Θα επανέλθουμε, όμως, καθότι προς το κλείσιμό της η συνεδρίαση εκτιμάται πως θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v