Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία στα... καύσιμα

Λίγες, αλλά επιλεγμένες, οι συναλλαγές, καθώς πραγματοποιούνται σε υψηλή τιμή για αρκετές μετοχές του FTSE-20. Το γεγονός ότι μετοχές εταιριών αυτής της κεφαλαιοποίησης κυμαίνονται υψηλότερα του ΚΜΟ 200 ενισχύει το ενδεχόμενο σταδιακής προσέγγισης των 2.365 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περιορισμένες, αλλά καλές οι συναλλαγές.

Ο τζίρος των περίπου 53 εκατ. ευρώ δεν είναι ο καλύτερος δυνατός, αποδεικνύεται όμως ικανός για τη συντήρηση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης.

Όπως σημειώνεται τις τελευταίες μέρες, το ζητούμενο για τον Γ.Δ. είναι η προσέγγιση της περιοχής των 2.365-2.387 μονάδων, όπου και σύμφωνα με τους αναλυτές διαμορφώνεται μεσοπρόθεσμη ”αντίσταση”.

Οι ίδιοι θεωρούν πως ενδεχόμενη υπέρβαση της συγκεκριμένης περιοχής μεταβάλει πλέον τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, την επαναφέρει σε ανοδική φορά, ενδεχόμενο που, όπως εκτιμάται, μπορεί να οδηγήσει σε αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Ορισμένοι άλλοι χρηματιστές αποδίδουν τη σημερινή κάμψη του τζίρου στην ολοκλήρωση, κυρίως από την πλευρά ξένων, των τοποθετήσεων της τελευταίας στιγμής στο διήμερο 31/8-1/9, με αφορμή την αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών MSCI.

Σημειώνουν πως στις συνεδριάσεις κυρίως της Δευτέρας και λιγότερο χθες πραγματοποιήθηκαν αγορές για λογαριασμό ξένων, εν όψει της ισχύος των αναδιαρθρωμένων πλέον δεικτών MSCI GREECE.

Ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους αφορά στην περιορισμένη, πλην όμως εμφανή διάθεση αγορών για συγκεκριμένους τίτλους.

Τονίζεται ότι δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούνται αγορές σε συγκεκριμένες μετοχές (Εθνική, Eurobank, Βιοχάλκο, Cosmote, ΟΠΑΠ, Τιτάν), η τιμή των οποίων κυμαίνεται ήδη πάνω από τον κινητό μέσο όρο 200 συνεδριάσεων.

Πραγματοποιούνται, δηλαδή, αγορές σε σχετικά υψηλές τιμές.

Από την άλλη, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Εμπορικής, επιβεβαιώνεται η διάθεση ορθολογικοποίησης ορισμένων υποτιμημένων μετοχών, εταιριών.

Στη μετοχή της Εμπορικής σημειώνονται τις τελευταίες περίπου 10 μέρες σταθερά αγορές από τη χαμηλή τιμή των 16,5 ευρώ προς τη σημερινή, προς τα 17,74 ευρώ.

Παρεμπιπτόντως, η βραχυπρόθεσμη απεικόνιση της Εμπορικής παραπέμπει σε αυτή του ΟΤΕ, όπου και σε αυτή την περίπτωση εκδηλώνονται αγορές υψηλότερα των 10,4 ευρώ.

Διαπιστώνεται επίσης πως σε αρκετές μετοχές εταιριών με βελτίωση μεγεθών σημειώνεται αύξηση της εμπορευσιμότητας και ικανοποιητική απόδοση.

Το θετικό είναι πως αρκετές είναι οι περιπτώσεις αυτών των μετοχών από το χώρο της μεσαίας, κυρίως όμως της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Δεδομένου ότι ο Γ.Δ. παραμένει εντός του αρχικού εύρους διακύμανσης προς τις 2.340 μονάδες και εδραιώνει ακόμη περισσότερο τη ”στήριξη” των 2.300 μονάδων, θα εμμείνουμε υπέρ του θετικού ενδεχομένου, αυτού δηλαδή που μπορεί να οδηγήσει τον Γ.Δ. προς τις 2.365-2.387 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v