Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο επίκεντρο ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank και Εμπορική

Ιδιαίτερη αναφορά στην Εθνική Τράπεζα, στην Τράπεζα Πειραιώς, στη Eurobank, αλλά και στην Εμπορική Τράπεζα κάνουν στα σημερινά τους reports οι χρηματιστηριακές εταιρίες, λόγω των τελευταίων εξελίξεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στο επίκεντρο ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank και Εμπορική
Ιδιαίτερη αναφορά στην Εθνική Τράπεζα, στην Τράπεζα Πειραιώς, στη Eurobank, αλλά και στην Εμπορική κάνουν στα σημερινά τους reports οι Εθνική ΑΧΕ, Π&Κ, Marfin, Eurobank, Proton και Εγνατία λόγω των τελευταίων εξελίξεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα και όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, οι χρηματιστηριακές αναφέρονται στη συνέντευξη που παρέθεσε ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Θ. Πανταλάκης, στη Ναυτεμπορική.

Ο κ. Πανταλάκης μιλώντας στη Ναυτεμπορική ανέφερε πως ο όμιλος ετοιμάζει ”επίθεση σε όλα τα μέτωπα” προκειμένου να αξιοποιήσει τις προοπτικές του, επισημαίνοντας πως στόχος των κινήσεων είναι η ενίσχυση των εργασιών και των μεριδίων αγοράς μέσω της αύξησης του δικτύου και η αναδιοργάνωση του ομίλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τράπεζα ολοκληρώνει πλέον και την ενσωμάτωση της ΕΤΒΑ και προχωρά σε κινήσεις ανάπτυξης του δικτύου της με την ίδρυση 25 έως 30 νέων καταστημάτων το χρόνο και επίκεντρο κατ’ αρχάς την Αττική.

Επίσης, ο κ. Πανταλάκης ανέφερε πως η Τράπεζα υλοποιεί σχεδιασμό για τον έλεγχο του κόστους, ώστε να απορροφάται η δαπάνη επέκτασης των καταστημάτων, ενώ σε επόμενη φάση σχεδιάζεται η απόσυρση από το Χ.Α. των εταιριών leasing και real estate της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε επίσης πως ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο όμιλος στην εταιρία επενδύσεων σε ακίνητα, την Πειραιώς ΕΕΑΠ, που θα εισαχθεί στο Χ.Α., ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Τράπεζα είναι έτοιμη για την εφαρμογή των ΔΛΠ.

Για την Εθνική Τράπεζα, οι χρηματιστηριακές σημειώνουν πως σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου περισσότεροι από 1.500 υπάλληλοι αποδέχτηκαν το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου (από σύνολο 1.914 υπαλλήλων).

Η Marfin Analysis αναφέρει πως με βάση τα πρώτα στοιχεία περίπου 10% του συνολικού προσωπικού της Εθνικής θα αποχωρήσει, ενώ καταλήγει πως διατηρεί τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή της Τράπεζας.

Εξάλλου, η Eurobank Securities συμπληρώνει πως με βάση τις δικές της εκτιμήσεις το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για την Εθνική Τράπεζα αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 50-75 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι αναλυτές αναφέρονται και σε ξεχωριστό δημοσίευμα του Τύπου, σύμφωνα με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να πουλήσει το 6,1% της συμμετοχής που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των εσόδων του και κατ’ επέκταση της μείωσης του δημοσίου χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, οι χρηματιστηριακές, επικαλούμενες σχετικό δημοσίευμα του Τύπου, αναφέρουν πως η Τράπεζα σχεδιάζει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 200 υπαλλήλους, το οποίο θα αφορά σε προσωπικό προερχόμενο κυρίως από τις κεντρικές υπηρεσίες της και όχι εκείνο που συμμετέχει στην επέκταση του δικτύου της.

Σχετικά με την Εμπορική Τράπεζα οι αναλυτές αναφέρονται στην συνέντευξη που παρέθεσε στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Προβόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως η Τράπεζα θα διαθέσει περίπου 5% του συνόλου των μετοχών που διαθέτει σε θεσμικούς επενδυτές.

Επίσης, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως η Τράπεζα δεν έχει σχέδια για περαιτέρω μείωση του προσωπικού τα ερχόμενα χρόνια, ενώ όσον αφορά στο ασφαλιστικό ζήτησε τη συμβολή του κράτους με στόχο την επίλυσή του, κίνηση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την Credit Agricole σε αύξηση της συμμετοχής της στην Εμπορική, όπως σημειώνει η Proton Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v