Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια συντηρούν το (μικρό) ενδιαφέρον

Σε επίπεδο Γ.Δ. η αγορά μπορεί να ”κρατά”. Όσον αφορά όμως στην πλειονότητα των μετοχών, η κατάσταση βαίνει σταθερά επιδεινούμενη. Η αδυναμία ορισμένων μετοχών να διασπάσουν αυξημένες αντιστάσεις τις οδηγεί σε τροχιά συσσώρευσης ή διόρθωσης. Επιμέρους κινήσεις και σενάρια συντηρούν το περιορισμένο ενδιαφέρον.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η στρατηγικής σημασίας κίνηση της Eurobank μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά στη διαμορφωμένη πτωτική τάση.

Η διοίκηση της Eurobank αποφάσισε τη διάθεση ενός εκατομμυρίου μετοχών (0,32%) σε έναν θεσμικό και σε τιμή όχι χαμηλότερη των 17,84 ευρώ, όταν η τρέχουσα τιμή της μετοχής έχει διαμορφωθεί στα 17,92 ευρώ.

Εάν η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδιασμού όχι κατά ανάγκη της ίδιας τράπεζας, αλλά ενδεχομένως άλλων ομίλων εν όψει των εξελίξεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στον κλάδο, τότε η αγορά μπορεί να περιμένει κάτι καλύτερο βραχυπρόθεσμα.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι συνεχιζόμενες εκροές από τα μετοχικά Α/Κ εσωτερικού, η ρευστοποίηση θέσεων εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η στάση αναμονής των ξένων, η αδράνεια του μεγαλύτερου τμήματος της αγοράς οδηγεί χαμηλότερα το Δείκτη.

Επίσης, η μέχρι στιγμής αδυναμία συγκεκριμένων μετοχών να διασπάσουν με αύξηση των συναλλαγών τους κρίσιμες αντιστάσεις επαναφέρει τους συγκεκριμένους τίτλους -αν μη τι άλλο- σε διαδικασία συσσώρευσης ή διόρθωσης.

Ενδεικτικότερη είναι η περίπτωση του ΟΤΕ, αφού η ”πρόσκρουση” στα 10,8 ευρώ προκάλεσε πωλήσεις που πιέζουν την τιμή προς τα 10,6 ευρώ.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στις μετοχές των Εθνικής, Αlpha, ενώ ο ΟΠΑΠ για διαφορετικούς λόγους αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση.

Οι διοικούντες τον οργανισμό και οι φυσικοί προϊστάμενοί τους θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους την αυξημένη συμμετοχή των ξένων στο Μ.Κ. του ΟΠΑΠ και την αδυναμία τους να κατανοήσουν την... ελληνική πραγματικότητα.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση φαίνεται πως στις τελευταίες συνεδριάσεις επιδιώκεται διαμόρφωση διακύμανσης που μόνο στους μυημένους και γνωρίζοντες μπορεί να αποφέρουν (με αυξημένο ρίσκο) αποδόσεις και στις χρηματιστηριακές προμήθειες.

Θα εμμείνουμε στις μετοχές των Ρόκας, λόγω της σταθερής -υψηλότερα των 6 ευρώ- τιμής, Πήγασος, ΕΛΤΕΧ, Τέρνα, Αστήρ και ΔΟΛ-ΕΘΝΑΚ για ευνόητους λόγους.

Το ζητούμενο για την αγορά δεν είναι σήμερα τόσο η διακράτηση ή όχι των 2.305 μονάδων, αλλά η δημιουργία προϋποθέσεων που θα οδηγούσε και πάλι σε αναστροφή της πτωτικής τάσης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η βραχυπρόθεσμη τάση μάλλον προβληματίζει με την τεχνική της συμπεριφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v