Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλλιο πέντε και στο χέρι;

Θετικές είναι οι ενδείξεις για συντήρηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Ενδεχόμενη διόρθωση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, καθώς οι ξένοι εξακολουθούν να δίνουν τον τόνο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από σήμερα ”ταμείο” για τα όσα κέρδη και ζημίες έχει να αναμένει κυρίως η οικονομία μας, η οποία εκ των πραγμάτων επανέρχεται στο προσκήνιο.

Η θετική εικόνα που αποκόμισαν οι ξένοι μπορεί υπό προϋποθέσεις να κεφαλαιοποιηθεί σε οφέλη ικανά να υπερκεράσουν προβλήματα και κόστος.

Οι ξένοι έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα πρόγευση των διαθέσεών τους, βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων. Βραχυπρόθεσμα η τάση του Γενικού Δείκτη θα εξαρτηθεί από τη διάθεση ρευστοποίησης – κατοχύρωσης σημαντικών υπεραξιών, που ήδη εγγράφουν από θέσεις τους σε μετοχές του FTSE-20.

Στην περίπτωση που εκδηλωθεί προσφορά, το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο υποχώρησης δεν θα πρέπει να φέρει τον Γενικό Δείκτη προς τις 2.280 μονάδες.

Εάν όμως οι αγορές ενισχυθούν, τότε στις επόμενες δύο – τρεις συνεδριάσεις θα δοκιμαστεί η υπέρβαση της ”αντίστασης” των 2.330 μονάδων.

Εάν αυτό συμβεί με αύξηση συναλλαγών προς τα 100 εκατ. ευρώ, η τάση οδηγεί τον Γενικό Δείκτη προς τις 2.365 μονάδες. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η μετοχή της Εθνικής (με εβδομαδιαία κέρδη 6,7%) από την τιμή των 17,78 ευρώ να κινηθεί υψηλότερα των 18 ευρώ.

Η Alpha Bank, στα 19,66 ευρώ (7,5% εβδομαδιαία απόδοση), θα πρέπει να κρατήσει τα 19,5 ευρώ, η δε Eurobank από τα 18 ευρώ (με εβδομαδιαία κέρδη 6,9%) να προσεγγίσει τα 18,7 ευρώ.

”Κλειδί” όμως θεωρείται η τάση των ΟΤΕ και ΔΕΗ, καθώς από τα 10,44 ευρώ (8,1% η εβδομαδιαία απόδοση) η μετοχή του Οργανισμού μπορεί να προσεγγίσει την αντίσταση των 10,9 ευρώ.

Αντίστοιχα η ΔΕΗ από τα 19,94 ευρώ (με εβδομαδιαία κέρδη 4%) θα μπορούσε με αύξηση συναλλαγών να αντιδράσει προς τα 21 ευρώ.

Το ενθαρρυντικό είναι πως για όλες τις προαναφερθείσες μετοχές επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα διάσπαση του ΚΜΟ 20, ενώ η ΔΕΗ παραμένει σταθερά πάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Από τη σχέση πωλητών - αγοραστών θα φανεί από την αρχή της συνεδρίασης εάν η αγορά θα συνεχίσει την αντίδρασή της, με ενδιάμεση μικρή διόρθωση, ή αν θα κινηθεί πρώτα πάνω από τις 2.330 μονάδες.

Μετοχές-”σηματωροί” για σήμερα θεωρούνται και οι Βιοχάλκο, Πειραιώς, Γερμανός, Τιτάν και Motor Oil.

Ανεξάρτητα από το πώς θα κινηθεί σήμερα η αγορά, η προδιάθεση είναι θετική και εάν βοηθήσει η συγκυρία, τότε είναι πιθανή η υπεραπόδοση της Σοφοκλέους έναντι των διεθνών αγορών.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v