Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill,M. Stanley,UBS,Citigroup για ΟΤΕ (update3)

Διαπραγματευτικό ”χαρτί” εκτιμούν τέσσερις διεθνείς οίκοι (Merrill Lynch, Morgan Stanley, Citigroup, UBS) ότι αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις Βουρλούμη. Πώς εκτιμούν την πρόοδο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Οι τιμές-στόχοι και οι συστάσεις.

Merrill,M. Stanley,UBS,Citigroup για ΟΤΕ (update3)
”Eπιφυλακτικά αισιόδοξη” για σημαντική πρόοδο στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ στο 2005 δηλώνει η Merrill Lynch σε έκθεσή της για τον Οργανισμό (30/9/2004), όπου διατηρεί τη σύσταση ”neutral”.

Όπως επισημαίνεται, η Merrill Lynch εκτιμά ότι η μετοχή του Οργανισμού δεν θα πρέπει να ”υπερπουληθεί”, καθώς οι προειδοποιήσεις της διοίκησης αναφορικά με τα κέρδη σχετίζονται με έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα έξοδα. ”Τα κακά νέα μπορεί να είναι καλά νέα, καθώς θα περιμέναμε από τη διοίκηση να είναι ”πολύ απαισιόδοξη” σχετικά με τις προοπτικές του Οργανισμού”, λέει η Π&Κ.

Στη στρατηγική διαπραγμάτευσης με τους συνδικαλιστές και τη ρυθμιστική αρχή αποδίδει εν πολλοίς και η UBS την κίνηση του ΟΤΕ να κοινοποιήσει τώρα τη διαφαινόμενη αδυναμία των EBITDA του 2004 στη σταθερή τηλεφωνία.

Ο οίκος, σε έκθεσή του με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2004 για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, στο λήμμα για τον ΟΤΕ που τιτλοφορείται ”μια αρνητική για τη διαπραγμάτευση δήλωση”, αναφέρει ότι είναι ακόμα πρόωρη η αποτίμηση των επιπτώσεων που η κίνηση αυτή θα έχει στην ”αξία” του Οργανισμού - κυρίως πριν γίνει σαφές ποιες ακριβώς θα είναι οι παροχές στους συνδικαλιστές.

Ωστόσο, τονίζει πως η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση καθιστά τις αποτιμήσεις του τίτλου ”απαιτητικές” και διατηρεί τη σύσταση ”neutral”.



Από την πλευρά της η Citigroup, με έκθεσή της για τον Οργανισμό (30 Σεπτεμβρίου) η οποία τιτλοφορείται ”Ας αρχίσει το (πολιτικό) παιχνίδι”, διατηρεί την τιμή-στόχο των 10,5 ευρώ για τη μετοχή, καθώς και τη σύσταση ”hold”.

Ο οίκος αναφέρεται στις δηλώσεις Βουρλούμη εκφράζοντας την ”έκπληξή” του για το timing των δηλώσεων, καθώς, όπως τονίζεται, η ενδιάμεση ενημέρωση από τον ΟΤΕ σχετικά με τα αποτελέσματά του δεν είναι κάτι που έχει ξαναγίνει.

Eκτιμά ότι το momentum για τις επόμενες εβδομάδες θα είναι ”κόντρα” στον ΟΤΕ, ενώ εντοπίζει τους επόμενους θετικούς καταλύτες για τον τίτλο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, στην πλήρη παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και στην πιθανή μείωση της φορολογίας.

Κατά τη Citigroup, ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με σημαντικό premium έναντι των υπολοίπων τηλεπικοινωνιακών εταιριών της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της, διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 22,6 βάσει των εκτιμήσεων κερδοφορίας για το 2004 (έναντι μέσου όρου 12,1 για τον κλάδο) και με Ρ/Ε 19,1 για το 2005.

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley, σε έκθεση με ημερομηνία 30/9 και τίτλο ”Ψάχνοντας για μεγάλες ευκαιρίες”, τονίζει τη σημαντική αύξηση του όγκου των ειδήσεων που προέρχονται από τον ΟΤΕ - κάτι που σημαίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα σωματεία αναφορικά με την αναδιάρθρωση.

Κατά την άποψή της ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων με τα σωματεία για τη μείωση του προσωπικού είναι ”απόλυτα σωστός”, δεδομένου ότι ο διευθύνων σύμβουλος έχει αναφέρει στο παρελθόν πως το πρόγραμμα πλήρους αναδιάρθρωσης θα παρουσιαστεί στην αγορά, στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ως τιμή-στόχος για τη μετοχή τίθενται τα 11,5 ευρώ, ενώ η σύσταση είναι ”overweight”.

”Πιστεύουμε ότι οι βασικοί κίνδυνοι για τον ΟΤΕ είναι ότι η εταιρία δεν έχει προβεί σε επιτυχή αναδιάρθρωση του κλάδου της σταθερής τηλεφωνίας, γεγονός που θα προκαλέσει ζημιές-ρεκόρ το 2007, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας”, αναφέρει ο οίκος.



Επιπροσθέτως, όπως τονίζεται, η ενίσχυση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τις άλλες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρία ενδέχεται να επιβαρύνει την εταιρία με επιπρόσθετους κινδύνους.

”Επισημαίνουμε ότι στην επίσημη τιμή-στόχο για τον ΟΤΕ, των 11,5 ευρώ ανά μετοχή, δεν περιλαμβάνεται κάποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Κατά την άποψή μας, εάν καταστεί δυνατή η αναδιάρθρωση της εταιρίας εντός του 2005, η αξία εξ αυτού θα ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά μετοχή”, συμπληρώνει η Morgan Stanley.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v