Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Η επόμενη ημέρα των δηλώσεων Βουρλούμη

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τα λειτουργικά έσοδα προ αποσβέσεων στη σταθερή τηλεφωνία για το 2004 προχώρησε ο ΟΤΕ με επιστολή του στο NYSE, ενώ οι δηλώσεις Βουρλούμη για την έξοδο 6.200 ατόμων και την εμφάνιση ζημιών στη χρήση του 2004 προκαλούν ισχυρές αναταράξεις σε πολλαπλά μέτωπα. Εντονες αντιδράσεις στους κόλπους των συνδικαλιστών. Τι δηλώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

ΟΤΕ: Η επόμενη ημέρα των δηλώσεων Βουρλούμη
Ισχυρές αναταράξεις σε πολλαπλά μέτωπα έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις Π. Βουρλούμη για έξοδο 6.200 ατόμων από τον ΟΤΕ και την εμφάνιση ζημιών στη χρήση του 2004.

Η μετοχή υποχωρεί έως και 6,76%, οι αντιδράσεις στους κόλπους των συνδικαλιστών είναι έντονες, ενώ ο ΟΤΕ, με ανακοίνωση του στο NYSE, μείωσε τις προβλέψεις του για τα λειτουργικά έσοδα προ αποσβέσεων στη σταθερή τηλεφωνία.

Ειδικότερα, ο ΟΤΕ, μείωσε την Πέμπτη τις προβλέψεις του για τα λειτουργικά έσοδα προ αποσβέσεων στην σταθερή τηλεφωνία το 2004, με βάση τα US GAAP, δηλώνοντας ότι προβλέπει μείωση των εσόδων από την σταθερή τηλεφωνία ανάλογη με αυτή του πρώτου εξαμήνου φέτος.

”Φέτος τα Λειτουργικά Έσοδα προ Αποσβέσεων στην ΟΤΕ Α.Ε. θα είναι σημαντικά κατώτερα της προηγούμενης πρόβλεψης και των αντίστοιχων του 2003”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τα Λειτουργικά Έσοδα της ΟΤΕ Α.Ε., όπως επισημαίνεται, έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να επιβάλλει χαμηλότερες τιμές σε υπηρεσίες χονδρικής (υπηρεσίες διασύνδεσης και μισθωμένες γραμμές).

Παράλληλα, όπως τονίζεται, η πτώση στα Λειτουργικά Έσοδα προ Αποσβέσεων έχει επιδεινωθεί από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αυξήσεων στις δαπάνες προσωπικού και σε άλλα Λειτουργικά Έξοδα, που αποδίδονται εν μέρει μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

”Παρά την ισχυρή απόδοση σε όλες τις άλλες δραστηριότητες του Ομίλου, η πτώση της κερδοφορίας στην ΟΤΕ Α.Ε. θα επιβαρύνει σημαντικά τη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων του Ομίλου για το 2004”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αανκοίνωση του ΟΤΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βουρλούμης σε συνάντηση με την ΟΜΕ - ΟΤΕ έκανε λόγο για ζημιές 21 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2004, ενώ, παράλληλα, γνωστοποίησε και το σχέδιό του για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, που ανέρχεται στα 6.200 άτομα.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το οποίο διέρρευσαν συνδικαλιστές, προβλέπεται αποχώρηση 6.200 εργαζομένων, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αποχωρήσουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει τα 50 έτη της ηλικίας τους και 27 χρόνια προϋπηρεσίας.

Ο κ. Βουρλούμης επιβεβαιώνει τη συνάντηση, πλην όμως κάνει λόγο πως πρόκειται για σενάρια της διοίκησης αναφορικά με τα θέματα της αναδιοργάνωσης και της εθελουσίας εξόδου.

Στο μεταξύ η ηγεσία των συνδικαλιστών του ΟΤΕ δηλώνει ότι διακόπτει τις επαφές με τον κ. Βουρλούμη και ζητά συνάντηση με τον υπουργό οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω διευκρίνιση των προθέσεων του βασικού μετόχου, ήτοι του Δημοσίου.

