Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον αυτόματο πιλότο η αγορά

Λίγο πριν από τον τερματισμό της προ-ολυμπιακής περιόδου, η μεσαία και περισσότερο η χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση κερδίζουν τις υψηλότερες αποδόσεις. Στον αντίποδα, συνεχίζεται η αποχή των αγοραστών από την υψηλή κεφαλαιοποίηση –εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων– κάτι που οδηγεί χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι μόνοι αγοραστές αυτών των ημερών είναι όσοι περιμένουν καρτερικά για ένα εισιτήριο των... Ολυμπιακών Αγώνων.

Αντιθέτως, στη Σοφοκλέους η ζήτηση είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα η όποια προσφορά εκδηλώνεται σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να οδηγεί με χαρακτηριστική ευκολία χαμηλότερα τις τιμές.

Η μόνη εμφανής προσπάθεια που γίνεται είναι αυτή της Alpha Bank, που επιβεβαιώνεται με την αγορά προχθές μετοχών αξίας 1,56 εκατ. ευρώ από τον πρόεδρό της κ. Κωστόπουλο. Άλλωστε, η μετοχή της Alpha Bank είναι η μόνη από τις πέντε ισχυρές τραπεζικές που κινείται με θετικό πρόσημο την πρώτη ώρα.

Εμφανίζει την υψηλότερη εμπορευσιμότητα από τις πέντε, με τον τίτλο της Εμπορικής να συγκεντρώνει με το ζόρι 5.000 τεμάχια (11.51’).

Σχετική κινητικότητα καταγράφεται και πάλι στις τηλεπικοινωνίες, καθώς στη μετοχή του ΟΤΕ υπάρχει προσφορά (περίπου 300.000 τεμάχια την πρώτη ώρα), με μικρή υποχώρηση της τιμής στα 9,88 ευρώ.

Στον τίτλο της θυγατρικής του, Cosmote, εμφανίζονται από την αρχή ισχυρές εντολές αγοράς από τα 13,08 ευρώ, ανεβάζοντας τον πήχη μέχρι τα 13,14 ευρώ.

Η μετοχή της Cosmote εμφανίζει τη μεγαλύτερη σε ποσοστό απόδοση από τον FTSE-20.

Αγοραστές εμφανίζονται από τα 18,94 ευρώ προς τα 19,02 ευρώ στη μετοχή της Coca – Cola Τρία Έψιλον, καθώς πρόκειται για έναν ακόμη τίτλο που με αφορμή την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων πιέστηκε βραχυπρόθεσμα και τεχνικά.

Από τον τραπεζικό κλάδο, αυξημένος, σε σχέση με τη μέχρι πρότινος χαμηλή του εμπορευσιμότητα, εμφανίζεται ο τίτλος της Κύπρου (2,42 ευρώ), μετά μάλιστα το χθεσινό +5,75%.

Η αντίδραση αυτή της μετοχής αποδίδεται από γνώστες του χώρου στις πρόσφατες ουσιαστικού περιεχομένου και χαρακτήρα διοικητικές αλλαγές.

Σε επίπεδο μητρικής η Κύπρου με επίκεντρο την Αθήνα γίνεται πιο εξωστρεφής και επιθετικός όμιλος.

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση συνεχίζονται οι σποραδικές εκλάμψεις, καθώς από τις 20 Ιουλίου μέχρι και χθες ο δείκτης Small Cap 80 εμφανίζει θετική απόδοση 2,94% έναντι –0,16% του Mid Cap 40 και –4,49% του FTSE-20.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Small Cap 80, η τιμή 53 μετοχών έχει κινηθεί θετικά, εμφανίζοντας -με αιχμή τις μετοχές του ομίλου Κλωνατέξ- απόδοση που φτάνει στο 66% (Lannet Επικοινωνίες).

Αντίδραση των ”μικρών”, που έχει αποφέρει σημαντικές αποδόσεις για τις μετοχές των Alfa Alfa Συμμετοχών, Καθημερινής, Inform Λύκου, Ρόκα, Κυριακίδη, Info-quest, Πουλιάδη, Chipita, Ηλεκτρονικής Αθηνών, Μοχλού, Κατσέλη, ΑΕΓΕΚ, Αθηνάς, ΑΛΤΕ, Αττι-κατ.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών όλες αυτές τις μέρες ζητούμενη ήταν η σταθεροποίηση ή, στη χειρότερη περίπτωση, η ήπιων τόνων διόρθωση μετοχών του FTSE-20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v