Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα στις τεχνικές στηρίξεις

Αφορμή και άλλοθι για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, κυρίως από την πλευρά των ξένων, θεωρείται η διόρθωση των διεθνών χρηματιστηρίων. Ελάχιστες οι μετοχές που κινούνται κόντρα στο ρεύμα στη Σοφοκλέους. Για σήμερα θα χρειαστεί η επιβεβαίωση της στήριξης των 2.310 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η φάση διόρθωσης των διεθνών αγορών αποτελεί αφορμή και άλλοθι για όσους, κυρίως ξένους, θέλουν να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμες υπεραξίες.

Αυτό πρακτικά οδηγεί σε συντήρηση των ήπιων ρευστοποιήσεων σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE-20 (κυρίως Εθνική, Alpha, Εμπορική), αλλά και σε ανάδειξη πολύτιμων ”εφεδρειών” για την ισορροπία του συγκεκριμένου δείκτη.

Ήταν προφανές πως στη μετοχή της ΔΕΗ θα επιχειρείτο ”μόχλευση”, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε χθες με την αντίδραση προς τα 20,02 ευρώ.

Η μετοχή της Επιχείρησης μπορεί να αποτελέσει για 2-3 συνεδριάσεις αντίβαρο μέχρις ότου διαμορφωθούν και πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές μετοχών που έχουν υπεραποδώσει.

Γι’ αυτόν το λόγο, ειδικά οι μετοχές της Εθνικής και του ΟΤΕ θεωρούνται σηματωροί των βραχυπρόθεσμων προθέσεων των ισχυρών επενδυτών.

Στη μετοχή της Τιτάν εκδηλώνεται ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς όπως σημειώθηκε και χθες η συμμετοχή των ξένων παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση.

Επίσης, η σταθεροποίηση της Motor Oil σε υψηλή τιμή, με περιορισμό της προσφοράς, προϊδεάζει για συντήρηση της ανόδου.

Ερώτημα παραμένει η μετοχή των Γερμανού και ΚΑΕ (λόγω της μετοχικής τους σχέσης), καθώς για τη μεν πρώτη η υποχώρηση χαμηλότερα των 18 ευρώ αποτελεί καταρχήν αρνητική ένδειξη, για τα ΚΑΕ, όμως, διαμορφώνεται χαμηλή τιμή, με σταθερή προσφορά.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει κατορθωθεί να επιβεβαιωθεί ποιος ακριβώς αποχωρεί επίμονα και σταθερά από το Μ/Κ των ΚΑΕ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις μετοχών που χρήζουν προσοχής, αν και θα πρέπει να προσεχθεί η προσπάθεια της διοίκησης του Μαΐλλη να διευρύνει τη συμμετοχή των ξένων, η οποία σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους εκτιμάται στο 3,5%-4%.

Επίσης, στη μετοχή των Μυτιληναίος, Σαράντης, Ιατρικό, ΙΑΣΩ, ΕΧΑΕ θα μπορούσε να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον σε ενδεχόμενη αντίδραση του FTSE-20.

Επίσης, από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να σημειωθεί, για πολλοστή φορά, η συνολικότερη απαξίωση του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς τα προβλήματα και το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Είναι άλλωστε προφανές πως τα τελευταία μετοχικά Αμοιβαία και εταιρίες επενδύσεων ρευστοποιούν το ελάχιστο των θέσεών τους που έχει απομείνει σε μετοχές του κλάδου.

Εν κατακλείδι, για σήμερα θα χρειαστεί επιβεβαίωση της στήριξης των 2.310 μονάδων, η παρουσία αγοραστών στη μετοχή της ΔΕΗ (υψηλότερα των 19,9 ευρώ), στον ΟΠΑΠ και λίγο χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή σε Εθνική, ΟΤΕ και Alpha.

Σημείωση: Είναι προφανές πως σε αυτές τις αρχαιρεσίες του ΣΜΕΧΑ δεν ”παίζεται” απλά και μόνο το μέλλον των χρηματιστηριακών και χρηματιστών. Διακυβεύεται ένα μέρος της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης και υπό τον τραπεζικό έλεγχο συγκέντρωσης της αγοράς στα χέρια των λίγων και ισχυρών τραπεζικών ΑΧΕ.

Είναι χρυσή ευκαιρία για το μέτωπο των ιδιωτών χρηματιστών να προχωρήσει στην εκλογή κοινά αποδεκτού προέδρου και όχι εκπροσώπου-”μαριονέτας” των τραπεζιτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v