Στο θέμα παρενέβη με δηλώσεις του στο Σκάι ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Αγγελόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι ”όποιες αποφάσεις για τη χορήγηση κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, δημιουργούν προβλήματα στη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας”.

Για διοικήσεις που είναι ”δεμένες στο άρμα της διαπλοκής” κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές Κώστας Ανέστος, μέλος της διοίκησης της ΟΜΕ - ΟΤΕ και Α. Μπιρμπίλης, αναπληρωτής γραμματέας της ΟΜΕ - ΟΤΕ.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μ. Λιάπη, η κυβέρνηση έχει προσανατολισθεί στην καλύτερη λύση όσον αφορά στον ΟΤΕ.

Όπως δήλωσε ο κ. Λιάπης ”υπάρχει ένας προγραμματισμός. Ο κ. Βουρλούμης άρχισε έναν διάλογο με τους εργαζομένους από χθες, θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος για να καταλήξουμε στην καλύτερη λύση όσον αφορά τον ΟΤΕ και να εξυγιάνουμε αυτή την επιχείρηση ώστε να είναι κερδοφόρος και να είναι ένας καλός πρέσβης της Ελλάδας στα Βαλκάνια όπως έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν συμμερίζεται την άποψη του προέδρου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη για απολύσεις στον ΟΤΕ ο κ. Λιάπης απάντησε πως ”όλα αυτά θα γίνουν εν καιρώ, υπάρχει σχεδιασμός”.

------------

* Η ανακοίνωση του ΟΤΕ για την ανανέωση της πρόβλεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα 2004 (US GAAP)

”Ο ΟΤΕ ανακοινώνει νέα πρόβλεψη (σύμφωνα με τα US GAAP) σχετικά με την κερδοφορία για το δεύτερο εξάμηνο και το σύνολο της χρήσης 2004 για την ΟΤΕ Α.Ε. Φέτος τα Λειτουργικά Έσοδα προ Αποσβέσεων στην ΟΤΕ Α.Ε. θα είναι σημαντικά κατώτερα της προηγούμενης πρόβλεψης και των αντίστοιχων του 2003.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της εταιρείας, η μείωση στα Λειτουργικά Έσοδα για το έτος θα είναι ανάλογη με αυτήν που καταγράφηκε στο πρώτο εξάμηνο. Τα Λειτουργικά Έσοδα της ΟΤΕ Α.Ε. έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να επιβάλλει χαμηλότερες τιμές σε υπηρεσίες χονδρικής (υπηρεσίες διασύνδεσης και μισθωμένες γραμμές).

Παράλληλα, η πτώση στα Λειτουργικά Έσοδα προ Αποσβέσεων έχει επιδεινωθεί από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αυξήσεων στις δαπάνες προσωπικού και σε άλλα Λειτουργικά Έξοδα, που αποδίδονται εν μέρει μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρά την ισχυρή απόδοση σε όλες τις άλλες δραστηριότητες του Ομίλου, η πτώση της κερδοφορίας στην ΟΤΕ Α.Ε. θα επιβαρύνει σημαντικά τη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων του Ομίλου για το 2004.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου, καθώς και μια πιο λεπτομερής πρόβλεψη για το έτος, θα ανακοινωθούν στις 25 Νοεμβρίου 2004.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ: ”Λαμβάνουμε ήδη μέτρα προς διάφορες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στα μέτρα αυτά θα περιληφθεί και η αναδιοργάνωση της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδος (ΟΤΕ Α.Ε.) και η εθελουσία έξοδος.”

* Η ανακοίνωση της ΟΜΕ - ΟΤΕ

”Η ΟΜΕ – ΟΤΕ με μεγάλο αίσθημα ευθύνης απευθύνεται στους συναδέλφους και ενημερώνει για τα τελευταία γεγονότα που έχουν επιφέρει αναστάτωση στο προσωπικό του ΟΤΕ.

