Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρβαση των 2.300 με κέρδη 4,4% για ΟΤΕ

Άμεση ήταν και σήμερα η ανταπόκριση των αγοραστών, στην κλήση του ΟΤΕ. Συνεχίζεται η αντίδραση της μετοχής, καθώς πείθονται και οι πλέον επιφυλακτικοί ξένοι για την αναγκαιότητα υλοποίησης της ”γραμμής Βουρλούμη”. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τράπεζες - μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στρώνει σταδιακά και η αγορά μας. Δυνατά τα ξένα χρηματιστήρια διαμορφώνουν κλίμα ευνοϊκό και για το ελληνικό, με το Γ.Δ. να κινείται υψηλότερα των 2.300 μονάδων.

Η σημερινή συνεδρίαση επιφύλασσε τελικά και ψυχολογικής σημασίας θετικό κλείσιμο του Γ.Δ. στις 2.304,25 μονάδες με άνοδο 0,96%.

Οι συναλλαγές πιάνουν το στόχο που είχε τεθεί, καθώς διαμορφώθηκαν στο εύρος ”σταθεροποίησης” των 75-80 εκατ. ευρώ.

Θετική και η εικόνα στο σύνολο της αγοράς, καθώς η σχέση ανοδικών – καθοδικών ήταν μοιρασμένη με ελαφρά υπεροχή των ανοδικών.

Από τεχνικής πλευράς, ο Γ.Δ. έκλεισε πολύ κοντά στην υψηλή τιμή ημέρας των 2.306,8 μονάδων, που αντιστοιχεί στις 1.229,4 μονάδες του FTSE-20.

Το ενθαρρυντικό είναι πως τις τελευταίες ημέρες η αγορά επιτέλους κινείται και πάλι με τεχνική λογική.

Από αυτήν την άποψη, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η χθεσινή ανάλυση της Fortius (δες συνοδευτικό υλικό), όπου ευκρινώς καθορίζοντας διευκρινίσεις και για τις τάσεις της αγοράς.

Σήμερα επιβεβαιώθηκε και η εκτίμηση όσων επέμεναν για τη βραχυπρόθεσμη δυναμική της μετοχής του ΟΤΕ.

Δεδομένου ότι ”η σκληρή γλώσσα Βουρλούμη” είχε άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στη στάση των ξένων, θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιη η αυξημένη συμμετοχή τους στην αντίδραση της μετοχής από τη χαμηλή τιμή των 9,3 ευρώ στο σημερινό 10,46 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή κλείνει με εντολές αγορών στα 10,46 ευρώ (υψηλότερη τιμή ημέρας).

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως προς το κλείσιμο στήθηκαν αρκετές εντολές στα 10,44 ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή επιθετική πώληση στα 10,46 ευρώ.

Είναι προφανές πως η μετοχή έχει περάσει σε ισχυρά χέρια.

Άλλωστε, είναι ο τίτλος που μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα προσφέρει υπεραξίες ενός και πλέον ευρώ στους ξένους.

Η αντιπαράθεση των... ”άσπονδων φίλων Εθνικής και Eurobank” συνεχίστηκε, με τη μετοχή της Εθνικής να κλείνει στα 17,74 ευρώ, μόλις 2 λεπτά χαμηλότερα από την υψηλή τιμή ημέρας.

Στα 18,02 σημαντικά όμως, χαμηλότερα από την υψηλή τιμή ημέρας των 18,16 ευρώ έκλεισε η Eurobank, ενώ αγοραστές υπήρξαν και στα 15,86 ευρώ για τον ΟΠΑΠ και στα 19,74 ευρώ του Τιτάνα.

Για μία ακόμη συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές 177.474 τεμαχίων κινήθηκε στα 3,30 η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Συγκριτικά και η σημερινή συνεδρίαση προσέφερε υπεραπόδοση για τον FTSE-20, κυρίως λόγω της δυναμικής επαναφοράς του τραπεζικού δείκτη προς τις 4.480 μονάδες.

Μετοχές με χρηματιστηριακή τιμή φθηνότερη του 1 ευρώ (Εμπεδος, Δάριγκ, Ξιφίας, Intersonic, Altec), παρουσίασαν την υψηλότερη απόδοση, ενώ με ενισχυμένη εμπορευσιμότητα ενισχύθηκαν μετοχές των Καρδασιλάρη, Q&R, ΕΒ Ζάχαρης, Εγνατία, Λύκος, Τέρνα, Ακτωρ, Καλπίνης, κ.α.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, μετά από παρατεταμένη υποχώρηση και απαξίωση η αντίδραση της μετοχής Ιονική Ξενοδοχειακή, με συναλλαγές 2.530 τεμαχίων, που αντιστοιχούν σε τζίρο... μηνός και την τιμή να κλείνει στα 8,82 ευρώ.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση, πως πολύ σύντομα, αν όχι αμέσως μετά τη λήξη της Ολυμπιάδας, το ήδη δρομολογημένο θέμα των ξενοδοχείων θα βρεθεί στο επίκεντρο.

Oσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 15,76 ευρώ και 4 πακέτα του ΟΤΕ, από τα οποία τα δύο πακέτα των 100.000 τεμαχίων έκαστο στα 10,30 ευρώ, ένα των 100.000 τεμαχίων στα 10,28 ευρώ και ένα των 70.000 τεμαχίων στα 10,32 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v