Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητείται... Στολτίδης

Σταθερά στο... τιμόνι του FTSE-20 παραμένουν κυρίως οι ξένοι. Πωλούν και αυτή τη φορά με κέρδη, ενώ επανατοποθετούνται σε μετοχές εταιριών που δεν έχουν ακολουθήσει την αντίδραση των προηγούμενων επιλογών τους. Καλοδεχούμενη η αυξημένης επικινδυνότητας προσπάθεια μόχλευσης στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αυτό που για πολλοστή φορά επιβεβαιώθηκε χθες φαίνεται πως αποτελεί γνώμονα κινήσεων για τους ισχυρούς της αγοράς.

Φάνηκε χθες πως αυτή η ομάδα των επενδυτών έχει τη δυνατότητα, την ευχέρεια, βεβαίως και το μηχανισμό για να στηρίζει τις επενδυτικές επιλογές της.

Έτσι, εμφανίστηκαν αγοραστές από τα χαμηλά στην Εθνική, συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις στον Τιτάνα, κατέγραψε νέα υψηλή τιμή η Eurobank, απορροφήθηκε η προσφορά στον ΟΤΕ σε τιμή πάνω από τα 11,1 ευρώ και επανήλθε με συνοπτικές διαδικασίες υψηλότερα των 18 ευρώ ο Γερμανός.

Σχεδόν αποκλειστικά οι ξένοι που ελέγχουν το περίπου 1/3 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται κάθε φορά σχεδόν με πανομοιότυπη μέθοδο.

Έτσι και αυτές τις μέρες ρευστοποιούν κατοχυρώνοντας βραχυπρόθεσμα κέρδη και κυκλικά τοποθετούνται σε τίτλους που εμφανίζουν υστέρηση, έναντι των προηγούμενων επιλογών τους.

Το ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης, το ”πιπέρι” θα λέγαμε στο συνήθως άγευστο γεύμα που σερβίρεται ήταν η ακραία αντίδραση ορισμένων μετοχών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, η καταγραφή ενδείξεων πως κάτι κινείται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με τη συνδρομή ορισμένων Ελλήνων διαχειριστών και μεσαίας δυναμικότητας χρηματιστών.

Υπό προϋποθέσεις η μάλλον συντονισμένη κίνηση στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να έχει συνέχεια για 1-2 συνεδριάσεις και με την προϋπόθεση πως θα συντηρηθεί το μάλλον ουδέτερο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Όσον αφορά στην τιμή του ”μαύρου χρυσού”, που παγιώνεται σε μέση τιμή έτους πάνω από τα 40 δολ. το βαρέλι, χρήζει προσοχής ο εντοπισμός εκείνων των εταιριών που θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος παραγωγής, κόστος που κατά κανόνα περνά στην κατανάλωση, αλλά και εκείνους τους ομίλους που θα εμφανίσουν υψηλότερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου.

Ήδη, οι πρώτες τιμοληψίες για ορισμένες εισηγμένες είναι ενδεικτικές και θα πρέπει να προσεχθούν.

Εταιρίες πλαστικού, εταιρίες με δίκτυα, αλλά και όμιλοι διύλισης επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό άμεσα αυτή την περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v