Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρανοϊκά παίγνια...

Πόσες χρηματιστηριακές εταιρίες χρειάζεται να λειτουργούν στη Σοφοκλέους; Εβδομήντα οκτώ που είναι σήμερα ή τριάντα πέντε που ευαγγελίζονται κάποιοι; Ας πούμε ότι οι εταιρίες περιορίζονται, πράγματι, στις 35. Και τι θα γίνει; Θα έρθουν έτσι περισσότεροι επενδυτές; Οι αρμόδιοι, λοιπόν, έχουν μία αποστολή, αντί να ασχολούνται ποικιλοτρόπως με τις... εκλογές του ΣΜΕΧΑ, να εκπονήσουν έναν σοβαρό προγραμματισμό για την προσέλκυση επενδυτών!

Παρανοϊκά παίγνια...
Πόσες χρηματιστηριακές εταιρείες χρειάζεται να λειτουργούν στη Σοφοκλέους; Εβδομήντα οκτώ που είναι σήμερα ή τριάντα πέντε που ευαγγελίζονται κάποιοι; Ας πούμε ότι οι εταιρείες περιορίζονται, πράγματι, στις 35. Και τι θα γίνει; Θα έρθουν έτσι περισσότεροι επενδυτές;

Οι αρμόδιοι, λοιπόν, έχουν μία αποστολή, αντί να ασχολούνται ποικιλοτρόπως με τις.. εκλογές του ΣΜΕΧΑ. Να εκπονήσουν έναν σοβαρό προγραμματισμό για την προσέλκυση επενδυτών!

Αυτό που ενδιαφέρει τους επενδυτές, αλλά και την ελληνική οικονομία, είναι αν θα έχουμε ένα αξιόπιστο και ανεπτυγμένο χρηματιστήριο.

Αυτός θα έπρεπε να είναι και ο στόχος όλων εκείνων που έχουν στα χέρια τους την εξουσία. Εκτός και αν έχουν παραιτηθεί του δικαιώματός τους να παράγουν πολιτική και έχουν παραδώσει πλήρως τη χρηματιστηριακή αγορά στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων, επειδή, δήθεν, τα τελευταία γνωρίζουν εξ επαγγέλματος τη χρηματιστηριακή αγορά.



Αν δεν κάνουμε, όμως, λάθος, μία αγορά δεν μπορεί ούτε να μονοπωλείται ούτε να αποτελεί πεδίο έκφρασης συγκεκριμένων και μόνο επιχειρηματικών συμφερόντων. Εκτός και αν οι πολιτικοί άνδρες που εκλέξαμε τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν παντελή έλλειψη γνώσης περί των χρηματιστηριακών και έτσι έχουν βρει την εύκολη λύση της απώθησης του δύσκολου αυτού φορτίου και της εναπόθεσής του σε πλάτες άλλες που θεωρούν περισσότερο έμπειρες και ικανές.

Κι είναι το πιο πιθανό σενάριο, αφού αδυνατούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε άλλη εξήγηση...

Τι είναι αλήθεια εκείνο που κάνει πετυχημένο έναν επαγγελματία του χώρου; Η δυνατότητά του να κάνει πλούσιους τους πελάτες του.

Τι νόημα, έχει, λοιπόν, αν διαθέτει κεφάλαια 5 εκατομμυρίων ευρώ και όχι 15 ή 25; Είναι εύκολα αντιληπτό ότι αυτή την περίοδο επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας για το μέλλον.

Ένα πλαίσιο που θα περιορίζει δραστικά τον αριθμό των κερδισμένων επαγγελματιών από τη μελλοντική χρηματιστηριακή δραστηριότητα.

Eίναι αλήθεια ότι η σημερινή κατάσταση της Σοφοκλέους δεν επιτρέπει στις 78 χρηματιστηριακές εταιρείες να έχουν κέρδη. Ούτε και σε 35 θα το επέτρεπε!



Τι καλούμαστε εμείς να κάνουμε; Να μπούμε στο παιγνίδι των σκοπιμοτήτων για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της Σοφοκλέους! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μας το ”σερβίρουν” με μπόλικη θεωρία περί διαφάνειας, λες και ο μεγάλος αριθμός των χρηματιστηριακών εταιρειών είναι ο εχθρός της διαφάνειας και ο μικρός είναι ο... σύμμαχος!

Ε, λοιπόν, όχι! Δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτό το παρανοϊκό παιγνίδι, γιατί, πολύ απλά, δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει, όμως, να μην δημιουργηθούν ολιγοπώλια στη Σοφοκλέους.

Τους λόγους τους γνωρίζουμε όλοι και δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Αυτό, ναι, μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει ένα χρηματιστήριο στο οποίο να μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε το επιθυμεί και που θα εξυπηρετεί την ανάπτυξη όλων των εισηγμένων εταιρειών.

Διαφορετικά, υπάρχει και η Ρουμανία! Κι ας μείνουν οι αυριανοί ”νικητές” να πανηγυρίζουν για τη νίκη τους γύρω από τα συντρίμμια της αγοράς...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v