Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεστ για τις 2.305 μονάδες

Θα φανεί σήμερα- αύριο κατά πόσον η χθεσινή πίεση είχε το χαρακτήρα μίας τεχνητής προσαρμογής- κυρίως του FTSE 20- σε χαμηλότερο επίπεδο. Ζητούμενο για το Γ.Δ. η διακύμανσή του σε επίπεδο υψηλότερο των 2.305 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Πονηρή” η σημερινή συνεδρίαση, όπως φάνηκε από χθες.

Η αίσθηση της ελεγχόμενης υποχώρησης μέσω περιορισμένων πωλήσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές θα επιβεβαιωθεί ή όχι σήμερα- αύριο.

Ενδεικτικότερη, κατά την εκτίμησή μας, η περίπτωση του ΟΤΕ, όπου η μετοχή με προσφορά 285.912 τεμαχίων υποχώρησε κατά 1,67% στα 10,60 ευρώ.

Μία δεύτερη περίπτωση, αυτής της Εμπορικής, όπου με μόλις 39.449 τεμάχια η μετοχή απώλεσε 2,02% για να υποχωρήσει στα 17,42 ευρώ.

Αντιθέτως, ουσιαστική ήταν η προσφορά (419.727 τεμάχια) στην περίπτωση της Εθνικής, καθώς οι συναλλαγές της 7ης Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 178.772 τεμάχια.

Πάντως, είναι προφανές πως πωλητές είναι ισχυροί παίχτες μεταξύ των οποίων εντοπίζονται και ξένοι.

Η στάση των ξένων, καταγράφεται και στα στοιχεία συμμετοχής τους για το μήνα Αύγουστο.

Η θέση τους στον FTSE-20, παραμένει στο 39,3% ενώ συνολικά για την αγορά ενισχύεται οριακά στο 34,04 έναντι 33,3% (Δες σχετικό θέμα).

Θα αναμένουμε τη σημερινή – αυριανή συνεδρίαση προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τάση, καθώς ο τζίρος των 65- 80 εκατ. ευρώ μόνο ενδεικτικός δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Εάν στη μετοχή του ΟΤΕ εμφανιστούν σήμερα αγοραστές σε ενδεχόμενη υποχώρησή του προς τα 10,5 ευρώ, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αντίδρασης, στη συνέχεια, υψηλότερα των 10,8 ευρώ.

Ανάλογα αναμένουμε τη στάση των εν δυνάμει αγοραστών από τα 17,6 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Βραχυ-μεσοπρόθεσμα, λόγω των τελευταίων εξελίξεων μετοχή, σηματωρός στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αναδεικνύονται τα ΕΧΑΕ.

Πέραν της τοποθέτησης του νέου προέδρου, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των τραπεζικών – βασικών μετόχων για ουσιαστική μείωση λειτουργικού κόστους και αναπροσαρμογή της μερισματικής πολιτικής.

Στη μετοχή των ΕΧΑΕ καταγράφεται εμφανώς αγοραστικό ενδιαφέρον τις τελευταίες 5-6 συνεδριάσεις με ό,τι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Σημείωση: Να προσεχθεί ιδιαίτερα η σύσταση της Π&Κ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται πίεση στη μετοχή του οργανισμού. Δες το σχετικό θέμα, καθότι ανάλογη έκθεση της ίδιας χρηματιστηριακής για τα ΚΑΕ είχε άμεσο αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v