Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφουν οι... ξένοι

Σαν να επιστρέφουν από τις διακοπές τους μαυρισμένοι μερικοί ξένοι επενδυτές και απ’ ό,τι δείχνει το ταμπλό μάλλον ξαναθυμούνται την κύρια δραστηριότητά τους. Άλλωστε, καλά περνούν στην Ελλάδα, καλά πηγαίνουν οι Αγώνες, ακόμη καλύτερα έχουν διαμορφωθεί οι τιμές των μετοχών - επιλογών τους. Ας περάσουν και από το ταμείο τώρα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιστρέφουν, όπως αποτυπώνεται και στο ταμπλό της Σοφοκλέους, ένας ένας οι αξιοσέβαστοι φίλοι μας.

Υποθέτουμε πως όσοι ξεναγούνταν τις προηγούμενες μέρες στα νησιά μας από τους Έλληνες συνεργάτες τους αγοράζουνν σιγά σιγά και καμιά μετοχούλα.

Αδιάψευστος μάρτυρας των κινήσεών τους, πέραν της Alpha, είναι η σταδιακή ενίσχυση των συναλλαγών σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που είχαν πιεστεί σημαντικά τις προηγούμενες μέρες, δηλαδή την περίοδο της αποχής τους, όπως έγκαιρα και υπεύθυνα μας είχαν ενημερώσει οι Έλληνες χρηματιστές συνεργάτες τους.

Με συναλλαγές περισσότερες των χθεσινών η Alpha ενισχύεται κατά 2,8%, στα 19,29 ευρώ, με τους αγοραστές να βολιδοσκοπούν τιμές μέχρι τα 19,26 ευρώ.

Ανάλογη διερεύνηση πρόθεσης των εν δυνάμει πωλητών καταγράφεται και στην Εθνική, με τους αγοραστές να ”εμφανίζονται” μέχρι τα 17,5 ευρώ (+2,6%).

Η εντολή αγοράς μάλιστα στην Εθνική ενεργοποιείται εντονότερα μετά τις 13.30.

Το θετικό είναι πως οι μετοχές των Alpha και Εθνικής διασφαλίζουν την τιμή ΚΜΟ 200, ενώ με βάση την αυξανόμενη ζήτηση μετατρέπεται η εν λόγω τιμή από ”αντίσταση” σε στήριξη.

Ανάλογο αγοραστικό ενδιαφέρον διαμορφώνεται για τις Εμπορική προς τα 17,06 ευρώ, Eurobank προς τα 17,56 ευρώ και Πειραιώς προς τα 9,16 ευρώ.

Η τραπεζική πεντάδα συνθέτει ένα ανοδικό πλέγμα, με ισχυρούς μάλιστα αγοραστές, μετατρέποντας έτσι τις 1.200 μονάδες του FTSE-20 σε στήριξη.

Μέχρι στιγμής η κίνηση της εμπροστοφυλακής του 20άρη δεν έχει την ανάλογη διασπορά στη μεσαία, πόσο μάλλον στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Θα πρέπει όμως να καταγραφεί η αυξημένη εμπορευσιμότητα, με ανοδική μάλιστα τάση, των μετοχών Άκτωρ, Ιατρικό, Intralot, Intracom, αλλά και μετοχών όπως οι Μουζάκης και Ridenco.

Η σχέση ανοδικών – καθοδικών διευρύνεται σταθερά υπέρ των πρώτων, καθώς περίπου 140 μετοχών η τιμή ενισχύεται, ενώ 88 υποχωρεί.

Με βάση την εμπορευσιμότητα που σημειώνεται την τελευταία μισή ώρα, χρήζει επίσης προσοχής η πορεία των μετοχών Τexapret προς το 1,38 ευρώ, Μπαλής προς τα 2,04 ευρώ, Λύκος προς τα 2,79 ευρώ, Μηχανικής προς το 1,72 ευρώ και των Blue Star Ναυτιλιακή, Τέρνα, Sex Form, ΑΛΤΕ, Κλωνατέξ κοινή, Γιαννούσης και αρκετών ακόμη μετοχών.

Σημείωση: Η τεχνικότητα που εμφανίζει στις τελευταίες 2 συνεδριάσεις η αγορά με αφορμή την ενεργοποίηση ορισμένων ισχυρών παικτών, καταγράφεται σαφέστατα στην τεχνική προσέγγιση της Fortius ΑΧΕ (βλέπε συνοδευτικό υλικό).

Επίσης, ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση της Marfin Analysis για τη ΔΕΗ, η εκτίμηση της Eurobank για αύξηση 43% στα καθαρά κέρδη του Τιτάνα, και η νέα τιμή των 3,9 ευρώ που θέτει η Εγνατία για τη Notos Com.

Δεδομένης της ανοδικής τάσης και των διευρυνόμενων αγοραστών για τη μετοχή της Alpha, ενδιαφέρον παρουσιάζει η χθεσινή ανάλυση – αναβάθμιση της Merill Lynch.

Γενικότερα, το τμήμα εκείνο της ανάλυσης όπου σημειώνεται πως ”η μετοχή της Alpha βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με discount 12% (αφορά στη χθεσινή τιμή της μετοχής) έναντι των Ελλήνων ανταγωνιστών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v