Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς (;) μετάλλιο η Σοφοκλέους

Θα ήταν μίζερο να υποδεχτεί η Σοφοκλέους την έναρξη της Ολυμπιάδας με πρόσωπο σκυθρωπό, αδιάφορο και βαριεστημένο. Άλλωστε οι μετα-ολυμπιακές εξελίξεις σε μέταλλα, ακτοπλοΐα, εμπόριο και άλλους κλάδους έχουν ήδη δρομολογηθεί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινοβραδινή αντίδραση του Dow προς τις 10.000 μονάδες θα μπορούσε να προσφέρει μια προ-ολυμπιακή ανάσα στην Αθήνα.

Η εκτίμηση πως στην αγορά μπορεί να επικρατήσουν εξισορροπητικές τάσεις επισημαίνεται είτε άμεσα είτε έμμεσα από τους ισχυρούς χρηματιστές.

Έμμεσα, με τις αναλύσεις – εκτιμήσεις τους για μετοχές του FTSE-20, που έχουν πιεστεί σημαντικά στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Cosmote, όπου η μεν CSFB αναβαθμίζει την τιμή-στόχο στα 15 ευρώ, ενώ και οι Marfin Analysis, Π&Κ και Σίγμα Securities αναπροσαρμόζουν υψηλότερα την πρόβλεψή τους.

Η περίπτωση της Cosmote είναι ενδεικτική, επίσης, για το πώς ένας τίτλος μπορεί βραχυπρόθεσμα να δώσει κέρδη με την άνοδο, αλλά και με την πτώση της τιμής.

Σε αυτά τα επίπεδα, κέρδη μπορεί να προσφέρει η μετοχή, σε συνέχεια των υπεραξιών που έδωσε το σορτάρισμα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων.

Άμεσα, η στήριξη φάνηκε χθες έμπρακτα στην περίπτωση της Πειραιώς, καθώς η μετοχή με αυξημένες συναλλαγές 293.985 τεμαχίων γύρισε από τα 8,64 ευρώ στα 8,80 ευρώ.

Επίσης, η συμπεριφορά μετοχών όπως οι Alpha, Eurobank δημιουργεί προσδοκίες για συνέχιση της σταθεροποίησης. Μένει να επιβεβαιωθεί ανάλογη τάση και για τη μετοχή της Εθνικής, όπου θα πρέπει να ”κρατηθούν” τα 17,16 ευρώ.

Ο FTSE-20 κυμαίνεται στις 1.206 μονάδες, που σημαίνει πως είτε από λίγο χαμηλότερα μπορεί να προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση, είτε στην απευκταία περίπτωση θα διασπάσει με αύξηση πωλήσεων τη ”στήριξη”, υποχωρώντας προς τις 1.180 μονάδες.

Αναλυτές δίνουν, σε αυτή τη φάση, σαφώς περισσότερες πιθανότητες στο πρώτο ενδεχόμενο.

Παρακολουθώντας τη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών διαπιστώνεται πως η προσφορά μειώνεται, σε σημείο που εξασθενεί η πτωτική τάση.

Η μετοχή της Σαράντης με διόρθωση από τα 4,74 ευρώ υποχώρησε χθες στα 4,42 ευρώ, με συναλλαγές 4.440 τεμαχίων. Η μετοχή της Attica Group υποχωρεί στα 2,78 ευρώ με επίσης μειούμενη προσφορά, ενώ ικανοποιητική εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες η εικόνα των Elmec Sport, Ridenco, Βάρδας, Albio, θυγατρικών της Βιοχάλκο, Motor Oil, Chipita.

ΣΗΜ.: Η υπόθεση χειραγώγησης που θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι λίγο πολύ... προφανής. Ακριβώς όμως επειδή για ακόμη μια φορά περιορίζεται σε μικρότατο μέγεθος της αγοράς, μας δίνει τροφή για συνειρμούς ορισμένων παραδόπιστων.

Γιατί, αν μη τι άλλο, εμφανής προσπάθεια διαμόρφωσης τιμής στο κλείσιμο της συνεδρίασης καταγράφηκε και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, μέσω συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v