Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμιευτήριο: Στα 250 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο

Το 25% με 30% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) θα εισαχθεί τελικώς στο χρηματιστήριο το 2005. Το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ οι σημαντικότερες θέσεις είναι στην Τράπεζα Αττικής και στην ΕΧΑΕ.

Ταμιευτήριο: Στα 250 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο
του Γιώργου Μαντέλα

Το 25% με 30% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) θα εισαχθεί τελικώς στο χρηματιστήριο το 2005.

Αυτή είναι η κατ’ αρχήν απόφαση που έχει πάρει η διοίκηση του οργανισμού. ”Πολλά θα εξαρτηθούν κaι από την πορεία των αγορών εκείνη την περίοδο” δήλωσε στο euro2day.gr ο πρόεδρος του ΤΤ κ. Πάνος Τσουπίδης.

Το Ταμιευτήριο ήρθε στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση της Εθνικής ότι θα εξαγοράσει το 9,99% της ΕΘΝΕΧ που κατείχε το ΤΤ. ”Για εμάς δεν ήταν στρατηγική τοποθέτηση” εξήγησε ο κ. Τσουπίδης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το deal θα γίνει σε μια τιμή κοντά στην τρέχουσα χρηματιστηριακή. Αυτή τη στιγμή οι σημαντικές τοποθετήσεις του ΤΤ αφορούν σε αυτή της Τράπεζας Αττικής, η οποία υπολογίζεται σε 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ, και σε αυτή της ΕΧΑΕ.

Για την ακρίβεια, υπολογίζεται ότι κατέχει το περίπου 4,40% της τελευταίας. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Αττικής, από τη διοίκηση του ΤΤ υποστηρίζεται ότι ”ποτέ μέχρι σήμερα δεν μας προσέγγισε κανείς για να διερευνήσει τις προθέσεις μας, σχετικά με το συγκεκριμένο πακέτο”.

Περισσότερες λεπτομέρειες ως προς αυτό το θέμα δεν γίνονται γνωστές. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι για να γίνει οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να δοθεί το τελικό ”OK” από τον βασικό μέτοχο και μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί πραγματικά με το θέμα.

Πηγές της αγοράς μόνο υποστηρίζουν ότι ”για το πακέτο της Αττικής, που έχει στην κατοχή του το ΤΤ, ενδεχομένως να ενδιαφέρεται το ΤΣΑΥ”. Το τελευταίο έχει και σήμερα μια παρουσία στο Ταμιευτήριο, οπότε, αν αληθεύει η παραπάνω πληροφορία, τότε απλώς θέλει να την ενισχύσει.

Σε ό,τι αφορά και πάλι το χαρτοφυλάκιο του ΤΤ, αυτή τη στιγμή η συνολική του αξία εκτιμάται σε περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ. Στη σύνθεσή του μπορεί κανείς να διακρίνει πακέτα της Εθνικής, της Alpha, της Εμπορικής, της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΟΤΕ, της Cosmote κ.λπ. Κανένα από αυτά, όμως, δεν ξεπερνά πλέον το 1%.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο θα θυμούνται ότι προ δύο ετών περίπου η τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είχε αποδυναμώσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο του ΤΤ, κατά τη μετατροπή του σε Α.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v