Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοβού τις εκθέσεις και προτάσεις φέρουσας...

Το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο έχει ”πήξει” από εκθέσεις χρηματιστηριακών εταιρειών και διεθνών οίκων που πασχίζουν να μας πείσουν για το πόσο καλές είναι οι τραπεζικές μετοχές. Κι επειδή ήμασταν από εκείνους που λέγαμε ήμαρτον στις 1.450 μονάδες, όταν οι εν λόγω μετοχές ήταν στα τάρταρα, δικαιούμαστε σήμερα να πούμε κάτι ανάλογο. Ήμαρτον...

Φοβού τις εκθέσεις και προτάσεις φέρουσας...
Το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο έχει ”πήξει” από εκθέσεις χρηματιστηριακών εταιρειών και διεθνών οίκων που πασχίζουν να μας πείσουν για το πόσο καλές είναι οι τραπεζικές μετοχές.

Κι επειδή ήμασταν από εκείνους που λέγαμε ήμαρτον στις 1.450 μονάδες, όταν οι εν λόγω μετοχές ήταν στα τάρταρα, δικαιούμαστε σήμερα να πούμε κάτι ανάλογο. Ήμαρτον...

Οι μετοχές των τραπεζών είναι μετοχές. Ούτε καλές είναι ούτε κακές. Οι χαρακτηρισμοί αυτού του είδους είναι ύποπτοι και όταν χρησιμοποιούνται, αυτό γίνεται, συνήθως, για να μας αποπροσανατολίσουν από ένα πραγματικά κορυφαίο ερώτημα: ”Οι μετοχές είναι φθηνές ή ακριβές;”.

Μας κάνει εντύπωση ο βομβαρδισμός των τελευταίων εβδομάδων με αναλύσεις και εκθέσεις επί εκθέσεων για το πόσο καλές είναι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Πόσο καλές προοπτικές έχουν και πόσα χρήματα μπορούμε να κερδίσουμε αν τις εμπιστευτούμε.

Οι τράπεζες είναι οι πλέον αξιόπιστες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να αμφιβάλουμε. Θα μας επιτρέψετε, όμως, να εκφράσουμε τις αμφιβολίες μας για το πόσο σκόπιμη είναι σήμερα ή όχι η επένδυση σε τραπεζικές μετοχές.

Τι είναι αλήθεια εκείνο που θα ζηλέψουμε; Τα χαμηλά P/E, την προοπτική αύξησης της κερδοφορίας τους με την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων ή την επίλυση προβλημάτων που τις ταλαιπωρούν εδώ και καιρό, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό;

Δεν ξέρουμε αν οι τραπεζικές μετοχές είναι φθηνές ή ακριβές. Αυτό που βλέπουμε στο ταμπλό είναι ότι υπάρχουν και φθηνότερες μετοχές και ας μην είναι τραπεζικές.

Θα περιμέναμε, λοιπόν, από τους αναλυτές να μας πουν για ποιον ακριβώς λόγο μία μετοχή με P/E 5 είναι φθηνότερη από μία άλλη με P/E 15. Μία εξήγηση είναι ότι ”αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει”.

Μία δεύτερη και πιο πειστική εξήγηση είναι ότι οι αναλυτές ακολουθούν το ρεύμα της εποχής. Έτσι, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις τραπεζικές μετοχές, ακόμη κι αν οι τιμές τους εκτοξευτούν στην στρατόσφαιρα. Μέχρι ότου η ζωή να ανατρέψει πλήρως τις απόψεις τους...

Μας παραξένευε το γεγονός ότι στις 1.450 μονάδες όλοι μαζί οι αναλυτές πρότειναν πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές. Εξίσου μας παραξενεύει σήμερα η πλήρης σύμπτωση των απόψεών τους στις 2.350 μονάδες.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και απ’ ό,τι έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα ουδείς διαθέτει ακόμη αυτό το χάρισμα. Δικαιούμαστε, όμως, να αμφιβάλλουμε για όλα αυτά που μας σερβίρονται ως έτοιμο φαγητό στο πιάτο μας...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v