Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασχημο το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας

Ίσως με το χειρότερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς και η τεχνική ανάλυση δίνει απαισιόδοξα σήματα και η κατηφόρα σε μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση δεν δείχνει να έχει τελειωμό. Επόμενο σημείο τεχνικής στήριξης για το ΓΔ οι 2324 - 2320 μονάδες, λένε οι αναλυτές. Πλήθος μετοχών σε νέα χαμηλά.

του Α. Αναγνωστόπουλου



Ίσως το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα για την νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς και η τεχνική ανάλυση δίνει απαισιόδοξα σήματα και η κατηφόρα σε μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση δεν δείχνει να έχει τελειωμό, κάτι που επαληθεύεται και από το –0,82% του FTSE, έναντι του –1,12% του FTSEM και του –1,69% του FTSES, αλλά και από τις δεκάδες μετοχές που κατέγραψαν και σήμερα νέα χαμηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνον (!).

Παράγοντες της Αγοράς αναφέρονται στην συνεχόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου που έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στις διεθνείς Αγορές, αλλά και στη απουσία εταιρικών νέων τέτοιων που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιο έναυσμα για ανοδική αντίδραση, μιας και είναι πλέον κοινά παραδεκτό πως οι αποτιμήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση είναι (σε πολλές περιπτώσεις) τουλάχιστον ελκυστικές (αναλυτές αναφέρουν ότι περισσότερες από 110 μετοχές διαπραγματεύονται με προσδοκώμενο p/e προ φόρων μονοψήφιο).

Τεχνικά η εικόνα της Αγοράς δείχνει ”νότια”, με επόμενο σημείο τεχνικής στήριξης τις 2324-2320 μονάδες, όμως είναι περίπου βέβαιο ότι οι απώλειες για τους ”μικρομεσαίους” του ταμπλό θα είναι πολλαπλάσιες (!).

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση η οποία ουσιαστικά δημιούργησε αρνητικό κλίμα και διαθέσεις, το μόνο θετικό, τεχνικά, μήνυμα η υπέρβαση των 20 ευρώ για τον τίτλο της ΔΕΗ, αξιοσημείωτα κέρδη για τον Τιτάνα και θετικό πρόσημο για τον ΟΠΑΠ.

Αντίθετα ”εισαγόμενες” εντολές πώλησης για την Cosmote, εξαιρετικά άσχημη η τεχνική εικόνα του Γερμανού, σημαντικές απώλειες για Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική, Ιντρακόμ, ΚΑΕ, Εμπορική, Πειραιώς, Αγροτική, Coca-Cola και αρνητική μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια, Eurobank, ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας, κινήθηκε από αρχής μέχρι τέλους με αρνητικό πρόσημο, έφθασε μέχρι το χαμηλό ημέρας (2328,47) και έκλεισε κοντά σε αυτό και συγκεκριμένα στις 2331,94 μονάδες με απώλειες 0,96%, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 107,4 εκ. από τα οποία τα 12 ήταν ”πακέτα”.

Δεν λέει να το κουνήσει από την πλευρά των απαισιόδοξων η τελική εικόνα, με 49 ανοδικές μετοχές έναντι 249 πτωτικών και για 18 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 7-11,54%.

Στα επιμέρους, σημαντικά κέρδη με ελάχιστες συναλλαγές για Τσουκαρίδη και Optima, προσπαθεί για ψηλότερα ο Κλουκίνας-Λάππας, εμπεριέχει αισιοδοξία η τεχνική εικόνα του Κορδέλλου, συνεχίζει ανοδικά ο Μπαλλής που δείχνει ”στεγνός” από προσφορά σε αυτά τα επίπεδα τιμών και με ανοδικές διαθέσεις Τζιρακιάν, Τεξαπρέτ και πολύ περισσότερο ο Αστέρας.

Όμως δεν έλειψαν και οι δεκάδες μετοχές που κατέγραψαν νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους όπως, Έμπεδος, Χατζηιωάννου, ΑΕΓΕΚ, Μπουτάρης, Ιντρακόμ, Δέλτα Συμ., Μουζάκης, ΕΒΖ, ΝΕΛ, Κορασίδης, Ευκλείδης, ΚΑΕ, Μινωικές, Περσεύς, Βαράγκης, Γερμανός, Τεχν. Εκδόσεις, Εικόνα-Ήχος, Ελεύθ. Τηλεόραση, Αγροτική Τρ., Υγεία, ʼλφα Γκρίσιν, Σάνυο, Φοίνιξ, Δούρος, Ευρωσύμβουλοι, Βαλκάν, Αγροτική Ασφ., Μπαλάφας, Ευρωσυμμετοχές, Μέτκα, Κεπενού, Altec, Vivere, Alfa Alfa Energy, Lavipharm, Notos, LogicDIS, Imako, Compucon, Nexans, Rilken κ.λ.π.

Tέλος, πέρασαν σήμερα 2 πακέτα, συνολικού αριθμού 1,2 εκατ. τεμαχίων της Domus στην τιμή των 2,50 ευρώ, ήτοι του 10,5% του μετοχικού κεφαλαίου και τα οποία αποδίδονται στην προαναγγελία πώλησης που είχε προβεί ο μεγαλομέτοχος, Π. Διαμάντης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση 2.536.520 τεμαχίων (13,85%) της New Millennium από την Marfin Financial Group προς αλλοδαπό επενδυτή, ήτοι την QVT Fund στη τιμή των 1,58 ευρώ ανά μετοχή.

Oσον αφορά τις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 100.000 και 35.000 τεμαχίων της Εθνικής στα 19,42 ευρώ και δύο πακέτα των 100.000 και 50.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 15,66 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v