Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεικτοβαρής ώθηση στο ΧΑ

Αυξημένη εμπορευσιμότητα σε συγκεκριμένους τίτλους του FTSE-20 παραπέμπει σε ενεργοποίηση ισχυρών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως, και ορισμένων ξένων. Αιχμή των αγορών τους οι μετοχές Τιτάν, ΟΤΕ και Alpha, ενώ ανοδικά κινούνται Cosmote, Εθνική. Σχετικά ισορροπημένη η εικόνα στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σχετική κινητικότητα παρατηρείται, κυρίως, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς για συγκεκριμένες μετοχές η εμπορευσιμότητα παραπέμπει σε δραστηριοποίηση ισχυρών επενδυτών.

Τόσο στις μετοχές των ΟΤΕ, Τιτάν, η τιμή των οποίων ενισχύεται, όσο και της Alpha Bank, που υποχωρεί οριακά, η εμπορευσιμότητα, αλλά και το πλήθος των πράξεων επιβεβαιώνουν τη σχετική τάση.

Για παράδειγμα, στη μετοχή της Alpha Bank περίπου στις 11.45 ο αριθμός των πράξεων έφτανε τις 160, οι δε συναλλαγές στα περίπου 200.000 τεμάχια.

Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλωνόταν προς τα 10,56 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, με σύνολο πράξεων άνω των 200.

Κατακόρυφα αυξημένη εμφανίζεται και η εμπορευσιμότητα της μετοχής της Τιτάν, καθώς την ίδια περίοδο το σύνολο των πράξεων έφτανε τις 190, οι συναλλαγές τα περίπου 120.000 τεμάχια, οι δε εντολές αγοράς δίνονταν μέχρι τα 20,2 ευρώ.

Εμπορευσιμότητα χαμηλότερη των 3 προαναφερθεισών περιπτώσεων, συγκριτικά όμως αυξημένη σε σχέση με χθες καταγράφεται για τις μετοχές των Εθνικής προς τα 18,04 ευρώ, Cosmote προς τα 13,48 ευρώ, ΔΕΗ προς τα 19,82 ευρώ και ΟΠΑΠ προς τα 15,9 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 1, καθώς θετική εικόνα από τον ΜΚ-40 εμφανίζουν οι μετοχές των εταιριών Delta Singular, Ιατρικό Αθηνών, Σιδενόρ, ΕΧΑΕ, Αστήρ Παλλάς (βλέπε σχετικό θέμα για εξελίξεις στη θυγατρική της Εθνικής).

Συγκριτικά ισόρροπη εμφανίζεται η εικόνα και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς αυξημένη εμπορευσιμότητα παρατηρείται σε μετοχές με απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή φθηνότερη του ενός ευρώ (Alfa Alfa Holding, Altec, Informatics), αλλά και των ΕΥΑΘ, Ατέρμων, Κυριακίδης, Νεοχημική.

Οι μετοχές του ομίλου Λαναρά κινούνται σχετικά σταθερά, στο 1,34 ευρώ η Κλωνατέξ, στο 1,37 η Νάουσα, στο 1,36 η Lannet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v