Η ρηξικέλευθη, ακραία και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, πρόταση του Δ/ντος Συμβούλου του ΟΤΕ για μείωση του προσωπικού κατά 40%, με αναφορές στην αναδιοργάνωση της επιχείρησης και την κατάργηση του ΓΚΠ για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων μείωσης εσόδων και κερδών είναι ανέφικτη και καταστροφική για τον Οργανισμό.

Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι όλα τα κακά αντιμετωπίζονται με απολύσεις και συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι όχι απλά λαθεμένη και αναποτελεσματική αλλά και προσπάθεια συγκάλυψης των μεγάλων ευθυνών Κυβέρνησης και Διοίκησης για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης του ΟΤΕ και αντιμετώπισης του ανταγωνισμού.

Η εκπόνηση σαφούς επιθετικής εμπορικής πολιτικής, η αντιμετώπιση της διαλυτικής πολιτικής της ΕΕΤΤ με την πλήρη κυβερνητική κάλυψη που διαλύει τον ΟΤΕ, η ασύδοτη δράση των εναλλακτικών παρόχων που χρωστούν δισεκατομμύρια στον ΟΤΕ χρησιμοποιώντας ανέξοδα τις υποδομές του, οι οργανωτικές παλινωδίες και η μη σωστή αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησης δεν ”γιατρεύονται” με απολύσεις.

Παράλληλα η αντικειμενική αδυναμία κάποιων ν΄ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας δύσκολης συγκυρίας δεν αντιμετωπίζεται με κατάργηση του Γ.Κ.Π. και την ασυδοσία του διευθυντικού κατεστημένου.

Τονίζουμε επίσης, πως δεν αντιμετωπίζονται ”ελαφρά τη καρδία” παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό για πρόωρη συνταξιοδότηση χωρίς νομοθετικές παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση και τον κύριο μέτοχο, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως η ΟΜΕ-ΟΤΕ με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί δυναμικά τα συμφέροντα των εργαζομένων και της επιχείρησης.

* Ζητάμε από τη Διοίκηση συγκεκριμένη, γραπτή, τεκμηριωμένη πρόταση για την ανάπτυξη του ΟΤΕ και τη σωστή κατανομή του προσωπικού μέσα από ένα λειτουργικό σχέδιο αναδιοργάνωσης.

* Ζητάμε από τον κύριο μέτοχο, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας άμεση συνάντηση για να πάρει σαφή θέση στα τεκταινόμενα και αν είναι διατεθειμένος ν΄αναλάβει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και σε νομοθετικό επίπεδο.

Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπουμε την παραβίαση του ΓΚΠ-ΟΤΕ και θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις τις εργασιακές μας κατακτήσεις.

Δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι παράλληλα να προασπίσουμε τα συμφέροντα των ασφαλιστικών μας ταμείων που είναι ήδη σε ελλειμματική τροχιά με την υλοποίηση των αποφάσεων των συνεδρίων μας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και όχι την περαιτέρω συρρίκνωσή τους φορτώνοντάς τα με ελλείμματα ”εθελουσίας εξόδου”.

Καλούμε τη Διοίκηση του ΟΤΕ σε έναν ανοιχτό διάλογο για ν΄αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα της επιχείρησης.

Καλούμε την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως βασικό μέτοχο του ΟΤΕ να πάρει σαφή θέση στα ζητήματα ανάπτυξης του ΟΤΕ και το Υπουργείο Μεταφορών στα ζητήματα της ασύδοτης δράσης του ανταγωνισμού και της ΕΕΤΤ. Επίσης για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επαναφορά της εργατικής εκπροσώπησης στο Δ.Σ. ΟΤΕ.

Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση και τους διαβεβαιώνουμε πως η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα υπερασπιστεί με κάθε μέσον τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας και πως σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε εκβιαστικές λύσεις σε βάρος των εργαζομένων που εκπροσωπούμε”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v