Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ vs Eurobank- Εθνική;

Οι εξελίξεις από το μέτωπο του ΟΤΕ είναι ταχύτατες, άμεσες και μένει στην πράξη να δοκιμαστούν. Στο επίκεντρο, από πλευράς τραπεζών, βρίσκονται Eurobank και Εθνική, με αρκετό παρασκήνιο και φήμες, ενώ στη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση συγκροτείται ατύπως ομάδα εμπορεύσιμων μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε ΟΤΕ και Eurobank είναι επικεντρωμένο και το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον.

Στη μετοχή του Οργανισμού για λόγους που χρήζουν προσεκτικότερης ανάλυσης για τη δε τραπεζική μετοχή λόγω της ισχυρότατης ανοδικής τάσης, των αυξημένων συναλλαγών και όσων άλλων κινήσεων δίνουν τροφή στη φημολογία των ημερών.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως στην περίπτωση και των δύο ομίλων, θα δοκιμαστεί η αντίληψη των ισχυρών επενδυτών.

Ειδικότερα, στον ΟΤΕ, ο ισχυρός άνδρας του Οργανισμού προανήγγειλε τα όσα λίγο- πολύ είναι γνωστά μεταξύ των ενδιαφερόμενων, κυρίως, όμως, για όσα έχει δεσμευτεί στους ισχυρούς ξένους επενδυτικούς οίκους.

Στον ΟΤΕ θα δοκιμαστεί η επιμονή του προέδρου, η σωφροσύνη των συνδικαλιστών, η αντοχή της κυβέρνησης και βεβαίως η στρατηγική των ξένων.

Δεδομένου ότι οι ξένοι πίεζαν και ζητούσαν επιτακτικά τη δραστική περικοπή λειτουργικών εξόδων- ουσιαστικά τα όσα διαρρέονται από χθες- θα πρέπει να αναμένεται η στήριξή τους στο ”εγχείρημα Βουρλούμη”.

Για τη Eurobank, είναι προφανές πως μετά την αναδιανομή εξουσιών και αρμοδιοτήτων– σε επίπεδο ομίλου – θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις τόσο από τον τραπεζικό βραχίονα όσο και στα ΕΛΠΕ.

Στη ”γραμμή” της Eurobank (κεφαλαιοποίηση 6,093 δισ. ευρώ) κινείται- τηρουμένων των αναλογιών- ο όμιλος της Εθνικής (6,558 δισ ευρώ), όπου επιχειρείται εκ βάθρων αναδιάρθρωση και εθελούσια έξοδος, τη στιγμή που φήμες φέρνουν προς τον ευρύτερο όμιλο τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της Allianz, Α. Σαρρηγεωργίου.

Είναι προφανές πως στις ήδη δρομολογημένες εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου επενδύουν οι ξένοι, οι οποίοι θεωρούν ελκυστική την αποτίμηση των τραπεζών σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων συναδέλφων τους.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου πέρα των ”σταθερών” μετοχών (Ολυμπιακή Τεχνική, Φουρλής, Ρόκας, Σιδενόρ, Ελινόιλ, κ.α.) διαμορφώνεται τάση για τίτλους εταιριών όπως Εlmec Sport, Εμφασις, Σαράντης, Jumbo, ΔΟΛ, Εθνική Ακινήτων, και ορισμένων ακόμη τίτλων αυτής της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v