Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και τώρα, μετά την ΔΕΘ, τι;

Σε δίλημμα βρίσκεται η αγορά, καθώς παρατηρείται ένδεια σεναρίων για το μέλλον της Σοφοκλέους μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό και, ενώ το... ολυμπιακό ράλι δεν έχει έλθει ακόμη. Alpha, Βιοχάλκο, Τιτάν, ΟΤΕ και Εθνική κράτησαν τα προσχήματα, ενώ για 17 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 6-10,29%.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μάλλον απολύτως τίποτα, ή αλλιώς τα ίδια και χειρότερα.

Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου, καθώς εξέλειπαν και οι τελευταίοι τυχόν εναπομείναντες ”θαυμαστές” της Σοφοκλέους και οι τελευταίοι αισιόδοξοι.

Και κυρίως κουράστηκαν όλοι να μεταθέτουν χρονικά τις όποιες ελπίδες τους για την πολυπόθητη άνοδο, σε μία Αγορά που πάσχει από παρατεταμένη εσωστρέφεια, καχεξία και το κυριότερο από έλλειψη εμπιστοσύνης.

Το προολυμπιακό ράλι δεν ήλθε ποτέ, το μεταολυμπιακό επίσης, καμία θετική αντίδραση και από τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ (που έτσι κι αλλιώς δεν αιφνιδίασαν ευχάριστα την Αγορά), τα αποτελέσματα και τα θεμελιώδη των εταιρειών έχουν αντίκτυπο μόνο αν εμπεριέχουν αρνητικές εξελίξεις και το χειρότερο η Σοφοκλέους εδώ και πολύ καιρό φαίνεται να έχει χάσει την επαφή της και με τις ξένες Αγορές, τουλάχιστον όταν αυτές κινούνται ανοδικά, κάτι που συνέβη και σήμερα καθώς την ώρα που τελείωσε η συνεδρίαση στο Χ.Α. η εικόνα στα μεγάλα ΕυρωπαΪκά χρηματιστήρια ήταν η εξής: FTSE100 =0,16%, DAX +1,14%, CAC40 +0,77%.

Απλά συνεχίζονται οι συνεδριάσεις διαδικαστικού τύπου, με τον πενιχρότατο τζίρο να ανακυκλώνεται στους ίδιους και τους ίδιους τίτλους, σε καμιά δεκαριά μετοχές να αντιστοιχεί στο 60% και πολλές φορές το 70% της συνολικής αξίας συναλλαγών και βέβαια μεσαία και κυρίως μικρότερη κεφαλαιοποίηση να έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους (!).

Σε βραχυπρόθεσμη βάση δεν υπάρχουν πλέον αισιόδοξες απόψεις, αρκετοί κάνουν διάγνωση του προβλήματος, ακόμα λιγότεροι προτείνουν λύσεις και βέβαια κανείς δεν δείχνει αποφασισμένος να συνεισφέρει σε ”φρέσκο χρήμα” (όμως φευ οι τιμές δεν ανεβαίνουν αλλιώς), ενώ αντίθετα κάθε μέρα όλο και κάποιοι ”απογοητευμένοι” βρίσκονται που με ελάχιστες πωλήσεις σπρώχνουν τις αποτιμήσεις ακόμα χαμηλότερα, έστω και αν αρκετοί αναλυτές του χώρου προσπαθούν (εις μάτην) να πείσουν πως οι πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες βρίσκονται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς απευθύνονται εις ώτα μη ακουόντων και πολύ περισσότερο μη ενδιαφερόμενων (!).

Μικτή η εικόνα στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που μάλλον κράτησαν τα προσχήματα.

Θετικός πρωταγωνιστής ο τίτλος της Alpha Bank, όχι μόνο για τα αξιοσημείωτα κέρδη του (+1,31%) ή επειδή έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας, αλλά κυρίως γιατί μετά από πολλές συνεδριάσεις ξεπέρασε και μάλιστα με σχετική ευκολία τα 20 ευρώ.

Από κοντά Βιοχάλκο, Τιτάν, ξεπέρασε τα 10,80 ευρώ ο ΟΤΕ κάτι που τεχνικά του δίνει κίνηση πάνω από τα 11 ευρώ και θετικό πρόσημο για Ελ. Τεχνοδομική, Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Από την άλλη πλευρά κοντά στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Ιντρακόμ, Γερμανός, Cosmote, σημαντικές απώλειες για Αγροτική, ΗΥΑΤΤ και ΚΑΕ (οι δύο τελευταίοι με εξαιρετικά μικρό όγκο συναλλαγών) και αρνητική μεταβολή για την Motor oil.

Ο Γενικός Δείκτης παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 2341,17 μονάδες έδειξε ότι δεν έχει την δύναμη όχι μόνο να προχωρήσει ψηλότερα αλλά και να διακρατήσει τα κεκτημένα, η διολίσθηση μέχρι τις 2323,78 ήλθε απόλυτα φυσιολογικά όπως και το κλείσιμο στις 2326,93 μονάδες με απώλειες 0,08%.

Ο τζίρος ασθενικός έφθασε τα 72,1 εκ. από τα οποία τα 7,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η τελική εικόνα συνέχεια ή και χειρότερη των προηγούμενων, με 77 ανοδικές μετοχές έναντι 197 πτωτικών και για 17 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 6-10,29%.

Oσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 65.000 τεμάχια της Eurobank στα 18,16 ευρώ, ένα πακέτο 54.900 τεμάχια της Γερμανός στα 19,86 ευρώ, ένα πακέτο 62.042 τεμάχια του Τιτάνα στα 20 ευρώ και ένα πακέτο 200.000 τεμάχια της Φουρλής στα 4,80 ευρώ.

Ακόμα, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Πειραιώς στα 9,30 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 10,92 ευρώ, ένα πακέτο 50 τεμάχια της Πλαίσιο στα 10,06 ευρώ και ένα πακέτο 53.704 τεμάχια της ΔΕΗ στα 19,66 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v