Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκόμιση κερδών στη Σοφοκλέους

Βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα φαίνεται πως ήταν οι επιλεκτικές αγορές που πραγματοποιήθηκαν διερευνητικά από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Χαμηλότερα των 2.300 μονάδων ο Γ.Δ., με τους πωλητές να εγγράφουν και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών υπεραξίες από τοποθετήσεις τους σε Alpha, OTE, Εθνική. Στο ίδιο κλίμα και οι διεθνείς αγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιστρέφουν οι πωλητές, ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη.

Χαμηλότερα και πάλι των 2.300 μονάδων ο Γ.Δ., με τον FTSE-20 να υποχωρεί προς τις 1.220, καταγράφοντας συγκριτικά απώλειες περισσότερες από τον ΜΚ-40 και τον SC-80.

Βέβαια, στη μεσαία και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η εικόνα παραμένει απογοητευτική, καθώς ακόμη και με εντολή πώλησης 20 και 50 τεμαχίων ορισμένοι τίτλοι υποχωρούν χαμηλότερα μέχρι και 4%-5%.

Όμως, οι πωλητές που έχουν επανεμφανιστεί στις μετοχές των Alpha, Εθνικής, Cosmote, κυρίως όμως ΟΤΕ επιλέγουν τη σταθερή (μέχρι στιγμής ελεγχόμενη) ρευστοποίηση θέσεων.

Εάν υποτεθεί πως πρόκειται για τους βραχυπρόθεσμους αγοραστές της περασμένης εβδομάδας, περίπου στους ίδιους τίτλους, τότε δεν αποκλείεται η υποχώρηση ακόμη χαμηλότερα για τις μετοχές των Alpha, ΟΤΕ και Εθνικής.

Μέχρι στιγμής βέβαια, ο Γ.Δ. δεν προσεγγίζει επικίνδυνα την περιοχή των 2.280 μονάδων, ωστόσο η διάθεση των αγοραστών παραμένει υποτονική.

Αυτό δημιουργεί τη μέχρι στιγμής πίεση σε δεικτοβαρείς τίτλους, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για τη συνέχεια.

Το ενθαρρυντικό, στην τελευταία αντίδραση δεικτοβαρών μετοχών ήταν η χαμηλή εμπορευσιμότητά τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να απορροφηθεί η προσφορά όσων είχαν αγοράσει το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής, καθώς η απόδοση που εγγράφουν οι τελευταίοι έχει μειωθεί κατά περίπου 1% με 1,5%.

Το μέσο κέρδος όσων τοποθετήθηκαν Τρίτη–Τετάρτη υπολογίζεται σε περίπου 4%, ποσοστό που δικαιολογεί περαιτέρω μικρή υποχώρηση της Alpha χαμηλότερα των 19,5 ευρώ, της Εθνικής χαμηλότερα των 17,4 ευρώ και του ΟΤΕ προς τα 10,2 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v