Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Στο χθεσινό τροχαίο δυστύχημα στο πέταλο του Μαλιακού, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2005, αλλά και στο έλλειμμα, στις νέες τιμές-ρεκόρ του πετρελαίου, στις ανατιμήσεις, αλλά και στις εκλογές στο ΣΜΕΧΑ την Πέμπτη αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Τροχαίο: Η χθεσινή τραγωδία στο ”πέταλο” του Μαλιακού ήταν αναμενόμενη σύμφωνα με Το Βήμα, που επισημαίνει πως από το 2001 έως σήμερα στην ίδια περιοχή ο αριθμός των νεκρών φτάνει στους 108 και των τραυματιών στους 374, ενώ για το ”πέταλο” του θανάτου κάνει λόγο και η Καθημερινή.

Συγκλονισμένη και αγανακτισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη το δεύτερο μέσα σε ενάμιση χρόνο πολύνεκρο δυστύχημα με θύματα μαθητές, τονίζει το Κέρδος.

Για νέο έγκλημα στο πέταλο του θανάτου κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία, ενώ για έγκλημα διαρκείας κάνουν λόγο Τα Νέα.

Οικονομία: Πλασματικό θεωρούν τον κρατικό προϋπολογισμό 2005 πολλοί ξένοι αναλυτές με βάση τα πρώτα μεγέθη του σημειώνει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως σύμφωνα με το ΔΝΤ το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1 μονάδα λιγότερο από όσο προβλέπει η κυβέρνηση.

Σε δύσκολη θέση περιέρχεται η κυβέρνηση, αφού το θέμα της δημοσιονομικής απογραφής και των ευθυνών για τον διασυρμό της χώρας έρχεται στη Βουλή, ενώ οι Βρυξέλλες τελούν εν αναμονή της υποβολής του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2005, αναφέρει Το Βήμα.

Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει ουσιαστικά η διεύρυνση από το κοινοτικά όργανα του ελληνικού ”δημοσιονομικού θέματος” τονίζει η Καθημερινή, που συμπληρώνει πως συγκαλείται συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής, όπου και θα εξεταστούν τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα.

Παπαδήμος: Την από ημέρες αναμενόμενη τοποθέτηση σχετικά με τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, αναφέρει το Κέρδος.

Ανατιμήσεις: Με το τέλος της ”ολυμπιακής εκεχειρίας” για τη συγκράτηση των τιμών, στην αγορά γίνονται ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών τονίζει Το Βήμα, που παράλληλα σημειώνει πως αναζητώντας έσοδα το κράτος έλαβε δύο αποφάσεις που θα στηρίξουν τον ”τρύπιο” προϋπολογισμό και που αφορούν σε ελάχιστη τιμή στα τσιγάρα και σε αύξηση φόρου στην μπίρα.

Πετρέλαιο: Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Morgan Stanley για το πετρέλαιο, που εκτιμά πως θα φτάσει στα 60 δολ. το βαρέλι αναφέρει η Ημερησία.

Μια ανάσα πριν από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων βρέθηκε χθες το πετρέλαιο στην αμερικανική αγορά, ενώ το νέο ιστορικό ρεκόρ παρακολουθείται από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Κέρδος.

Στα 49,74 δολάρια το βαρέλι έφτασε χθες το πετρέλαιο αναφέρει η Ναυτεμπορική, που συμπληρώνει πως η Morgan Stanley βλέπει την τιμή να φτάνει και στα 61 δολάρια.

ΔΛΠ: Μεθαύριο επικυρώνεται από τις Βρυξέλλες η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμοστούν οριστικά τα ΔΛΠ από 1/1/2005, αναφέρει Το Βήμα, που συμπληρώνει πως παρά τις προσπάθειες δεν δόθηκε παράταση για την εφαρμογή των ΔΛΠ στη χώρα μας.

Επιχορηγήσεις: Ψαλιδίζονται από 5% μέχρι και 15% τα κονδύλια των κρατικών επιχορηγήσεων προς δεκάδες φορείς του Δημοσίου τονίζει η Ναυτεμπορική.

Ακίνητα: Η Αθήνα εξακολουθεί να μην θεωρείται ελκυστική από τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, τονίζει το Κέρδος.

ΣΜΕΧΑ: Για σύγκρουση τριών τάσεων στις εκλογές των χρηματιστών κάνει λόγο Το Βήμα, που επισημαίνει πως οι τραπεζίτες, οι ”παραδοσιακοί” και οι ”μικροί” θα κρίνουν την αναμέτρηση.

Οπλικά Συστήματα: Η Βουλή παίρνει πλέον τη σκυτάλη για τη διεύρυνση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Αμύνης του ΠΑΣΟΚ κ. Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου στις προμήθειες των οπλικών συστημάτων TOR M-1 και TPQ-37 τονίζει η Καθημερινή.

ΔΕΠΑ: Προβλήματα αλλά και συγκρούσεις υπουργών και επιχειρηματικών κύκλων ανέκυψαν στις διαπραγματεύσεις με την Gas Natural, όπως επισημαίνει Το Βήμα.

Εθνική Τράπεζα: Στην αναδιάταξη του δικτύου καταστημάτων στο εξωτερικό προχωράει η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, από τις οποίες προκύπτει πως για μείωση λειτουργικών δαπανών κλείνουν καταστήματα σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι.

Eurobank: Ανησυχεί η Eurobank από τη διεύρυνση των spreads στα ομόλογα και τονίζει ότι οι δημοσιονομικές αναθεωρήσεις ωθούν τις αγορές να προεξοφλούν υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αναφέρει η Ημερησία.

Εμπορική Τράπεζα: Στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2004-2007 της Τράπεζας, στο οποίο το κύριο βάρος θα δίδεται στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, σημειώνει η Εξπρές.

Τράπεζα Πειραιώς: Προς έκδοση υβριδικού κεφαλαίου προχωράει η Τράπεζα Πειραιώς τον Νοέμβριο σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που σημειώνει πως θα είναι ύψους 200-240 εκατ. ευρώ.

Αλουμίνιον: Από το αποτέλεσμα της οικονομοτεχνικής μελέτης για τη μονάδα ηλεκτρισμού της Αλουμίνιον εξαρτά η Alcan τη συμμετοχή της ή την αποχώρησή της από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Αγροτική Τράπεζα: Στα 700 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η επιβάρυνση της ΑΤΕ από τα ΔΛΤ, αφαιρούμενης της υποχρέωσης στα Ταμεία, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Μερίδια από την αγορά χάνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σύμφωνα με την Ημερησία, που σημειώνει πως το μερίδιο αγοράς του περιορίστηκε σε 8% από 24% το 1999 στις καταθέσεις.

Intersys: Κύκλο εργασιών ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ και κέρδη που θα κυμανθούν μεταξύ 3-3,3 εκατ. ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει η Intersys σύμφωνα με το Κέρδος.

Καβάλα: Για αισιοδοξία σχετικά με μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στην Καβάλα κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η ξένη εταιρία που επικαλείται τη μελέτη υπολογίζει σε 1 δισ. βαρέλια κοίτασμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v