Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βαρίδι” ο χαμηλός τζίρος

Την πρώτη μισή ώρα της συνεδρίασης για 4 μετοχές του FTSE-20 η εμπορευσιμότητα δεν ξεπερνούσε τα 500 τεμάχια. Στην περίπτωση μάλιστα των ΚΑΕ, παρά την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων 6μήνου, το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο. Σε τέτοια επίπεδα τζίρου η διακύμανση του Γ.Δ. έχει δευτερεύουσα σημασία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο... μαρτύριο της σταγόνας παραπέμπει η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς.

Με λίγες συναλλαγές, αναλογικά περίπου όσο και χθες αυτήν την ώρα, ελάχιστη σημασία έχει αν ο Γ.Δ. υποχωρεί προς τις 2.230 μονάδες.

Ουσιαστική είναι η εικόνα που εμφανίζουν ακόμη και οι μετοχές των ισχυρότερων εταιριών και ομίλων υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Μόλις 55.000 τεμάχια ήταν οι συναλλαγές για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Και αναφερόμαστε στη μετοχή του FTSE-20, με την υψηλότερη εμπορευσιμότητα.

Βέβαια, αρκετές χρηματιστηριακές εμφανίζονται αισιόδοξες για τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, εκτιμώντας πως το κλίμα είναι θετικό.

Σε πρωινή τους αναφορά τόσο η Marfin Analysis όσο και η Εθνική, αλλά και η Cyclos Χρηματιστηριακή εστιάζουν στο χαμηλότατο τζίρο, πλην, όμως, θεωρούν πως η αγορά μπορεί να κινηθεί λίγο υψηλότερα.

Τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθεί και η 2η εβδομάδα των Αγώνων να μη χαθούν επίπεδα ”στήριξης”, σημειώνουν άλλοι χρηματιστές.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, και σύμφωνα με την εκτίμησή μας, σηματοδοτούνται εξελίξεις που αφορούν ευρύτερα τους οργανισμούς του Δημοσίου, ενώ παρουσιάζει ενδιαφέρον το θέμα που αφορά στην πολιτική Βουρλούμη (βλ. σχετικό θέμα στο euro2day.gr, 23/8).

Το αν στη συνέχεια της συνεδρίασης αντιδράσει ο Γ.Δ. προς τις 2.243 μονάδες ελάχιστη σημασία έχει, σημειώνουν αρκετοί χρηματιστές.

Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, η διάθεση των ξένων και η μεσοπρόθεσμη τάση θα αρχίσει να διαμορφώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα.

Οπότε και η κυβέρνηση θα διαμορφώνει σταδιακά το πλαίσιο των κινήσεών της στον οικονομικό χώρο.

Η σχέση ανοδικών – καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 2, ενώ ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η μηδενική εμπορευσιμότητα που εμφάνιζε περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης η μετοχή των ΚΑΕ.

Το γεγονός ότι η αγορά δεν αντιδρά ούτε μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων 6μήνου για μία μετοχή του FTSE-20, όπου τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη και μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας ενισχύονται από 16,2 σε 21,8 εκατ. ευρώ, είναι ενδεικτικό μίας... νοσηρής, όπως έχει διαμορφωθεί, κατάστασης.

Ενισχυτικό αυτής της εκτίμησης είναι επίσης το στοιχείο πως στην πρώτη μισή ώρα η εμπορευσιμότητα 4 μετοχών του FTSE-20 δεν ξεπερνούσε τα 450 τεμάχια (Hyatt, Αγροτική, Γερμανός, Μotor Oil), ενώ ανάλογη και χειρότερη ήταν η εικόνα για τις μετοχές του ΜΚ-40.

Από τον ΜΚ-40, ελάχιστες είναι οι μετοχές όπου διαμορφώνεται τάση με αύξηση συναλλαγών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Delta Συμμετοχών (στα 5,20 ευρώ και με συναλλαγές 21.270 τεμαχίων, αλλά με μόλις 10 πράξεις), Μυτιληναίος (στα 4,70 ευρώ), Τεχνική Ολυμπιακή (στα 3,66 ευρώ), και πέραν αυτών των τριών… ουδέν.

Στον SC-80 άξια αναφοράς τάση διαμορφώνεται μόνο για τις μετοχές των Δομική Κρήτης (1,85 ευρώ) και Intracom Kατασκευές (στα 0,94 ευρώ), ενώ αντιθέτως Κλωνατέξ, Νάουσα, Lannet υποχωρούν μέχρι και 3,2% χαμηλότερα.

Μεγαλύτερη είναι η προσφορά για τις μετοχές των Κλωνατέξ και Ναούσης, ενώ τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα από τις μετοχές του ομίλου Κλωνατέξ εμφανίζει μέχρι στιγμής και σήμερα η Lannet.

Σημείωση: Ένα από τα ελάχιστα ενδιαφέροντα που συμβαίνουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αφορά στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία της Σοφοκλέους.

Με τη διαφορά της κεφαλαιοποίησης μεταξύ Εθνικής και Eurobank να περιορίζεται στα 160 εκατ. ευρώ, έχει ενδιαφέρον η άτυπη κόντρα.

Σήμερα μάλιστα στη μετοχή της Eurobank, όπου εμφανίζεται εμπορευσιμότητα περίπου 5πλάσια από αυτή της Εθνικής, οι απώλειες κυμαίνονται στο 0,9% έναντι 0,12% του ομίλου της μετοχής της ΕΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v