Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος καλό... Ολα καλά;

Χωρίς μεταβολή σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και FT 20 έληξε η αναταραχή που προκάλεσε στη Σοφοκλέους η παρέμβαση Βουρλούμη για το μέλλον του ΟΤΕ. Πλέον, δεν αποκλείεται η αγορά να κινηθεί προς την περιοχή των 2.365 - 2.380 μονάδων με βάση τις συναλλαγές, αλλά και το πρόγραμμα αγορών. Πιθανότητα διάχυσης ενδιαφέροντος στα μεσαία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η οριακή διακύμανση του δείκτη κατά -0,08% στην εβδομάδα δεν πρέπει να ξεγελά. Αυτό γιατί στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, συνολικότερα όμως την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν μαζεμένα ένα σωρό γεγονότα, ανατροπές και ενδιαφέροντα.



Σταθεροποίηση μεν για το γενικό δείκτη που δεν εμπόδισε όμως την υπεραπόδοση σε εβδομαδιαία βάση των κατασκευών κατά 4,13%, τσιμέντα κατά 4,93% και του Mid 40 κατά 0,39%.

Το θετικότερο όμως στοιχείο για τη συνέχεια είναι η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των ξένων καταρχήν προς τις βασικές επιλογές τους, κυρίως όμως της βεβαιότητας ότι οι ίδοι δεν παύουν να αναζητούν και εναλλακτικές επιλογές.

Ο υψηλός ρυθμός αποδοτικότητας της Eurobank αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του ομίλου και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ξένοι που διευρύνουν μεθοδικά προς το 20% τη συνολική τους συμμετοχή.

Για τη μετοχή της Εθνικής οι ξένοι έχουν ψηφίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου θετικά, όταν ο διοικητής της τράπεζας κατάφερε να πείσει στο Λονδίνο 30 απαιτητικούς θεσμικούς.

Η επίσης σταθερή διεύρυνση της θέσης των ξένων οδηγεί τη μετοχή στα 19,6 ευρώ. Κατά την εκτίμησή μας όμως το στοιχείο – καταλύτης και για τα επόμενα βήματα αρμοδίων αποτελεί το εγχείρημα Βουρλούμη στον ΟΤΕ.

Εάν εξαιρεθεί ο πρωτοφανής και για τα δεδομένα του ΟΤΕ τζίρος της Πέμπτης η επιμονή των αγοραστών 3,2 εκατομμυρίων μετοχών χθες, πείθει για τη συνέχεια του πράγματος.

Αγοραστές όμως παρουσιάζονται σταθερά στις μετοχές των Γερμανού, Τιτάνα από χθες σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ Cosmote και 3Ε, ενώ ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις χαρακτηρίζεται η αντίδραση της Intracom.

Και στη μεσαία κεφαλαιποίηση υπάρχει ενδιαφέρον είτε αφορά στη φορά αντίδρασης του Άκτωρα, των Μινωικών Γραμμών, της Εlmec, είτε αποδόσεις όπως αυτή της Άλφα Γκρίσιν.

Με την προϋπόθεση πώς η επόμενη εβδομάδα δεν θα μας επιφυλάσσει κάτι ανάλογο με αυτό του ΟΤΕ την Πέμπτη είναι πιθανή η αντίδραση του Γενικού Δείκτη καταρχήν προς τις 2.365 – 2.380. Με βάση τις συναλλαγές και το πρόγραμμα αγορών για συγκεκριμένους τίτλους η αγορά βλέπει υψηλότερα.

Οι 5 εταιρίες, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν τα υψηλότερα κέρδη στη διάρκεια της εβδομάδας ήταν οι εξής: Optima (16,8%), Eργάς (16%), Paperback Τσουκαρίδης (15,2%), Info Quest (14,7%) και Ελφίκο (12,8%).

Οι 5 εταιρίες, οι μετοχές των οποίων κατέγραψαν τις υψηλότερες απώλειες ήταν οι εξής: Ελλατέξ (-18,8%), Rainbow (-14%), Ξυλεμπορία (-13%), Ελγέκα (-11,7%), Εκτέρ (-10,3%).

Ο Γενικός Δείκτης στην εβδομάδα υποχώρησε κατά 0,08%, στις 2.352 μονάδες, ενώ ο δείκτης των εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,04%, στις 1.278 μονάδες.

Ο FTSE/ASE 40 ενισχύθηκε κατά 0,39%, στις 1.944 μονάδες, ενώ ο FTSE/ASE 80 απώλεσε το 0,5% της αξίας του, στις 438 μονάδες.

Εξάλλου, ο FTSE/ASE 140 υποχώρησε κατά 0,01%, στις 2.722 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε 0,39%, στις 4.790 μονάδες, ενώ ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών υποχώρησε κατά 0,32%, στις 939 μονάδες.

Την υψηλότερη άνοδο σημείωσε ο κατασκευαστικός κλάδος (4,13%), ενώ τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσε ο κλάδος της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, με απώλειες 5,85%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v