Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συσσώρευσης συνέχεια για την αγορά

Στάση αναμονής τηρούν -και δικαιολογημένα- οι ισχυροί παίκτες, ειδικότερα οι ξένοι, καθώς αναμένουν την άμεση αποσαφήνιση των κυβερνητικών προθέσεων. Μη ενδεικτικός θεωρείται ο χθεσινός χαμηλός τζίρος, λόγω της αργίας στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Σταθεροποίηση - συσσώρευση βλέπουν οι ΑΧΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Συσσώρευση” προβλέπουν για σήμερα, εν αναμονή πρωθυπουργικών εξαγγελιών οι ισχυρές χρηματιστηριακές.

Δικαιολογημένη όσο και αναμενόμενη η στάση που τηρείται από την πλευρά των ισχυρών παικτών, ειδικότερα των ξένων, οι οποίοι αναμένουν την αποσαφήνιση των κυβερνητικών προθέσεων.

Βέβαια, για τον χθεσινό χαμηλό τζίρο θα μπορούσε να θεωρηθεί πως υπαίτια ήταν η Ν. Υόρκη που παρέμεινε κλειστή.

Παρατηρήθηκε για 2η κατά σειρά φορά πως οσάκις δεν λειτουργεί μία εκ των δύο μεγαλυτέρων αγορών του κόσμου (Ν. Υόρκη, Λονδίνο), υποχωρεί κατακόρυφα η συναλλακτική δραστηριότητα στο σύνολο των διεθνών αγορών.

Ανάλογη είναι και η υποχώρηση του τζίρου και της παρουσίας των ξένων στη Σοφοκλέους.

Διάθεση συσσώρευσης εκτιμούν οι χρηματιστηριακές των Εθνική, Eurobank, Σίγμα και Marfin, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιούνται και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες του κλάδου.

Η δε Σίγμα αναφέρεται στον καταλυτικό ρόλο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς μέσω συγκεκριμένων μετοχών αυτής της κατηγορίας θα σηματοδοτηθεί η μεσοπρόθεσμη τάση του FTSE-20.

Θα πρέπει όμως να καταγραφεί η σταθερά βελτιούμενη -από τεχνικής πλευράς- εικόνα της μετοχής της Εθνικής, οι υψηλές συναλλαγές σε τιμές υψηλότερα των 10,6-10,7 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ, οι αγοραστές στην 3Ε, η υψηλή τιμή της Τιτάν, η ισχυροποίηση της Eurobank και της Alpha.

Αντιθέτως, προβληματίζει η περαιτέρω διολίσθηση της Intracom προς τα 3 ευρώ, η αδυναμία που βραχυπρόθεσμα εμφανίζει το διάγραμμα των ΚΑΕ και οι συναλλαγές γύρω από τα 20 ευρώ στη μετοχή του Γερμανού.

Για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ εκτιμάται πως σε αυτή τη φάση ο ρόλος τους είναι περισσότερο σταθεροποιητικός και εφεδρικός.

Θα επιμείνουμε, επίσης, πως στη μεσαία, αλλά και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με βάση πάντα τα αποτελέσματα 6μήνου, διαμορφώνεται ομάδα αρκετών μετοχών εταιριών που μπορούν να προσελκύσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Μαΐλλη, Folli Follie, ΟΛΠ, Καμπά, Φλεξοπάκ, Κανάκη, Σαράντη, αλλά και αρκετών ακόμη μετοχών, που ξεχωριστά η κάθε μία στην κατηγορία της μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης.

Το ευτύχημα είναι πως με βάση τα αποτελέσματα 6μήνου τουλάχιστον 40-50 μετοχές εταιριών (εξαιρούμενων αυτών του FTSE-20) δικαιολογεί σαφώς καλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Σε στάση αναμονής, όμως, καθώς άμεσα θα περιγραφεί το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και των απαραίτητων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν ώστε σταδιακά να περιοριστεί το... απεριόριστο δημόσιο έλλειμμα, κυρίως όμως να θεσπιστούν φορολογικής μορφής κίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Κατά την εκτίμησή μας, απόλυτα προσωπική, η σταδιακή σε 3 χρόνια μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από 35 σε 25% μόνο ”ασπιρίνη” μπορεί να χαρακτηριστεί, σε μία οικονομία που εμφανίζει τα λίγο πολύ γνωστά δομικής μορφής προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v