”Τεσταρίσματα” με χαμηλό τζίρο

Με συναλλαγές (μόλις) 37 εκατ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί προς την περιοχή των 2.280 μονάδων λόγω πιέσεων σε ευρύ φάσμα του ταμπλό και, κυρίως, στις τηλεπικοινωνίες. Πωλήσεις σε Cosmote - 3E, ασθενής αντίδραση σε Alpha, Intracom, Εμπορική και Τιτάνα, ενώ όλα δείχνουν πως η χθεσινή αντίδραση των δεικτοβαρών μετοχών παραπέμπει περισσότερο σε ανακωχή πωλήσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μεταξύ 2.280 – 2.302,03 μονάδων κυμαίνεται ο Γενικός Δείκτης, με το πρόβλημα όμως και πάλι να μεταφέρεται -από τεχνικής πλευράς- στον FTSE-20.

Εάν εξαιρεθεί η ασθενική αντίδραση των Alpha, Intracom, Εμπορικής και Τιτάν, στο σύνολό τους οι μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζονται να έχουν προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο τίτλος της Coca – Cola πιέστηκε μέχρι τα 18,60 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 150.000 τεμαχίων, ενώ στην Cosmote οι πωλήσεις 200.000 και πλέον τεμαχίων πίεσαν χαμηλότερα την τιμή προς τα 13 ευρώ.

Και για τις δύο μετοχές, ο αριθμός των πράξεων κυμαίνεται στις περίπου 250, που πρακτικά σημαίνει ότι στη μετοχή της Τρία Έψιλον αναλογούν περίπου 606 τεμάχια ανά πράξη, ενώ στην περίπτωση της Cosmote αναλογούν περίπου 505 τεμάχια.

Οι εντολές πώλησης που έχουν δοθεί μέχρι τις 14.05 παραπέμπουν περισσότερο σε ρευστοποίηση θέσεων θεσμικών ή εν πάση περιπτώσει ισχυρών ιδιωτών επενδυτών.

Κι ενώ στην περίπτωση της Cosmote κάτι τέτοιο ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο μετά το χθεσινό υψηλό δανεισμό μετοχών και τη διάθεση για ανοιχτές πωλήσεις στον τίτλο, στην Τρία Έψιλον η εικόνα ήταν διαφορετική.

Η μετοχή της Alpha Bank, που κυμαίνεται λίγο υψηλότερα των 19 ευρώ, έχει πραγματοποιήσει ελάχιστη τιμή ημέρας στα 19 ευρώ, δηλαδή μόλις 10 λεπτά πάνω από την κρίσιμη τιμή στήριξης.

Η εικόνα που καταγράφεται συνολικότερα από τις μετοχές του FTSE-20, ειδικότερα όμως από τους τραπεζικούς τίτλους, μεταθέτει το όποιο ενδεχόμενο αντίδρασης σε θετική έκπληξη, που μόνο από τις ξένες αγορές θα μπορούσε να προέλθει.

Η εκτίμηση πως η ρευστοποίηση θεσμικών θέσεων συνεχίζεται ενισχύεται από την εικόνα των μετοχών των ΔΕΗ, ΟΤΕ και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ.

Η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική ούτε στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς 14 μετοχές του Mid Cap 40 κινούνται θετικά, με τις αυξημένες συναλλαγές να δημιουργούν ενδιαφέρον για τη μετοχή των Chipita (2,07 ευρώ), ΔΟΛ (3,36 ευρώ), Ελβάλ (1,93 ευρώ), ΣΙΔΕΝΟΡ (2,45 ευρώ) και Sex Form (1,17 ευρώ).

Από τον Small Cap 80, μόλις 17 μετοχών η τιμή ενισχύεται. Καλώς ή κακώς πρωτεύοντα λόγο σε αυτήν την κατηγορία λόγω συναλλαγών και διακυμάνσεων παρουσιάζουν οι μετοχές του ομίλου Κλωνατέξ (Κλωνατέξ, Νάουσα, Lannet) και των Newsphone, Spider, Info-Quest, Alfa Alfa Holdings.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v