Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αιχμή του δόρατος” ο ΟΤΕ

Σε σηματωρό όχι μόνο χρηματιστηριακών, αλλά κυρίως επιχειρηματικών εξελίξεων αναδεικνύεται η μετοχή του ΟΤΕ. Ο μεγαλύτερος όμιλος της χώρας, αποτελεί πεδίο δοκιμών των όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί και επιτακτικά, αμέσως μετά τους Αγώνες, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στο επίκεντρο ακόμη οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Alpha και Εθνικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο επίκεντρο παραμένει ο ΟΤΕ.

Τα όσα διαδραματίζονται αυτήν την περίοδο στον Οργανισμό καταγράφουν μεν μία λίγο- πολύ γνωστή οικονομική κατάσταση, διαπιστώνουν το μέγεθος του αδιεξόδου, προειδοποιούν για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων, αλλά και αναδεικνύουν τις τριβές που υπάρχουν και θα ενταθούν συντομότατα.

Η κατάσταση όμως, του ΟΤΕ δεν θα πρέπει να ειδωθεί ως μεμονωμένη, αλλά στο πλαίσιο μίας ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής, καθώς τα όσα επισημαίνει ο Πρόεδρος του οργανισμού βρίσκουν ευήκοα ότα σε αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, δημιουργούν, όμως αντιδράσεις σε αρκετά άλλα.

Σύντομα, η μία πλευρά θα κληθεί να διαχειριστεί επί της ουσίας την κρίση που οδηγεί τον Οργανισμό σε απαξία.

Η άλλη πλευρά θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων, με ενδεχόμενο ευρύτερο κόστος.

Ο ΟΤΕ είναι το πρόκριμα, κατά την εκτίμησή μας- το πεδίο δοκιμών των όσων θα αρχίσουν σύντομα καταιγιστικά και με επιταχυνόμενο ρυθμό να αναφύονται ως τα ουσιαστικά προβλήματα της οικονομίας.

Ο ΟΤΕ έχει σημασία όχι μόνο γιατί είναι ο μεγαλύτερος όμιλος της χώρας μας και η χρηματιστηριακή του απαξίωση αγγίζει το όριο του... παράλογου, αλλά γιατί αυτήν την περίοδο είναι η ”αιχμή του δόρατος” των όσων συμβαίνουν και δρομολογούνται για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από αυτήν την άποψη, οι εξελίξεις στον ΟΤΕ αφορούν όχι μόνο στη θυγατρική του, αλλά και σε άλλες εισηγμένες, π.χ. στη ΔΕΗ, στα ΕΛΠΕ, κυρίως στην Αγροτική, αλλά και στις ημικρατικές τράπεζες.

Να μην ξεχνάμε πως, τόσο το ενδεχόμενο μετάθεσης εφαρμογής των ΔΛΠ, όσο και της επίλυσης του ασφαλιστικού είναι ακανθώδη προβλήματα για τους ισχυρούς του κλάδου.

Στη σημερινή συνεδρίαση, πέραν του ΟΤΕ και της Cosmote, ενδιαφέρον συγκεντρώνει η πορεία των μετοχών της Alpha Bank, όπου καταβάλλονται εμφανείς προσπάθειες ισορρόπησης της τιμής της Εθνικής, και βεβαίως των ΕΛΠΕ.

Για τη μετοχή των ΕΛΠΕ θα πρέπει να σημειωθεί πως πέρα των όποιων επιχειρηματικών δεδομένων, υπάρχει και η βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή διάσταση.

Αυτή που διαμορφώνει δυναμική για τη μετοχή από τα 6,68 ευρώ της Δευτέρας μέχρι τη χθεσινή υψηλή τιμή των 7,02 ευρώ διακύμανση που προσφέρει σημαντικές υπεραξίες σε ισχυρούς παίχτες.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθούν μετοχές όπως ο Τιτάν, με σταθερές πωλήσεις-προσφορά από τα 19,5 ευρώ της Δευτέρας μέχρι και χθες, αλλά και του Γερμανού από τα 21,36 ευρώ της 16ης/8 καθώς αποτυπώνουν μέρος της διάθεσης ορισμένων ξένων επενδυτικών οίκων αυτήν την περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v