Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ”συμπληγάδες” η Σοφοκλέους

Μεταξύ... συμπληγάδων οι αγορές, ενώ το αρνητικό κλίμα επηρεάζει και τη Σοφοκλέους, καθώς η υψηλή κεφαλαιοποίηση παραμένει στο επίκεντρο των πωλήσεων. Μετοχές-”κλειδιά” πέραν της Alpha, οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, τη στιγμή που από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση επιχειρείται προσπάθεια καταγραφής μεμονωμένων αντιδράσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μεταξύ... συμπληγάδων θα πορευτούν, όπως όλα δείχνουν, και αυτή την εβδομάδα οι αγορές.

Θα είναι πολύ δύσκολο για τη Σοφοκλέους να αυτονομηθεί σε σημαντικό βαθμό, από τη στιγμή μάλιστα που οι μεθοδικές πωλήσεις των ξένων από τις αρχές Ιουλίου οδηγούν την υψηλή κεφαλαιοποίηση χαμηλότερα μακροπρόθεσμων περιοχών στήριξης.

Ούτως ή άλλως, η τάση έχει διαμορφωθεί σε πτωτική, με τον FTSE-20 να εμφανίζει περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης.

Εάν δεν εμφανιστούν ουσιαστικές εντολές αγοράς σε τραπεζικές μετοχές, ο συγκεκριμένος δείκτης και κατ’ επέκταση ο Γενικός ενδέχεται να πιεστούν χαμηλότερα.

Κομβική θεωρείται η τιμή των 18,9 ευρώ για τη μετοχή της Αlpha, καθώς η Εθνική έχει υποχωρήσει 50 λεπτά χαμηλότερα της στήριξης των 17,5 ευρώ.

Η μετοχή της Εμπορικής διαμορφώνεται στα 16,96 ευρώ, με τις πρώτες ουσιαστικές εντολές αγοράς να έχουν τεθεί σε επίπεδο χαμηλότερο των 16,5 ευρώ.

Πτωτική παραμένει η φορά της Πειραιώς στα 8,76 ευρώ, παρά την αντίδραση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με αφορμή τα ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα 6μήνου.

Δεδομένων αυτών, η μετοχή του FTSE-20 που φαίνεται να παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι αυτή του ΟΤΕ.

Με απώλειες 6,53% την προηγούμενη εβδομάδα, συνολικά 9,92% από την αρχή του έτους, και μέσο όρο συναλλαγών 966 τεμαχίων στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις εμφανίζει εντυπωσιακή υποαπόδοση έναντι του Γ.Δ.

-0,36% και του FTSE-20 1,71% από την αρχή του έτους).

Η τιμή της μετοχής του Οργανισμού διαμορφώνεται στα 9,44 ευρώ, με την ελάχιστη 52 εβδομάδων στα 9,16 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση να έχει απαξιωθεί στα 4,6 δισ. ευρώ.

Εκτίμησή μας είναι πως πέραν των όποιων μεγάλων προβλημάτων ταλανίζουν τον Οργανισμό, μόνο η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας και λοιπών στοιχείων ενεργητικού θα δικαιολογούσε την ”εμμονή” που δείχνει τελευταία η Morgan Stanley.

O διεθνής οίκος, ο οποίος σημειωτέον θεωρείται εκ των πλέον σκληρών επικριτών του Οργανισμού, αναθεώρησε την προηγούμενη Πέμπτη την τιμή- στόχο στα 11,5 ευρώ, επανέρχεται όμως μέσω flash note προς τους πελάτες του για να διευκρινίσει πως αναβαθμίζει τη σύσταση για την εν λόγω μετοχή σε ”overweight”.

Χρειάζεται δεύτερη και πιο προσεχτική ανάγνωση η δεύτερη επισήμανση της Morgan για τον Οργανισμό και το περιθώριο απόδοσης της μετοχής.

Στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η εικόνα μπορεί τις τελευταίες 3 εβδομάδες να εμφανίζεται βελτιωμένη με αρκετές μετοχές να ξεχωρίζουν, πλην όμως και αυτές στο σύνολό τους θα κινηθούν με βάση την πορεία των ισχυρών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα θετική μεταβολή, με την τιμή μάλιστα να κινείται υψηλότερα του ΚΜΟ 20, εμφανίζουν οι τίτλοι των Albio, EΥΔΑΠ, Altec, Compucon, Λογισμός, Λιμπέρη, Τεχνικές Εκδόσεις, Ελεύθερη Τηλεόραση, Alco, Λεβεντέρης, Σωλκόρ, Δάριγκ, Alsinco, Βιοσώλ, Δεσμός, Περσεύς, Καραμολέγκος, Κωτσόβολος, Βάρδας, Atlantic, Δέλτα Παγωτού, Πουλιάδης, Interteck, Νεοχημική, Μπενρουμπή, Βαλκάν, ΒΙΣ, Intersonic, Eurodrip, Ιονική, Λάμψας, Γρηγόρης, Βαρβαρέσος, ΕΡΓΑΣ και Ιντρακάτ.

Από τον FTSE-20 προσοχή χρειάζεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς με βάση την τιμή των 15,54 ευρώ (με απώλειες -2,63% την προηγούμενη εβδομάδα) κινείται χαμηλότερα του ΚΜΟ 20 ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v