Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εν αναμονή ΔΕΘ - Eurostat η αγορά

”Περίεργη” χαρακτηρίζεται η εβδομάδα, εν όψει ΔΕΘ, και με τους διεθνείς οργανισμούς να εξετάζουν εκ του σύνεγγυς τις επιδόσεις της οικονομίας μας. Θετικοί μεν οι ξένοι, πλην όμως αναμένουν απτά βήματα άσκησης οικονομικής πολικής. Σε ”μοτίβο σταθεροποίησης” μεταξύ 2.315-2.365 μονάδων για τις επόμενες συνεδριάσεις η αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα προσαρμογής στα δεδομένα της ”πραγματικής οικονομίας” αυτή που ξεκινά σήμερα.

Με την αγορά της Ν. Υόρκης κλειστή και την οικονομία μας να βρίσκεται από σήμερα ”υπό το μικροσκόπιο” της Eurostat και των τεχνοκρατών του ΔΝΤ.

Αυτά αναφέρονται γιατί στα προηγούμεν σχόλιά μας σχετίζαμε τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς με τη στάση των ξένων επενδυτών.

Είναι προφανές πως οι ξένοι έχουν αναθεωρήσει προς το θετικότερο την εκτίμησή τους για τη χώρα μας, αναμένουν όμως τη συγκεκριμενοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Αναμφίβολα η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα δώσει ένα γενικό περίγραμμα για το τι θα πρέπει να περιμένουν.

Τα τρία βασικά ζητήματα που τους απασχολούν είναι ελλείμματα, κίνητρα και αποκρατικοποιήσεις.

Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρείται πιθανότερη η σταθεροποίηση της αγοράς σε ένα εύρος διακύμανσης 2.315-2.365 μονάδων για κάποιες συνεδριάσεις, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η βραχυπρόθεσμη διάθεση, κυρίως των ξένων.

Μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης οι Εθνική, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, θα αποτελούν ”σηματωρούς” των διαθέσεών τους.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών, για τις οποίες εκθέσεις ισχυρών χρηματιστηριακών αναθεωρούν την τιμή-στόχο.

Έτσι, παρουσιάζει ενδιαφέρον η μετοχή της Γερμανός, με τη Σίγμα να δίνει τιμή-στόχο τα 24,2 ευρώ, της Jumbo, με τη Μarfin να θέτει τιμή- στόχο τα 6,9 ευρώ, η Folli με την Π&Κ να αναθεωρεί το στόχο στα 28 ευρώ, τα ΚΑΕ στα 14 ευρώ (με βραχυπρόθεσμες ενστάσεις από την Π&Κ), η Ελμέκ (στα 3,60 ευρώ από τη Marfin), η Μαΐλλης (από Eurobank), αλλά και οι Ελβάλ, Σιδενόρ, Άκτωρ, Καμπάς, Space, Lannet κ.ά.

Σημείωση 1: Για το τοπίο που σταδιακά και... μονόδρομα διαμορφώνεται στο χρηματιστηριακό κλάδο χρήζει προσεκτικότερης ανάγνωσης η συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλέξη Πιλάβιου στο φύλλο του τελευταίου ”ΜΕΤΟΧΟΥ”.

Σημείωση 2: Το πρόβλημα των ξένων αλλά και των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι όπως πολύ καλύτερα γνωρίζουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι η φορολόγηση των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Εάν συνεκτιμήσουμε την προκαταβολή φόρου, η φορολόγηση των επιχειρήσεων, των διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εκθέσεις ξένων εκτιμητικών οίκων, είναι η υψηλότερη και από τις 25 χώρες της Ε.Ε.

Όλα τα υπόλοιπα, περί ανταγωνιστικότητας, κινήτρου και... επιτροπών που θα εξετάσουν τα διάφορα θέματα είναι φληναφήματα.

Σημείωση 3: Αναμφίβολα, είναι αρμοδιότητα της ΕΧΑΕ ο ορισμός του προέδρου στο Χ.Α. Δεν παύει όμως να παραμένει εισηγμένη, να διαθέτει πολυσυμμετοχική βάση, περίπου 45%, και αν μη τι άλλο, η ανάθεση της σχετικής διαδικασίας στην PWC (έναντι ποιου τιμήματος;) θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ή τουλάχιστον ο προτιμώμενος για την προεδρία να ανακοινωνόταν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αρχή άνδρα δείκνυσι, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v