Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πωλητές δίνουν τον τόνο στη Σοφοκλέους

Πιέζονται στο σύνολό τους οι μετοχές εταιριών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς μερίδα ξένων συνεχίζει να μειώνει προσεχτικά και επιλεκτικά τη θέση της. Το ανύπαρκτο αγοραστικό ενδιαφέρον από την πλευρά των Ελλήνων οδηγεί νομοτελειακά την αγορά και πάλι χαμηλότερα. Αδύναμη τεχνικά η εικόνα της Alpha και της Εθνικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αιφνιδιάζει η επιδεινούμενη, τεχνικά, εικόνα της Alpha Bank.

Ούτως ή άλλως, η μετοχή βρίσκεται σε διακύμανση χαμηλότερα της κρίσιμης τιμής των 18,9 ευρώ, αλλά η επιμονή των πωλητών, τουλάχιστον κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, ξαφνιάζει δυσάρεστα.

Με συναλλαγές 139.000 τεμαχίων, τους πωλητές να εμφανίζονται αρκετοί και ισχυροί στα 18,46 ευρώ και τις εντολές αγοράς λίγο χαμηλότερα, στα 18,44 ευρώ, διαμορφώνεται τιμή μειωμένη κατά περίπου 2%.

Χαμηλότερα επίσης της κρίσιμης τιμής των 17 ευρώ η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στα 16,2 ευρώ.

Στην περίπτωσή της, όμως, οι πωλητές είναι λιγότερο επιθετικοί απ’ ό,τι αυτοί της Alpha.

Σημαντική η πίεση που ασκείται και στη μετοχή της Εμπορικής, καθώς πλησιάζει επικίνδυνα τα 16,3 ευρώ - τιμή που σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών θεωρείται σημείο αναφοράς.

Πωλητές βγαίνουν και στη μετοχή του ΟΤΕ προς τα 9,74 ευρώ, μόνο που η περίπτωσή του είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Alpha.

Κάτι ανάλογο καταγράφεται και για τη μετοχή της Cosmote, ενώ προς τα 19,24 επιμένουν οι πωλητές στην Coca-Cola.

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση υποχωρεί κατά περίπου 1%, προς τις 1.180 μονάδες, με τον Γ.Δ. να κινείται πτωτικά προς τις 2.230 μονάδες κάτω από την πίεση μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μετοχές που παρακολουθούνται την τελευταία περίοδο εμφανίζουν επίσης προβληματική πορεία.

Τόσο η μετοχή της Σαράντης υποχωρεί χαμηλότερα των 4,2 ευρώ όσο και η μετοχή του Ιατρικού χάνει περίπου 1,6% (1,2 ευρώ).

Αντιθέτως, ενισχύεται η μετοχή της Μαΐλλης στα 3,2, της Intracom στα 3,24, ενώ με κέρδη κυμαίνονται οι μετοχές των Interinvest, Ζήνων, Κλωνατέξ, Νεώριον και Λογισμός.

Δεδομένης πάντως της εικόνας των ευρωπαϊκών αγορών και των νεότερων από το μέτωπο του πετρελαίου κρίνεται ως απόλυτα δικαιολογημένη η τακτική των μερικών πωλήσεων που ακολουθείται από την πλευρά των ξένων.

Με τους ξένους, όμως, έστω και προσεχτικά πωλητές, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διαμορφωθεί οποιαδήποτε δυναμική αντίδραση πέραν των 2.270-2.280 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v