Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στο ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, στην κατά 5% μείωση των αφίξεων στη χώρα μας στο 2004 και στις παρενέργειες που έχει δημιουργήσει, καθώς και στις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη αναφορικά με τον Οργανισμό, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στο ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, στην κατά 5% μείωση των αφίξεων στη χώρα μας στο 2004 και στις παρενέργειες που έχει δημιουργήσει, καθώς και στις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη αναφορικά με τον Οργανισμό, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Τετάρτης.

Ελληνική Οικονομία: Σειρά πρωτοβουλιών σε πολλά επίπεδα επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο να αξιοποιηθούν το θετικό κλίμα και ο αντίκτυπος των Ολυμπιακών Αγώνων προς όφελος της οικονομίας, επισημαίνει η Καθημερινή.

Eurostat: Η δημοσιονομική απογραφή που έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με την Ημερησία που συμπληρώνει πως η Eurostat και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αμφισβητούν, τώρα, όλα τα στοιχεία για την οικονομία, ενώ επισημαίνει πως η Eurostat εξακοντίζει το δημόσιο χρέος στο 110%.

Την ”επιστροφή” της ελληνικής οικονομίας στην εποχή που δεν είχε ξεκινήσει η προσπάθεια για ένταξη στην ΟΝΕ επισημοποίησε χθες η Eurostat οριστικοποιώντας το έλλειμμα του 2003 στο 4,6%, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

ΑΕΠ: Ελαφρά μείωση κατά 0,6% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο του έτους, αναφέρει η Καθημερινή.

Σουφλιάς: Σε κυβερνητικό ισορροπιστή εξελίσσεται ο Γιώργος Σουφλιάς, προσπαθώντας να κρατήσει τη γραμμή Καραμανλή για ήπια οικονομική πολιτική, την ώρα που από κάτω ”βράζει το καζάνι” των αντιτιθέμενων αιτημάτων για ”σκληρά μέτρα” και ”παροχές” αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Γκαργκάνας: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας εξέθεσε χθες στους τραπεζίτες τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα πιστωτικά ιδρύματα από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, ενώ σήμερα σε γεύμα που παραθέτει στο προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών θα αποφασιστούν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Αποκρατικοποιήσεις: Για ευρύ πρόγραμμα μετοχοποιήσεων με στόχο την είσπραξη 2,3 δις. ευρώ έως το τέλος του 2005 κάνει λόγο Το Βήμα που συμπληρώνει πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το εν λόγω πρόγραμμα τον Οκτώβριο, ενώ επισημαίνει πως θα ξεκινήσει με την εκχώρηση του 34% της ΔΕΠΑ στην ισπανική Gas Natural, ενώ παράλληλα αναφέρει πως μια ακόμη κίνηση που προσδιορίζεται τον Οκτώβριο είναι η εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χ.Α.

Προσλήψεις: Παγώνουν έως το τέλος του 2005 οι προσλήψεις προσωπικού στον δημόσιο τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι στην πράξη θα ανασταλούν τα προγράμματα αποφασισμένων από την προηγούμενη κυβέρνηση προσλήψεων, τονίζει Το Βήμα.

ΣΜΕΧΑ: Στις νέες εκλογές του ΣΜΕΧΑ που θα διεξαχθούν στις 30 Σεπτεμβρίου αναφέρεται η Καθημερινή.

Σειρά εξελίξεων που αφορούν τόσο στην άμεση διενέργεια εκλογών στις 30/9, για ανάδειξη νέας ηγεσίας, όσο και στην περαιτέρω πορεία του Συνδέσμου, δρομολογεί η παραίτηση του κ. Βοϊλή από την προεδρία του ΣΜΕΧΑ, σύμφωνα με την Εξπρές.

Τουρισμός: Παρά το ολυμπιακό κύμα θετικής δημοσιότητας για τη χώρα μας, οι τουριστικές επιχειρήσεις επιμένουν πως η παρατηρηθείς εφέτος μείωση των αφίξεων κατά 5% σε αντίθεση με την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη γειτονική Τουρκία κατά 35% έχει διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με Το Βήμα, 20.000 λιγότερες θέσεις απασχόλησης, αδυναμία ένταξης πολλών εργαζομένων στα προγράμματα ανεργίας και ανικανότητα πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους αποτελούν ορισμένες από τις σοβαρές παρενέργειες της εφετινής μείωσης κατά 5% των αφίξεων ξένων επισκεπτών στη χώρα μας.

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκονται αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, ακόμα και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού για τέταρτη συνεχή χρονιά εμφανίζουν συρρικνωμένα έσοδα, τονίζει το Κέρδος.

Μείωση εσόδων κατά 15% και αφίξεων κατά 5% εμφανίζει ο ελληνικός τουρισμός φέτος, εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει και το 2005 όπως εκτιμά ο ΣΕΤΕ, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Συγκεκριμένα μέτρα για τον ελληνικό τουρισμό, που θα τα χαρακτηρίζει τόλμη και αποφασιστικότητα, καλεί τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων υπογραμμίζοντας ότι ευνοϊκότερη συγκυρία από την τρέχουσα δεν πρόκειται να παρουσιαστεί ξανά για τον τομέα, τονίζει η Εξπρές.

ΕΧΑΕ: Πρόεδρος στην ΕΧΑΕ θα είναι ο κ. Σπ. Καπράλος σύμφωνα με την Ημερησία που τονίζει πως όλοι έχουν συμφωνήσει από την ΟΕ Αθήνα 2004 μέχρι το Χ.Α. ενώ συμπληρώνει πως ο κ. Καπράλος είχε συνάντηση σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργός Κ. Καραμανλή.

ΟΤΕ: Αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων, εσόδων, αλλά και συναινετική εθελούσια έξοδο για το προσωπικό ανήγγειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία επίσης τονίζει πως την ίδια στιγμή που η Εθνική Τράπεζα φεύγει από την Otenet με όφελος σχεδόν τριπλάσιας αξίας από το κεφάλαιο που επένδυσε το 2000, η θυγατρική του ΟΤΕ στο διαδίκτυο ετοιμάζεται για άλλη επιχειρηματική συνεργασία με ομόλογό της internet provider.

Το Βήμα τονίζει πως με μισόλογα για την τύχη των επενδύσεων του ΟΤΕ στο εξωτερικό μίλησε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Βουρλούμης.

Ανάκαμψη στον ΟΤΕ από το 2005 προβλέπει ο κ. Βουρλούμης σύμφωνα με την Ημερησία που παράλληλα αναφέρεται στα σχέδια της διοίκησης για την Telecom Serbia, τη Romelecom και την Armentel.

ΕΛΠΕ: Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που σημειώνει πως θα απαντήσουν με πέντε 48ωρες απεργίες στο ”επιχειρησιακό ξεπούλημα”.

ΔΕΚΑ: Υπεραξίες ύψους 170 εκατ. ευρώ κατέγραψε η ΔΕΚΑ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως οι υπεραξίες προήλθαν από τις συμμετοχές της σε Εθνική και Εμπορική.

Plias: Ομολογιακό δάνειο προτίθεται να εκδώσει η Plias σύμφωνα με το Κέρδος που συμπληρώνει πως στόχος της εταιρίας είναι η αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v