Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια... χρυσή κατάδυση μας χρειάζεται

Πολλά και ενδιαφέροντα κυοφορούνται στο παρασκήνιο της Σοφοκλέους. Τώρα που σχεδόν ουδείς ασχολείται με την αγορά μας, φαίνεται πως αρχίζουν και σιγοβγαίνουν τα... σπαθιά από τα θηκάρια. Είμαστε κάτι περισσότερο από βέβαιοι πως το μετα-Ολυμπιακό ”πάρτι” θα έχει πολλούς εμπλεκόμενους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley και οι δρομολογημένες εξελίξεις από τα μέτωπα του ΟΤΕ και του Αλουμινίου της Ελλάδος θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να αποτελέσουν ”ανάχωμα” στην καθοδική πορεία της αγοράς.

Όπως σημειώνεται εύγλωττα στην εβδομαδιαία έκθεση της Marfin Analysis με τίτλο ”Πρόβλημα το πετρέλαιο, αντιστέκεται το ΧΑ” (16/8), είναι πιθανόν στη Σοφοκλέους να παρουσιαστούν ”αντιστάσεις” στο πτωτικό κύμα των υπόλοιπων αγορών.

Η χρηματιστηριακή αναφέρεται στην αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI και στα αποτελέσματα 6μήνου, χωρίς να αποκλείει την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος.

Θεωρείται ενδεχόμενη η ενίσχυση της βαρύτητας της Γερμανός στο διεθνή δείκτη, ενώ μεταξύ των βασικών της επιλογών συμπεριλαμβάνει τις εταιρίες Cosmote, Ελμέκ, Folli Follie, Γερμανός, ΔΕΗ, Φουρλής και Τιτάνας.

Η μετοχή της Γερμανός ”έκλεισε” χθες στα 21,36 ευρώ, χαμηλότερα κατά 0,56% με συναλλαγές 21.130 τεμαχίων.

Το σκηνικό, όμως, φαίνεται πως γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον γύρω από τον ”ασθενή οργανισμό”, τον ΟΤΕ, όπως τον χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του Παναγής Βουρλούμης.

Οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναφέρονται σε σκληρό, είναι αλήθεια, τόνο, σε πολλά κακώς κείμενα.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως η μετοχή υποχωρεί σταθερά προς τη χαμηλή τιμή 52 εβδομάδων των 9,16 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση μόλις 4,6 δισ. ευρώ.

Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει, όμως, τους Έλληνες θεσμικούς αφορά στη μείωση της συμμετοχής του αμερικανικού οίκου Fedelity στην Alpha Bank.

Η περίπτωση της τράπεζας αναφέρεται καθώς τις τελευταίες 4 εβδομάδες το αμερικανικό υπερ-χαρτοφυλάκιο έχει αποχωρήσει με λιγότερο κομψό τρόπο από το Μ/Κ ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών εταιριών.

Τα αποτελέσματα της αποχώρησης της Fedelity ήταν... συντριπτικά.

Ως γνωστόν, η Fedelity διατηρεί σημαντική θέση και σε άλλες ελληνικές μετοχές, με βασικότερη τη θέση της στις ΟΠΑΠ, Intracom, Τεχνική Ολυμπιακή, Folli Follie.

Και το ερώτημα που τίθεται ανοιχτά πλέον στην αγορά αφορά στον άμεσο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό των Αμερικανών.

Θεωρείται ειλημμένη απόφαση η μείωση της θέσης τους σε κάποιες εισηγμένες με σχεδόν ταυτόχρονη την ενίσχυση της παρουσίας τους στο Μ/Κ άλλων.

Σημείωση: Από το Dealing Room του τελευταίου φύλλου του Μετόχου, μεταφέρουμε την επισήμανση του αγαπητού μας Θανάση Μαυρίδη: ”Γιατί οι τράπεζες απαιτούν να ορίσουν εκπρόσωπό τους στο διοικητικό συμβούλιο της Κλωνατέξ; Δεν τους αρκούν οι δημοσιευθέντες ισολογισμοί;”.

Και αν αυτοί δεν αρκούν στις τράπεζες, για ποιο λόγο θα πρέπει να θεωρούνται βασικό εργαλείο πληροφόρησης των επενδυτών;

Η συγκεκριμένη παρατήρηση αναφέρεται σε επιστολή αναγνώστη του Μετόχου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v