Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: 7+3 σχόλια των δηλώσεων Βουρλούμη (update 3)

Τις εκτιμήσεις τους για τις συνέπειες των δηλώσεων Βουρλούμη, αλλά και της προς τα κάτω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τη σταθερή τηλεφωνία τόσο στα μεγέθη του ΟΤΕ όσο και στην πορεία της μετοχής διατυπώνουν 7 ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες, αλλά και 3 διεθνείς οίκοι.

ΟΤΕ: 7+3 σχόλια των δηλώσεων Βουρλούμη (update 3)
Τις εκτιμήσεις τους για τις συνέπειες των δηλώσεων Βουρλούμη και της προς τα κάτω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τη σταθερή τηλεφωνία τόσο στα μεγέθη του ΟΤΕ όσο και στην πορεία της μετοχής διατυπώνουν οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες, αλλά και οι διεθνείς οίκοι.

Οι δηλώσεις Βουρλούμη προς τους συνδικαλιστές της ΟΜΕ - ΟΤΕ για τη μείωση του προσωπικού κατά 6.200 άτομα και την εμφάνιση ζημιών στη χρήση του 2004, αλλά και η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τα λειτουργικά έσοδα προ αποσβέσεων στη σταθερή τηλεφωνία για το 2004 είναι αντικείμενο σχολίων των διεθνών οίκων UBS, Credit Suisse First Boston και Goldman Sachs, αλλά και 7 ελληνικών ΑΧΕ.

Ειδικότερα, η CSFB στο σημερινό της report για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες, στο οποίο επικαλείται το σχετικό δημοσίευμα του euro2day.gr, επισημαίνει πως είχε προβλέψει την απομάκρυνση 6.000 εργαζομένων από τον ΟΤΕ για την περίοδο 2005-6, οπότε, όπως τονίζει, ο προτεινόμενος σχεδιασμός είναι επιθετικότερος από τις εκτιμήσεις μας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η CSFB, παραμένει ασαφής ο χρονικός ορίζοντας του σχεδιασμού.



”Είχαμε προβλέψει κόστος 90.000 ευρώ ανά εργαζόμενο για το 2005, ενώ το προτεινόμενο σχέδιο υποδηλώνει ένα κόστος 240.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Πιστεύουμε ότι η διαφορά έγκειται στις συνεισφορές στα συνταξιοδοτικά ταμεία και εκτιμούμε ότι τελικά, δεν θα επιβαρυνθεί ο ΟΤΕ με αυτό το κόστος”, επισημαίνει ο διεθνής οίκος.

Εμμένουμε στην αξιολόγησή μας για outperform με τιμή-στόχο στα 13 ευρώ ανά μετοχή, βάσει προσδοκιών για επιτυχημένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, καταλήγει η CSFB.

Εξάλλου, η Goldman Sachs θεωρεί ρεαλιστικότερο να περικοπούν 2.500 θέσεις εργασίας από τον ΟΤΕ, με κόστος 80.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, χαρακτηρίζοντας ως υπερβολικό το κόστος των 240 χιλ. ευρώ.

Παράλληλα, δεν θεωρεί ότι ο οργανισμός θα περικόψει το μέρισμα το τρέχον έτος, ενώ προβλέπει ταμειακές ροές ύψους 577 εκατ. ευρώ για το 2004 και συνολικό μέρισμα 172 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον οργανισμό, αναφέρει η Goldman Sachs, μια εταιρία μπορεί να διανείμει μέρισμα από τα παρακρατηθέντα κέρδη.

Για το 2004 η Goldman Sachs εκτιμά μείωση 30% στα EBITDA σταθερής τηλεφωνίας του οργανισμού, πτώση στο 28% από 35,5% στο περιθώριο EBITDA, ενώ για τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη προβλέπει πτώση 26%.

Παράλληλα εκτιμά ότι η αδυναμία που παρουσιάζει η σταθερή τηλεφωνία του ΟΤΕ αποτυπώνεται ανάγλυφα στις τρέχουσες εκτιμήσεις της και ως εκ τούτου δεν μεταβάλλει τη σύσταση, ”In line”.

”Η δημοσιοποίηση των αδυναμιών στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας ενδέχεται να αποτελεί στρατηγική που αποσκοπεί σε υποχωρήσεις των εργατικών Σωματείων από τις θέσεις τους, αλλά και προς τη Ρυθμιστική Αρχή αναφορικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη περί των τελών σύνδεσης”, επισημαίνει η UBS.

”Διατηρούμε την άποψή μας ότι είναι πρώιμο να υπολογίσουμε την όποια παραγωγή αξίας προτού εξακριβωθεί το επίπεδο των παραχωρήσεων προς τα Σωματεία”, επισημαίνει η UBS σε σημερινή της έκθεση με τίτλο ”Α bearish Trading Statement”.

