Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζική startup σόκαρε τους κολοσσούς τεχνολογίας των ΗΠΑ

Η DeepSeek παρουσίασε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με δυνατότητες αντίστοιχες αυτών των OpenAI και Google αλλά με το 1/10 του κόστους. Οι περιορισμοί στις εξαγωγές τσιπ που γύρισαν μπούμερανγκ.

Κινεζική startup σόκαρε τους κολοσσούς τεχνολογίας των ΗΠΑ

Την επομένη των Χριστουγέννων, μια μικρή κινεζική start-up με την ονομασία DeepSeek παρουσίασε ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να ανταγωνιστεί τις δυνατότητες chatbot αιχμής όπως αυτά των OpenAI και Google.

Αυτό, όμως, δεν είναι η μοναδική είδηση, γράφουν οι New York Times. H ομάδα πίσω από το σύστημα, που ονομάζεται DeepSeek-V3, περιέγραψε ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα. Σε μια ανάλυση που εξηγούσε πώς κατασκεύασαν την τεχνολογία, οι μηχανικοί της DeepSeek είπαν ότι χρησιμοποιούσαν μόνο ένα κλάσμα από τα εξαιρετικά εξειδικευμένα τσιπ υπολογιστών στα οποία βασίστηκαν οι κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για να εκπαιδεύσουν τα συστήματά τους.

Αυτά τα τσιπ βρίσκονται στο επίκεντρο ενός σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να διατηρήσει το προβάδισμα της χώρας στην παγκόσμια κούρσα τεχνητής νοημοσύνης, προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των ισχυρών τσιπ, όπως αυτά που κατασκευάζει η Nvidia, που πωλούνται στην Κίνα και σε άλλους ανταγωνιστές.

Η απόδοση του μοντέλου DeepSeek, όμως, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ακούσιες συνέπειες των εμπορικών περιορισμών της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι περιορισμοί ανάγκασαν τους ερευνητές στην Κίνα να γίνουν δημιουργικοί με ένα ευρύ φάσμα εργαλείων που είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Το chatbot DeepSeek απάντησε σε ερωτήσεις, έλυσε λογικά προβλήματα και έγραψε τα δικά του προγράμματα υπολογιστών με τέτοια ικανότητα όση οτιδήποτε υπάρχει ήδη στην αγορά, σύμφωνα με τα τεστ που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Και δημιουργήθηκε με χαμηλό κόστος, αμφισβητώντας την κυρίαρχη ιδέα ότι μόνο οι μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας τεχνολογίας — όλες με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες — μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να κατασκευάσουν τα πιο προηγμένα συστήματα AI.

Οι Κινέζοι μηχανικοί είπαν ότι χρειάζονταν μόνο περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια σε ακατέργαστη υπολογιστική ισχύ για να κατασκευάσουν το νέο τους σύστημα. Αυτό είναι περίπου 10 φορές λιγότερο από ό,τι ξόδεψε ο τεχνολογικός γίγαντας Meta για την κατασκευή της τελευταίας τεχνολογίας AI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v