Εβδομάδα για γερά νεύρα

Έχουν εξαντληθεί όλες οι θετικές ενδείξεις που είναι ικανές να αντιστρέψουν -έστω και βραχυπρόθεσμα- την πτωτική τάση της αγοράς; Όντως οι παράμετροι, τεχνικές και ουσιαστικές, είναι σαφώς λιγότερες, δικαιολογούν την αυξημένη επιφυλακτικότητα, αλλά κατά παράδοση η αγορά δεν κάνει τα χατίρια των πολλών, ειδικότερα όταν προεξοφλούν τη συμπεριφορά της.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιτόκια, αποτελέσματα και κουράγιο. Τρία συστατικά που οπωσδήποτε θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο αυτή την εβδομάδα.

Από το τι θα πράξει αύριο ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο αντίδρασης ή περαιτέρω διόρθωσης σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη.

Τα οικονομικά αποτελέσματα συμπληρωματικών μετοχών του FTSE-20 (Τρία Έψιλον, Cosmote, Τράπεζα Πειραιώς) ενδέχεται να επιβεβαιώσουν τη μεταφορά ρευστότητας της προηγούμενης εβδομάδας και την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση θέσεων από την πλευρά και ξένων διαχειριστών.

Κουράγιο γενικότερα θα πρέπει να έχουμε αρκετό όλες αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τεχνική εικόνα της αγοράς δεν είναι και η πλέον αισιόδοξη. Εκτιμούν πως ενδεχόμενη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα της ελάχιστης τιμής των 2.269 μονάδων θα μπορούσε να ανοίξει ”τον ασκό του Αιόλου” για ορισμένες μετοχές του FTSE-20.

Αυτό πιθανολογούν πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθετικότερες πωλήσεις ορισμένους ξένους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν με βάση το ”κλείδωμα” απωλειών.

Γι’ αυτόν τον λόγο ιδιαίτερη σημασία έχει η πορεία μετοχών όπως οι Alpha Bank (με -5,69% την προηγούμενη εβδομάδα), Εμπορική (-10,55%) και Πειραιώς (-6,18%).

Δεδομένου ότι την πλέον αυξημένη μέση εμπορευσιμότητα την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνισε η μετοχή της Alpha (601.001 μετοχές), εύλογα μεταφέρεται εκεί το επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Εν μέρει θετικές εμφανίζονται ορισμένες ΑΧΕ (Marfin, Σίγμα) για την πιθανολογούμενη από τον όμιλο της Εθνικής απορρόφηση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο.

Η Marfin θέτει δίκαιη τιμή-στόχο τα 19,80 ευρώ, η δε Σίγμα επικεντρώνεται στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Σε αυτήν την επισήμανση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η δεδομένη κινητικότητα μετοχών όπως Εθνική Ασφαλιστική, Εθνική Ακινήτων και Αστήρ, καθώς όλα τα ενδεχόμενα και όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά. Από την παραχώρηση της διοίκησης μέχρι την απορρόφηση ή και απόσυρση μετοχών.

Δύο επιμέρους στοιχεία θα πρέπει να συνεκτιμηθούν επίσης. Το πρώτο αφορά στη δεδομένη αποχώρηση και ορισμένων ξένων από τραπεζικούς τίτλους, με μείωση της θέσης τους σε μετοχές του FTSE–20 (στοιχεία Ιουλίου) αλλά και στην αύξηση της εμπορευσιμότητας άλλων δεικτοβαρών μετοχών.

Εν μέρει, καταγράφεται κυκλική μετακίνηση κεφαλαίων προς τις Cosmote, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Τιτάν, Βιοχάλκο, ΚΑΕ, Γερμανός, μετοχές που εμφάνισαν είτε μικρές απώλειες είτε κέρδη την προηγούμενη δύσκολη εβδομάδα.

Το δεύτερο αφορά στην υπεραπόδοση έναντι του FTSE-20 (-1,67%) που εμφάνισε την προηγούμενη εβδομάδα ο Mid Cap 40 (-1,05%).

Παρ’ όλ’ αυτά όμως, οι απώλειες από την αρχή του έτους για τους δείκτες μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης είναι συντριπτικές, τόσο έναντι του Γενικού Δείκτη (1,21%) όσο και του FTSE-20 (3,48%).

ΣΗΜ. Είναι γνωστό πως από σήμερα ισχύουν καινούργιοι κανόνες για τις χρηματιστηριακές στην αγορά. Κανόνες που αφορούν όχι μόνο στο Τ+3 και την κάλυψη ανοιχτών θέσεων, αλλά κυρίως στη χρήση των πιστωτικών υπολοίπων πελατών.

Να δούμε πώς θα κινηθούν από σήμερα κυρίως οι ισχυρές ΑΧΕ, οι χρηματιστηριακές που διαθέτουν αυξημένα ίδια κεφάλαια, τραπεζική κάλυψη και πώς ακριβώς θα αντιδράσουν οι μικρότερες, που θίγονται σαφώς περισσότερο.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v