Η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση καθιστά, επισημαίνει η UBS, γενναιόδωρες τις αποτιμήσεις, ενώ διατηρεί την τιμή-στόχο στα 10,5 ευρώ και αξιολόγηση Neutral 1.

”Κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2004, τα έσοδα του ΟΤΕ από την σταθερή τηλεφωνία σημείωσαν επιβράδυνση συγκριτικά με το α’ τρίμηνο (5,5% έναντι 12%), η οποία υποστηρίζεται από την επιβράδυνση στον ”κανιβαλισμό” - ανταγωνισμό (αλλά καταγράφει ακόμη απώλειες στις τηλεφωνικές γραμμές της τάξεως του 3,1% σε ετήσια βάση). Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν πλέον την πραγματικότητα των πιέσεων σε μέρη του ισολογισμού του, που αναμένεται να παραμείνουν έντονες. Η σημερινή ανακοίνωση υποδηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις με τα σωματεία ίσως έχουν σταματήσει”, συμπεραίνουν οι αναλυτές της UBS.

--------

* Τα σχόλια των ελληνικών χρηματιστηριακών για τις δηλώσεις Βουρλούμη

Πιέσεις θα εκδηλωθούν στη μετοχή του ΟΤΕ με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού Π. Βουρλούμη για την εθελουσία έξοδο 6.200 εργαζομένων, αλλά και για ζημίες στο 2004 που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση, εκτιμά η Marfin Analysis.

Επίσης, άρνηση από τους εργαζομένους και δυσκολία στην εκτέλεση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου προβλέπουν οι Εθνική, Σίγμα, Π&Κ, Εγνατία και Eurobank Sec.

Εξάλλου, η Proton Χρηματιστηριακή στο πρωινό report της (30/09) εκτιμά ότι η μείωση προσωπικού αποτελεί μονόδρομο για τον ΟΤΕ, ώστε να αντιμετωπίσει τα ανελαστικά κόστη προσωπικού, να μεταβάλλει την κουλτούρα της εταιρίας, αλλά και να αποκτήσει περισσότερη ανταγωνιστικότητα.

Ειδικότερα, η Marfin Analysis σημειώνει πως η εν λόγω πληροφόρηση θα φέρει τη μετοχή του ΟΤΕ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα, ενώ συμπληρώνει πως δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν πιέσεις στη μετοχή, σε συνέχεια της πρόσφατης συσσώρευσης στα 11,22 ευρώ.

Συμπληρώνει επίσης πως δεδομένων των κοινωνικών επιπτώσεων και των αντιδράσεων του σωματείου, θεωρεί πως είναι δύσκολο για τον ΟΤΕ να προχωρήσει σε τόσο δραστική μείωση του προσωπικού (6.200 υπάλληλοι).

Εξάλλου, η Εθνική ΑΧΕ επισημαίνει πως η αντίδραση των εργαζομένων στα προαναφερθέντα σχέδια του ΟΤΕ είναι αρνητική.

Ανάλογη είναι και η επισήμανση της Σίγμα Securities, που επισημαίνει πως το σωματείο των εργαζομένων αντιτίθεται στα σχέδια της διοίκησης.

Από την πλευρά της η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως οι πρώτες ενδείξεις αναφορικά με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ είναι ανάλογες με αυτές που είχε υιοθετήσει η ισπανική Telefonica (το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της οποίας αφορούσε σε 5.489 υπαλλήλους με κόστος 1,37 δισ. ευρώ ή 250.000 ευρώ ανά άτομο), αλλά και η πορτογαλική Telecom το 2003 (1.530 άτομα με κόστος 314 εκατ. ευρώ, ή 205.000 ευρώ ανά υπάλληλο).

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ συμπληρώνει επίσης πως είναι πολύ πιθανή η μείωση του μερίσματος, ως αποτέλεσμα του κόστους για την εθελουσία έξοδο, επισημαίνοντας πως τα θετικά νέα από τη μείωση του προσωπικού θα αντισταθμιστούν από ενδεχόμενο περιορισμό του μερίσματος.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η εκτέλεση του προγράμματος συμπεριλαμβάνει και πολιτική παρέμβαση.

Η Εγνατία ΑΧΕ εκτιμά πως εάν τα προαναφερθέντα σχέδια του ΟΤΕ για εθελουσία έξοδο του προσωπικού είναι αληθή, τότε θα βαρύνουν σημαντικά την κερδοφορία του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Από την άλλη, συμπληρώνει πως το όφελος από την εθελουσία έξοδο 6.200 εργαζομένων θα μειώσει τα έξοδα προσωπικού κατά 280-300 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank Securities εκτιμά πως για την εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου ιδιαίτερα σημαντική είναι η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση και που κατά συνέπεια θα επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις της διοίκησης του Οργανισμού, ενώ καταλήγει πως διατηρεί την ουδέτερη θέση της για τη μετοχή του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v