Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο χαμηλό ημέρας Δείκτης και Αγορά (!)

Κύμα ρευστοποιήσεων έπληξε σήμερα το σύνολο σχεδόν της Σοφοκλέους μετά τις εκταταμένες πιέσεις που ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές (-1,4%). Από τα blue chips διεσώθησαν 3Ε, ΔΕΗ και ΗΥΑΤΤ, ενώ από τις τράπεζες ξεχώρισαν οι πωλήσεις στην Εθνική (-2,63%). Πέρασε στον όμιλο Dixons το 38,7% της Κωτσόβολος.

του Α. Αναγνωστόπουλου



Πολλοί οι στόχοι των πωλητών και εξαιρετικά δύσκολο να τους αντιμετωπίσει μία Αγορά περιορισμένης δυναμικής όπως η Σοφοκλέους.

Αρκετοί παράγοντες του χώρου δεν απέκλειαν κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα, σαν αποτέλεσμα των εξελίξεων στο μακροοικονομικό επίπεδο και της παρατεταμένης επενδυτικής αδράνειας, ενώ άφηναν μικρό ”παράθυρο” αισιοδοξίας για την περίπτωση του ΟΤΕ, μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού για ανάκαμψη της κερδοφορίας από το 2005.

Όμως η συνεδρίαση αιφνιδίασε και τους πλέον απαισιόδοξους, καθώς αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, αποτέλεσμα και ”εισαγόμενων” εντολών κυρίως σε ΔΕΗ (έδειξαν να απορροφούνται σχετικά εύκολα), Εθνική και ΟΠΑΠ, αλλά και άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος (Εμπορική, ΚΑΕ, Ελ. Πετρέλαια, Γερμανός, Ιντρακόμ, Eurobank) αποτέλεσμα του αρνητικού κλίματος που διαμορφώθηκε.

Εν τω μεταξύ και τεχνικά η εικόνα δείχνει ιδιαίτερα άσχημη, καθώς ο Δείκτης όχι μόνο διέσπασε πτωτικά το εύρος 2336-2324, αλλά υποχώρησε και κάτω από τις 2311 μονάδες και βέβαια τώρα δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 2284 προκειμένου να κλείσει και κάποιο τεχνικό ”χάσμα”.

Ο Γενικός Δείκτης παρά το γεγονός ότι κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο δεν προΪδέαζε τις θα συνέβαινε τα τελευταία 12 λεπτά όταν με κάθετη κίνηση ”γλίστρησε” μέχρι το χαμηλό των 2307,42 για να κλείσει τελικά στις 2308,47 μονάδες με απώλειες 1,15%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 134,7 εκ. ευρώ από τα οποία τα 57,5 αφορούσαν ”πακέτα”.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο η Coca-Cola και αμετάβλητοι οι ΔΕΗ και ΗΥΑΤΤ.

Στο ”κόκκινο” όλα τα άλλα blue chips και με απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Eurobank, Εμπορική, Εθνική, Βιοχάλκο, Γερμανός, Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική, Ιντρακόμ, ΚΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Αγροτική.

Αμείωτες οι διαθέσεις περαιτέρω υποχώρησης για την πλειονότητα των τίτλων, απόλυτα απαισιόδοξη η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές έναντι 200 πτωτικών και για 29 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, εντυπωσιακή αλλά συνηθισμένη η ημερήσια διακύμανση των τίτλων του ομίλου Κλωνατέξ, αξιοσημείωτα τα κέρδη της Πήγασος, έντονη φημολογία για πιθανή απορρόφηση της ΕΘΝΕΧ από την μητρική και νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους για αρκετές μετοχές (μεταξύ άλλων, Attica Group, Lamda Development, Olympic Catering, Blue Star, Rainbow, Αλουμύλ, Έλτον, Καρατζή κ.λ.π.)

Πέρασε σήμερα με τη μορφή τριών πακέτων στη τιμή των 6,50 ευρώ, το 38,7% (ήτοι 8.263.057 τεμάχια) της Κωτσόβολος στην εταιρία Dixons, με πωλητές τον όμιλο Φουρλή (21,5%) και τον κ. Παράβαλο (17,2%).

Oσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 819 τεμάχια της Eurobank στα 18,10 ευρώ, ένα πακέτο 79.300 τεμάχια της Hyatt στα 8,04 ευρώ, ένα πακέτο 100 τεμάχια της PC Systems στα 0,90 ευρώ και δύο πακέτα των 56.394 και 100.000 τεμαχίων της Alpha Bank στα 19,74 και 19,78 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v