Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2005 που θα παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση, η ανεργία του πρώτου τριμήνου που αυξήθηκε, οι ανησυχίες που δημιουργούν οι ενισχυμένες τιμές του πετρελαίου είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2005 που θα παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση, η ανεργία του πρώτου τριμήνου που αυξήθηκε, οι ανησυχίες που δημιουργούν οι ενισχυμένες τιμές του πετρελαίου είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τετάρτης.

Αλογοσκούφης: Η δημοσιονομική απογραφή ήταν πρωταρχική υποχρέωση προς τη χώρα, επισημαίνει σε μακροσκελή του δήλωση ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, σύμφωνα με την Καθημερινή, που παράλληλα σημειώνει πως ο υπουργός Οικονομίας θα παρουσιάσει σήμερα έναν ”νοικοκυρεμένο” προϋπολογισμό για το 2005.

Προϋπολογισμός: Το μεγάλο έλλειμμα του εφετινού προϋπολογισμού και η δέσμευση που αναλαμβάνει η Ελλάδα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2005 καθορίζουν το νέο σχέδιο του προϋπολογισμού, που δίδει σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, αναφέρει Το Βήμα.

Από την ορθή εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου δημοσιοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση, θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα καταφέρει ή όχι να αποφύγει μια νέα περίοδο λιτότητας αγνώστου ημερομηνίας λήξης, τονίζει το Κέρδος.

Συνοδευόμενο από μια δύσκολα αποκρυπτόμενη ανησυχία για το πετρέλαιο παρουσιάζεται σήμερα από τον υπουργό Οικονομίας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, που επισημαίνει πως οι δαπάνες των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων έχουν υπολογιστεί με μόνο +3,3%.

Ελληνική Οικονομία: Μετά την αξιολόγηση από την S&P, ένας ακόμη διεθνής οίκος αξιολόγησης απειλεί τα ελληνικά ομόλογα, τονίζει Το Βήμα αναφερόμενο στη Fitch, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο επισημαίνει πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Πληθωρισμός: Πετρέλαιο, τιμολόγια ΔΕΚΟ και έμμεση φορολόγηση ανεβάζουν τον πήχη του πληθωρισμού για το 2005 τονίζει η Ναυτεμπορική, που συμπληρώνει πως σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος για το μέσο πληθωρισμό το επόμενο έτος τοποθετείται στο 3,2% από 3% που αναμένεται να κλείσει φέτος.

Πετρέλαιο: Την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειας που μπορεί να έχει η πορεία των τιμών του πετρελαίου στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας εξέφρασε χθες, μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Ισπανός επίτροπος Ζοακίν Αλμούνια, σημειώνει η Καθημερινή.

Ανεργία: Επιβεβαίωσε χωρίς να σχολιάσει ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος τη νέα καταγραφή της ανεργίας από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, που ανεβάζει το κρίσιμο ποσοστό στο 12%, επισημαίνει η Καθημερινή.

Νέα πολιτική όξυνση αναμένεται να προκαλέσει η απογραφή της ανεργίας, που ανέβηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 11,9% από 9,5% που ήταν στο τέλος του 2003.

Το εν λόγω ποσοστό σημαίνει αύξηση κατά 2,7% σε σχέση με το 2003, ενώ συμπληρώνει πως η αρνητική εξέλιξη οφείλεται στη χρήση της απογραφής του 2001 αντί του 1991.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με Το Βήμα, που συμπληρώνει πως η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία τις προσεχείς ημέρες.

Εθνική: Τη διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων της σε Παρίσι, Φραγκφούρτη και Άμστερνταμ ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα, που παράλληλα, όπως σημειώνει η Καθημερινή, προχωρά στην ενίσχυση της παρουσίας της στα Βαλκάνια, ενώ Το Βήμα τονίζει πως η Εθνική Τράπεζα δίνει προτεραιότητα στην αγορά των Βαλκανίων.

ΟΤΕ: Παρατείνονται για ένα τουλάχιστον δεκαπενθήμερο οι διαπραγματεύσεις που άρχισε ο ΟΤΕ με την κυβέρνηση του Ερεβάν προ τριμήνου με στόχο να διευθετηθούν τιμολογιακά, συμβατικά και κανονιστικά ζητήματα που πλήττουν την επένδυση του Οργανισμού στην Armentel, τονίζει η Καθημερινή, ενώ συμπληρώνει πως ο ΟΤΕ αναζητεί διαφημιστική εταιρία.

Εμπορική: Την πώληση των θυγατρικών της σε Γεωργία και Αρμενία αποφάσισε η Εμπορική Τράπεζα σύμφωνα με την Ημερησία.

Τράπεζα Αττικής: Ενδιαφέρον για το ομολογιακό της Τράπεζας Αττικής έχει εκδηλωθεί σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως αναμένονται οι κινήσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Μπαλάφας: Σε ρύθμιση των προηγούμενων οφειλών του για όλες τις εταιρίες όσον αφορά στις φορολογικές αρχές προχώρησε ο όμιλος Μπαλάφα, αναφέρει η Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v